«10»: Ιδιαίτερα τραγούδια των Enslaved που θα θέλαμε να ακούσουμε ζωντανά

A New Sound Heard Throughout The Land

Από τους Αποστόλη Ζαμπάρα, Αντώνη Κονδύλη, 07/05/2019 @ 18:10

Μια από τις σπουδαιότερες στιγμές χαράς που μπορεί να προσφέρει η μουσική, είναι σίγουρα η εμπειρία μιας ζωντανής εμφάνισης. Ειδικά δε, όταν στην πορεία αποκτάει ο κάθε ακροατής – οπαδός τους δικούς του προσωπικούς ήρωες, η ανάγκη για αυτές τις στιγμές γίνεται επιτακτική.

Σε λίγες μέρες, μια από τις πιο εμβληματικές μπάντες του ακραίου ήχου, οι Νορβηγοί Enslaved, θα εμφανιστούν για πρώτη φορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η λεπτομέρεια όμως που κάνει την είδηση να ξεχωρίζει υπέρ του δέοντος, είναι πως το setlist θα περιλαμβάνει τραγούδια από όλη την εντυπωσιακή δισκογραφία των 28 ετών της μπάντας. Παρά το γεγονός πως το προ διετίας συγκλονιστικό "E", θα ήταν ιδανική αφορμή για μια τέτοια εμφάνιση, το μέγεθος και η ποιότητα που χαρακτηρίζει την μπάντα καθ’ όλη την πορεία της κάνουν την προσμονή ακόμη μεγαλύτερη.

Λαμβάνοντας υπόψιν την σπουδαιότητα του συγκροτήματος, στο παρελθόν στο Rocking έχουμε αφιερώσει χώρο για τους Enslaved, είτε σε μεγάλα αφιερώματα, είτε σε άρθρα ειδικά για αυτούς.

Με αφορμή την επικείμενη συναυλία τους, δυο συντάκτες, επιχειρούν ο καθένας ξεχωριστά, επισκεπτόμενοι την πληθώρα κορυφών της μπάντας, να καταλήξουν σε δέκα τραγούδια έκαστος, τα οποία θα ήθελαν να βιώσουν ζωντανά. Με το απαραίτητο bonus διαμάντι στο τέλος, η ιεράρχηση γίνεται καθαρά χρονολογικά, ξεκινώντας από τον απαραίτητο πιο πρόσφατο δίσκο τους, μέχρι τα μακρινά μέσα των '90s.

Η διττή ηχητική φύση των Enslaved, που φαίνεται ξεκάθαρα τόσο από τις επιρροές τους όσο και από τα χαρακτηριστικά που τους καθιέρωσαν στο πάνθεον του σκληρού ήχου, ήταν ίσως, η κινητήριος δύναμη πίσω από τις επιλογές και την δόμηση καθαυτή του αφιερώματος. Στην τελική, πολύ λίγα συγκροτήματα στον ακραίο ήχο μπορούν να διαθέτουν τέτοια πληθώρα ύμνων και ποιότητας, συνεχίζοντας ακμαία και σε εποχές σπάνης για το ιδίωμα.

1
The River's Mouth (E - 2017)
The River's Mouth - E
Ο καταιγισμός έμπνευσης και δημιουργίας δεν σταμάτησε ούτε στο τελευταίο μέχρι σήμερα άλμπουμ των Νορβηγών. Το συγκεκριμένο κομμάτι επιλέχθηκε όχι γιατί είναι το καλύτερο του δίσκου, αλλά μάλλον είναι το πιο συναυλιακό. Mid - tempo, με την χαρακτηριστική εναλλαγή στις φωνητικές μελωδίες και ο σταθερός ρυθμός δίνουν τον τόνο και τον ενθουσιασμό που απαιτείται σε μια συναυλία.

Youtube
A.K.
 
Feathers Of Eolh (E - 2017)
Στο "E", συνυπάρχουν σε υπερθετικό βαθμό όλες οι εκφάνσεις της μπάντας. Στο εν λόγω κομμάτι, ύστερα από το ψυχεδελικό άνοιγμα και το χάσιμο που προκαλεί, η μελωδία επικεντρώνεται σε ένα μελαγχολικό συναίσθημα και τα φωνητικά κλέβουν την παράσταση. Οι εντάσσεις εναλλάσσονται αλλά οι στίχοι, τα πλήκτρα στο βάθος και η δυναμική εκφορά των στίχων, εύκολα μπορούν ζωντανά να αναδείξουν σπάνια συναισθήματα.

Youtube
A.Ζ.
2
One Thousand Years Of Rain (In Times - 2015)
One Thousand Years Of Rain - In Times
Στο "In Times" οι Enslaved παραμένουν στο ύφος των αμέσως προηγούμενων δίσκων, αλλά συνεχίζουν να σπρώχνουν τα όρια της ίδιας τους της μουσικής και της έμπνευσης. Παράλληλα γράφουν ένα από τα επιβλητικότερα κομμάτια που έχουν γράψει ποτέ, στο οποίο επιτυγχάνουν να σε καθηλώσουν, τόσο με την κλιμάκωση όσο και με την πολυεπίπεδη εξέλιξή του. Η αλλαγή και το riff στο 5.30 μαζί με όλο αυτό που ακολουθεί αποτελεί την τέλεια κορύφωση μιας σπουδαίας σύνθεσης.

Youtube
A.K.
 
Roots Of The Mountain (RIITIIR - 2012)
Roots Of The Mountain - RIITIIR
Ενώ στο "Axioma Ethica Odini" η νέα εποχή των Enslaved δομούταν σε φαινομενικά συναυλιακές φόρμες, στο "RIITIIR" η ωριμότητα και η πολυπλοκότητα επανήλθαν. Στα εννέα λεπτά διάρκειας του, το συγκεκριμένο τραγούδι είναι μια εμπειρία με έντονο στιχουργικό υπόβαθρο. Ο εναρκτήριος καταιγισμός, οδηγεί σε ταχυπαλμία για να επέλθει η λύτρωση στα 45 δευτερόλεπτα. Η παύση και η κάθοδος προς τις ρίζες στα δύο λεπτά καθώς και η τροπή που παίρνουν τα κιθαριστικά σόλο, μόνο να προϊδεάσουν μπορούν για το κινηματογραφικό φινάλε.

Youtube
A.Ζ.
3
Death In The Eyes Of Dawn (RIITIIR - 2012)
Roots Of The Mountain - RIITIIR
Στα χρόνια της ωριμότητας τους και της ακμής τους οι  Enslaved δεν σταμάτησαν να εμπνέονται και να κυκλοφορούν σπουδαία άλμπουμ σαν το "RIITIIR". Στο "Death In The Eyes Of Dawn" προσθέτουν περισσότερη προοδευτική διάθεση, συναίσθημα όσο πάει και προσφέρουν μια ακόμα μεγάλη σύνθεση. Παρατηρούνται σχετικά χαμηλές ταχύτητες, μελωδίες και αλλαγές σε εικόνες και συναισθήματα, με τα ακραία φωνητικά να είναι το μόνο στοιχείο που να τους συνδέει με το μακρινό τους παρελθόν. Το μεθυστικό και ηλιόλουστο ρεφρέν με τα καθαρά φωνητικά και την απάντηση από τα πιο ακραία, αλλά και το κλείσιμο με την ακουστική κιθάρα είναι απόλαυση μοναδική.

Youtube
A.K.
 
Singular (Axioma Ethica Odini - 2010)
Singular - Axioma Ethica Odini
Σε έναν από τους καθολικά αρτιότερους δίσκους των Νορβηγών, οι σπουδαίες στιγμές είναι προφανώς αρκετές. Ανάμεσα τους, υπάρχει και το "Singular". Ένα από τα πιο τεχνικά κομμάτια του δίσκου, ρίχνει το βάρος του στην εναλλαγή των riff με τις φωνητικές εντάσεις. Οι ταχύτητες, στην πραγματικότητα δεν πέφτουν ποτέ. Το κομμάτι διαθέτει έντονη την black metal ατμόσφαιρα, με τα κοψίματα των οργάνων να οδηγούν σε θέματα που πέρα από το προφανές headbanging, σε κάνουν να απορείς με τον τρόπο που τα εξελίσσει η μπάντα. Όπως συμβαίνει στο 1:43.

Youtube
A.Ζ.
4
Ethica Odini (Axioma Ethica Odini - 2010)​
Singular - Axioma Ethica Odini
Σε ένα αριστουργηματικό και επιβλητικό δίσκο, οι Enslaved αγγίζουν και πάλι κορυφές. Το "Ethica Odini" είναι ένα κομμάτι που ακόμα και σε όλη τη διάρκειά του να ακουγόταν το εναρκτήριο θέμα δε θα κούραζε κανέναν. Ο ελεγχόμενος ρυθμός, οι απαράμιλλες μελωδίες, οι εναλλαγές εικόνων και διαθέσεων, σε ταξιδεύουν σε κόσμους που μόνο μια σπουδαία μπάντα μπορεί με την μουσική της. Μεθυστικό, ταξιδιάρικο, πανέμορφο, όπως ακριβώς συμβαίνει με ολόκληρο το "Axioma Ethica Odini".

Youtube
A.K.
 
Ground (Veterbrae - 2008)
Ground - Veterbrae
Αν και ήδη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ήταν αισθητός ο νέος προσανατολισμός της μπάντας, στο “Veterbrae” κορυφώθηκε ανοίγοντας θριαμβευτικά το νέο κεφάλαιο. Το “Ground” κινείται με το εισαγωγικό του riff και την mid tempo δομή του στα πιο post και prog πλαίσια του δίσκου. Αιθέριο και ρυθμικό, δείχνει δειλά τα δόντια του μόνο στα μέσα του. Η πραγματική του ομορφιά όμως δεν είναι άλλη από τον συνδυασμό καθαρών φωνητικών με την ηλεκτρακουστική υπόκρουση και το κορύφωμα στα 3:55.

Youtube
A.Ζ.
5
New Dawn (Vertebrae - 2008)​
Ground - Veterbrae
Το "Vertebrae" ήταν το πρώτο άλμπουμ της τελευταίας περιόδου των Νορβηγών. Οι Enslaved κρατάνε όλα τα στοιχεία που τους έφεραν ως εκεί και ανοίγουν το επόμενο κεφάλαιο. Το "New Dawn" ορθώνεται γεμάτο ενέργεια και φρεσκάδα, επιθετικό και ορμητικό στο ξεκίνημα, μελωδικό riff για συνέχεια και υπνωτικό ρεφρέν, με όλα αυτά να κάνουν κύκλο και να επανέρχονται στα 5 σχεδόν λεπτά που διαρκεί. Ο στίχος "A new dawn rises, out from the shadows" εκφράζει απόλυτα την εποχή και την στιγμή για το συγκρότημα.

Youtube
A.K.
 
Essence (Ruun - 2006)
Essence - Ruun
Στο μυαλό μου πάντα το "Ruun" είναι ένα καλά κρυμμένο διαμάντι στην δισκογραφία των Enslaved. Σε μια περίοδο που το extreme metal μπλεκόταν με το prog, ένας τόσο πειραματικός δίσκος επιβλήθηκε δια της ποιότητος του. Στο "Essence", σίγουρα λάμπει το ρεφραίν. Μνημειώδες, με αντίστροφη λογική στα φωνητικά, επιφέρει την λύτρωση η οποία ταξιδεύει με τα καθαρά που το ακολουθούν. Mid tempo κομμάτι ξανά, κινείται πάνω σε '70s τεχνοτροπίες, δίνοντας μια πολύ διαφορετική νότα, μέχρι το δραματικό του black κλείσιμο.

Youtube
A.Ζ.
6
Isa (Isa - 2004)
Isa - Isa
Η μεσαία περίοδος των Enslaved ίσως διαθέτει την πιο άγρια ομορφιά της μπάντας. Με τις Viking αποχρώσεις ιδιαίτερα έντονες, με ένα concept γεμάτο συμβολισμούς και τις διαφορετικές όψεις της μπάντας να αναπτύσσονται αχαλίνωτα, το ομότιτλο κλέβει την παράσταση. Το εναρκτήριο black 'n' roll οδηγεί σε συναυλιακό ρεφραίν και οι μονολιθικοί ρυθμοί δίνουν μια άλλη διάσταση στο black metal στοιχείο των Enslaved. Τα καθαρά φωνητικά μετά από κάθε "Isa" κραυγή κάνουν την μπάντα να ξεχωρίζει και στις «απλές» στιγμές της.

Youtube
A.Ζ.
 
Queen Of The Night (Below The Lights - 2003)
Queen Of The Night - Below The Lights
Το "Below The Lights" αποτελεί μια από τις κορυφές της δισκογραφίας τους, στην οποία το progressive μπήκε για τα καλά στην εξίσωση της μουσικής τους. Η ανατριχιαστική '70s εισαγωγή του "Queen Of The Night" που παραπέμπει απευθείας σε Yes και King Crimson δίνει το στίγμα της νέας περιόδου. Οι Enslaved επιτυγχάνουν σε ένα κομμάτι να φέρουν μαζί το prog, το επικό, με το extreme να αχνοφαίνεται στο βάθος, έτοιμο να εμφανιστεί αλλά να παραμερίζει για χάρη των άλλων συντρόφων του. Οι μελωδίες, η τεχνική, η ποιότητα, η φινέτσα το κάνουν να ξεχωρίζει.

Youtube
A.Κ.
7
Convoys To Nothingness (Monumension - 2001)
Convoys To Nothingness - Monumension
Αν υπάρχει μια εισαγωγική τομή του πριν με το μετά, είναι το "Monumension". Η έναρξη του, ονειρική, οδηγεί σε ένα άγριο καλπασμό. Το ταξίδι ξεκινάει. Ο ρυθμός σταθερός, η ένταση όμως διαφοροποιείται. Στο 1:10 η αλλαγή επιφέρει ένα μαύρο χάος μέχρι το riff του 1:56. Η συσσωρευμένη ένταση εκμεταλλεύεται την στιγμιαία αδράνεια και εξελίσσεται σε μια black death θύελλα. Δυο λεπτά μετά, το χάος επανέρχεται εκμεταλλευόμενο τα υπάρχοντα συναισθήματα. Στο 5:50, σαν την Τρίτη πράξη του "2001: A Space Odyssey", η ψυχεδέλεια σε ωθεί στην περισυλλογή μέχρι το κλείσιμο.

Youtube
A.Ζ.
 
Urtical Gods (Blodhemn - 1998)
Urtical Gods - Blodhemn
Το "Blodhemn" αποτελεί έναν από τους δίσκους που έχουν μείνει στην άκρη του μυαλού των οπαδών του συγκροτήματος, όχι γιατί είναι κακός, αλλά γιατί οι υπόλοιποι είναι ασύγκριτα καλύτεροι. Το "Urtical Gods" είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα, με ξυραφένια κιθαριστικά περάσματα, ασταμάτητο ρυθμό, ενώ οι αλλαγή στη μέση του ασυνήθιστα σύντομου κομματιού μας θυμίζει την ποιότητα της μπάντας, όσο και αν κάποιες εμφανείς τεχνικές ατέλειες εντοπίζονται σε αυτό.

Youtube
A.Κ.
8
Hordalendingen (Eld - 1997)
Hordalendingen - Eld
Το "Eld" είναι το άλμπουμ των Νορβηγών που έφτασε πιο κοντό από τον οποιονδήποτε άλλο, στην επική παράδοση που δημιούργησε του Quorthon. Μελωδικό, στακάτο riff στο ξεκίνημα και καταιγιστική συνέχεια, ενώ οι επικές/ ανθεμικές παρεμβολές δίνουν μια άλλη διάσταση στο "Hordalendingen", το οποίο και αποτελεί μέρος ενός μουσικού συνόλου, ικανού να σταθεί δίπλα στις σημαντικότερες επικές στιγμές της μεγάλης σκανδιναβικής παράδοσης.

Youtube
A.K.
 
Kvasir’s Blod (Eld - 1997)
Το "Kvasir’s Blod" αφηγείται αρκούντως επικά τον μύθο του Kvasir και του νέκταρ των ποιητών (mead), αξιοποιώντας εναλλαγές ρυθμών, φωνητικών και μουσικών θεμάτων. Αργό και επικό, έπειτα από δυο λεπτά αυξάνει ταχύτητες που συνοδεύονται από folk φωνητικά. Στα τρία λεπτά, έπειτα από εξαιρετική ενορχήστρωση, ακολουθεί μια πιο δραματική μαυρομεταλλική πορεία μέσω θυελλωδών riff η οποία κορυφώνεται με την Βασιλική κραυγή περί του 7:40.

Youtube
A.Ζ.
9
Fenris (Frost - 1994)
Fenris - Frost
To "Frost" θα πρέπει να θεωρείται κόσμημα των '90s και αδιαμφισβήτητο classic του black metal. Το εξώφυλλο, ο τίτλος, τα κομμάτια, η έμπνευση τα riff, τα θέματα όλα, σφύζουν αδιανόητης ποιότητας. Ο καλπασμός του λύκου, ο δυσοίωνος ρυθμός, η αίσθηση τρόμου, η θέληση να ακούς το επόμενο δευτερόλεπτο, η εναλλαγή στην μέση που θα γίνει σήμα κατατεθέν, χαρίζουν μια σύνθεση που δικαιωματικά αναζητά την θέση της σε κάθε αφιέρωμα με ύμνους του ιδιώματος. Το θέμα του 4:15 που επαναλαμβάνεται χαρίζει θεϊκή μαγεία. Η παράνοια του 5:20 όπως και τα πνευστά του φινάλε προϊδεάζουν για ένα διαφορετικό μέλλον.

Youtube
A.Ζ.
 
Gylfaginning (Frost - 1994)
To "Frost", ο πρώτος πραγματικά σπουδαίος δίσκος των Enslaved, ήταν ένα περιπετειώδες στην εξέλιξη του άλμπουμ, που χαρακτηρίζεται από μια μεγαλειώδη ατμόσφαιρα όπως ακριβώς και το "Gylfaginning". Το εν λόγω κομμάτι θα μπορούσε να αποτελεί την ηχητική υπόκρουση που θα συνόδευε τους vikings την ώρα που βρίσκονται σε ένα πλοίο και παλεύουν με τα κύματα στη φουρτουνιασμένη βόρεια θάλασσα, με προορισμό την επόμενη μάχη τους. Το καλπάζον πέρασμα στο 2.45 το οποίο αφήνει τη θέση του σε ένα lead που σου κόβει την ανάσα, δίνουν το στίγμα της έμπνευσης ενός συγκροτήματος που τίποτα στο πέρασμα του δεν μπορούσε να το σταματήσει.

Youtube
A.Κ.
10
Vetrarnott (Vikingligr Veldi - 1994)
Vetrarnott - Vikingligr Veldi
Το ντεμπούτο των Νορβηγών κυκλοφόρησε σε μια ταραγμένη εποχή και αποτελεί ένα δίσκο που βγάζει όλη την εφηβική αύρα της μπάντας και λαμβάνει το δικό του σημαντικό μερίδιο στην τότε αναδυόμενη Νορβηγική σκηνή. Με τη σειρά του το "Vetrarnott", σε σχεδόν 11 λεπτά διάρκεια, πατάει σε μια πολύ στερεή black metal βάση, με το ανυπέρβλητο riff στο 3.55 (αλλά και στο κλείσιμο του κομματιού) να διαλύει το σύμπαν και να σε στέλνει σε άλλη διάσταση. Ένα άψογο δείγμα ενός συγκροτήματος που ερχόταν και είχε τόσα πολλά να προσφέρει.

Youtube
A.K.
 
Midgards Eldar (Vikingligr Veldi - 1994)
Η αρχή έγινε υπό την σκέπη της Deathlike Silence. Συνεπώς το κλίμα γίνεται άμεσα αντιληπτό. Η σκηνή δυνάμωνε διαρκώς, οι νεαροί τότε Enslaved, με θάρρος και τόλμη κυκλοφορούν κομμάτια όπως αυτό. Μεσαιωνικό, αργό, με διακριτική παρουσία διαφορετικών οργάνων, διαθέτει στοχευμένα ξεσπάσματα. Τα εφέ πάνω στο doom riff στα μέσα μαζί με τα πνευστά, μεταφέρουν αισθητά τον ακροατή σε κόσμους φανταστικούς, ηρωικούς και τρομακτικούς.

Youtube
A.Ζ.

Bonus

Allfadr Odinn (Hordanes Land - 1993)​
Vetrarnott - Vikingligr Veldi
Ένα κρυμμένο διαμάντι από το πρωτόλειο υλικό του συγκροτήματος. Το συναντάμε στο EP (ή αν προτιμάτε στο split CD με τους Emperor) “Hordanes Land” του 1993, αλλά και στο demo tape "Yggdrasill" του 1992. Ήχος, συγκριτικά με το μέλλον, ακατέργαστος και πρωτόγονος, αλλά τα riff που κόβουν κεφάλια δίνουν από τόσο νωρίς το παρών. Δεμένη και συμπαγής σύνθεση, μετρημενή ταχύτητα, εναλλαγές θεμάτων και ιδεών και πάνω από όλα συναίσθημα και ταξιδιάρικη διάθεση. Ένα νέο συγκρότημα που δεν αφήνει περιθώρια για πολλές αμφιβολίες.

Youtube
A.Κ.
  • SHARE
  • TWEET