«10»: Boris χωρίς όρια σε ένα Pink μεγαλείο

Boris Heavy Ροζ!!!

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 15/12/2016 @ 12:56

Σε αυτήν τη λίστα, με αφορμή τα κομμάτια των Boris από τoν ανυπέρβλητο δίσκο τους "Pink", τον οποίο θα απολαύσουμε ζωντανά στο σύνολο του, στις 21/12/16 στο Fuzz Club, παρουσιάζουμε μερικά βασικά στοιχεία για τον ήχο, τη μουσική τους προέλευση και την τάση αυτής της μπάντας από την Ιαπωνία.

Η τριάδα των Atsuo (drums, φωνητικά), Wata (κιθάρα, πλήκτρα, φωνητικά) και Takeshi (μπάσο, κιθάρα, φωνητικά) γιορτάζει τη συμπλήρωση δέκα ετών από την κυκλοφορία του εμβληματικού αυτού άλμπουμ, με μια επανακυκλοφορία και με ευρωπαϊκή περιοδεία που θα τους φέρει και κοντά μας όπως είπα και παραπάνω.

Ακούστε ένα προς ένα τα κομμάτια παρακάτω και αφεθείτε στη μοναδικότητα και την ποιότητα του δίσκου αυτού. Έχουμε να κάνουμε με μια από τις πιο καινοτόμες, αντιδραστικές, τίμιες και αντισυμβατικές μπάντες του κόσμου. Είναι ένα συγκρότημα χωρίς όρια.

Προμηθευτείτε ωτοασπίδες και προετοιμαστείτε για μια θορυβώδη και εξαιρετικά ποικιλόμορφη εμπειρία. 

 

1
Boris - Gensho
Αυτό το κομμάτι θα το βρείτε και στον φετινό δίσκο "Gensho", στον οποίο οι Boris συνεργάστηκαν (το έχουν κάνει πολλές φορές) με τον εκκεντρικό Merzbow. Απλό, μινιμαλιστικό αλλά καθόλα επιβλητικό. Ένα από τα καλύτερα κομμάτια στην ιστορία της μπάντας. Με αυτόν τον ήχο έγιναν και παρέμειναν μεγάλοι. Όλος ο θόρυβος και η ατμόσφαιρα που πραγματικά κάνουν καλύτερα από τον καθένα.
2
Boris - Pink
Στην πραγματικότητα, η πρώτη κυκλοφορία του δίσκου ήταν το 2005 μέσω της Diwphalanx Records στη χώρα τους. Οπότε πρακτικά δεν μπορούμε να μιλάμε για δέκα χρόνια, αλλά για έντεκα. Στον υπόλοιπο κόσμο ήρθε στα ράφια μέσω της Southern Lord Records τον αμέσως επόμενο χρόνο. Έτσι, λοιπόν, γιορτάζουμε κι εμείς κι αυτοί την παγκόσμια κυκλοφορία του δίσκου τους. Το κομμάτι αυτό είναι το πιο (noise) stoner rock που υπάρχει εκεί έξω.
3
Boris - Woman On The Screen
Η δισκογραφική Sargent House τον περασμένο Μάιο, έφερε στα ράφια των δισκοπωλείων μια deluxe έκδοση του δίσκου αυτού. Πολλά bonus κομμάτια σε έναν επιπλέον δίσκο που συμπληρώνει τη δισκάρα. Αυτό το κομμάτι είναι όσο παρανοϊκό μπορείς να αντέξεις. Είναι το πλέον ανελέητο noise-rock που τους ταιριάζει.
4
Boris - Pink
To σχέδιο στο εξώφυλλο του βινυλίου του ροζ δίσκου είναι σχεδιασμένο από τον Stephen O'Malley, πολύ γνωστό στον χώρο από τους Sunn0))). H σύνθεση αυτή ξεφεύγει. Δημιουργεί ένα δυνατό και σκονισμένο κομμάτι που περιέχει τόσο βραχνή παραμόρφωση που μπορεί να σου κάνει ζημιά στ' αυτιά. Είναι πολύ γρήγορο, αλλά κατέχει μια stoner-ίλα πολύ καλά κρυμμένη μέσα του.
5
Boris
Εδώ θα βρεις και θα ακούσεις τι πραγματικά είναι φτιαγμένο να κάνει το συγκρότημα. Εδώ τα feedback αναλαμβάνουν την ψυχαγωγία σου. Ο θεός Takeshi κάνει με το μπάσο του μαγείες. Ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη μεγάλη γκάμα στον ήχο αυτής της μπάντας εδώ δείχνει τι σημαίνει βάρος. Αν ενα κομμάτι μπορεί να εξηγήσει γιατί οι Boris είναι και doom, αυτό είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό.
6
Boris
Ξανά πίσω στο όμορφο, γρήγορο, αλήτικο και θορυβώδες rock. Τελικά η σύγχρονη (παραδοσιακή!!) γιαπωνέζικη μουσική θα έπρεπε να θεωρείται η noise. Σε κάθε της μουσική έκφανση και με κάθε μέσο. Είτε αυτό είναι ηλεκτρονικό, είτε ηλεκτρικό. Έχουν και δίσκο με αυτό το όνομα οι Ιάπωνες! Μικρή διάρκεια, αλλά μεγάλη ουσία.
7
Boris
Σε αυτό το κομμάτι μπορείς να απολαύσεις τον ντράμερ, Atsuo. Μπορεί η μπάντα να μη στηρίζεται σε αυτόν, αλλά εδώ θα καταλάβεις οτι δημιουργεί πράγματα και φτιάχνει τη δική του ατμόσφαιρα στις συνθέσεις. Τα τύμπανα στο συγκρότημα είναι τόσο διαφορετικά σε κάθε σύνθεση και τόσο αντισυμβατικά, όσο όλη η πορεία της μπάντας.
8
Wata
Ας ακούσουμε εδώ προσεκτικά τη Wata. Δεν είναι και πολλές οι φορές που απολαμβάνεις γυναίκα στη lead guitar σε ένα συγκρότημα. Το κομμάτι αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν και στις επιρροές της μπάντας και των πολλών σκονισμένων μουσικών metal παρακλαδιών που γεννήθηκαν από τους Black Sabbath. Δεν είναι ευδιάκριτο, αλλά σίγουρα το κάνει.
9
Boris
Αγαπάνε τους Orange ενισχυτές και εδώ το ακούς ξεκάθαρα. Πετάλια, έγχορδα ακόμα και φωνές γεμάτες ηλεκτρισμό. Αν και πρόκειται για το πιο punk κομμάτι τους, η σαπίλα και η παραμόρφωση που ακούγεται είναι τρομερή. Φοβεροί συνδυασμοί και ιδέες που εξηγούν γιατί οι Boris είναι καινοτόμοι και μοναδικοί.
10
Boris
Ο δίσκος πλησιάζει στο τέλος και εδώ έρχεσαι αντιμέτωπος με μια ambient πλευρά της μπάντας. Ναι, έχουν κι από αυτό. Είναι μέσα σε όλα και δεν φοβηθήκαν ποτέ να δοκιμάσουν, να χρεωθούν τα πάντα, να αποσπάσουν κριτικές κάλες και κακές. Να ενδώσουν στα πάντα και να επιλέξουν τον δύσκολο δρόμο.

+1
"俺を捨てたところ" ("Just Abandoned Myself")

Το τελευταίο κομμάτι του δίσκου είναι δεκαοκτώ λεπτά. Το έχω γράψει πολλές φορές, αλλά αυτό το συγκρότημα τολμώ να πω ότι έχει παίξει τα πάντα. Πήρε το όνομα του από κομμάτι των Melvins και τους τιμούν με κάθε νότα από κάθε τραγούδι τους. Ας αραδιάσω μερικά είδη που είμαι σίγουρα, σίγουρος ότι έχω ακούσει σε δαύτους: Noise-Rock, Stoner, Sludge, Psychedelic Rock, Doom Metal, Noise, Ambient, Punk, Hardcore, Thrash Metal...!

  • SHARE
  • TWEET