«10»: Πειστήρια της μουσικής ευφράδειας του Asaf Avidan

Ο Ισραηλινός τραγουδοποιός που παραδόξως δεν έχει συγκινήσει ακόμα το μουσικόφιλο κοινό της χώρας μας

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 03/09/2014 @ 12:21
Όταν βλέπεις μουσική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τα βαθιά μεσάνυχτα από άτομο που εμπιστεύεσαι μουσικά και δη γυναικείου φύλου, τότε δεν χαραμίζεις τον χρόνο σου και ακούς πάραυτα. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πρώτη επαφή με τον Asaf Avidan και λίγα λεπτά μετά το πέρας ακρόασης του "Small Change Girl", όλη η δισκογραφία του ήταν διαθέσιμη. Bless you φίλη...

Ο 34-χρονος Ισραηλινός συνθέτης, στιχουργός κι ερμηνευτής, προτού αφοσιωθεί στην μουσική είχε ασχοληθεί με τα κινούμενα σχέδια και μάλιστα με επιτυχία όντας βραβευμένος για την συμμετοχή του σε φεστιβάλ της χώρας του. Ένας οδυνηρός όμως χωρισμός τον έστρεψε στο χόμπι του κι επιστρέφοντας στην Ιερουσαλήμ κυκλοφόρησε το πρώτο του EP, "Now That You Are Leaving", και λίγους μήνες μετά σχημάτισε τους Asaf Avidan & The Mojos.

Asaf Avidan & The Mojos

Μαζί κυκλοφόρησαν τρεις δίσκους ("The Reckoning", "Poor Boy / Lucky Man", "Through The Gale"), περιόδευσαν σε Ευρώπη, Αμερική, Κίνα και Ινδία, έπαιξαν live στο φεστιβάλ των Κανών το 2010, μοιράστηκαν την σκηνή με Robert Plant, Lou Reed και Ben Harper, μεταξύ άλλων, προτού το διαλύσουν κι ακολουθήσει solo καριέρα. Αν και η δισκογραφία του είναι σχετικά μικρή ακόμα, η χαρακτηριστική φωνή του, οι υποδειγματικές live ενορχηστρώσεις, οι ευφυέστατοι στίχοι και το μουσικό πάντρεμα της country folk με το blues rock είναι λόγος αρκετός να του αφιερώσουμε μερικές αράδες, παρουσιάζοντας τα τραγούδια εκείνα που δύσκολα θ' απαρνηθείς.

Asaf Avidan & The Mojos - The Reckoning  
10   "Empty Handed Saturday Blues"
«Baby, I've got some news you ain't gonna like. Baby I've gone and made you my muse. Believe me, I wasn't even trying»

Το υποδηλώνει εμφατικά ο τίτλος πως πρόκειται για blues rock κομμάτι με τα γκάζια θυμού στο δεύτερο μισό του, μια από τις πολλές αναφορές του Avidan στο γυναικείο φύλο που προφανώς τον έχει πονέσει αρκετά και δεν διστάζει να το παραδεχθεί στιχουργικά. Εδώ όμως έχει πάρει τα πάνω του και σφάζει με το βαμβάκι, μια από τις λίγες φορές που έχει το πάνω χέρι.

Video
 


Asaf Avidan & The Mojos - Through The Gale  
9   "On Western Wind"
«Oh western wind bring me to shore, I've been sailing these waters like no man before»

Κοψοφλέβικο με την καλή έννοια. Πιο πολύ ταλαιπωρημένος παρά πληγωμένος, με αφοπλιστική ερμηνεία και σπουδαία έγχορδη ενορχήστρωση, μια σύγχρονη μπαλάντα της Άγριας Δύσης που φέρνει στο νου Kevin Costner & Modern West. Είναι ίσως το ιδανικό τραγούδι για την σκηνή όπου επιτέλους αυτοκτονεί ο «Σουηδός» του "Hell On Wheels". Οψόμεθα...

Video
 


Asaf Avidan - Different Pulses  
8   "Turn"
«I'm changing my skin now from white into brown, there's sun in the winter now, things are turning around»

Υπάρχει κι εδώ το μουσικό υπόβαθρο western ταινιών σε πιο retro όμως συνθέσεις και μουσικούς, που συνυπάρχει ιδανικά με τα δεύτερα γυναικεία φωνητικά funk αισθητικής. Αν και δεν του φαίνεται από την αρχή, το λες και χορευτικό παρόλο που δεν έχει κάποιο ξέσπασμα, έχει όμως τον ρυθμό εκείνο που θα σε κουνήσει ακόμα και καθήμενο. Σύνθεση από τον προσωπικό του δίσκο που θα ερμήνευε μετά βουλιμίας η Adele.

Video
 


Asaf Avidan & The Mojos - The Reckoning  
7   "Hangwoman"
«Got me wearing my best clothes, but if it's for a wedding or a funeral, only she knows»

Έχει και την αίσθηση του μαύρου χιούμορ σε αναπτυγμένο βαθμό. Πάλι σε γυναίκα αναφέρεται, του αρέσει όμως γιατί τον εμπαίζει εγκεφαλικά και μπαίνει στην διαδικασία να ερμηνεύσει τα λεγόμενά της. Σύνθεση με χαλαρή διάθεση, ολίγον τι southern rock και η πρώτη συστατική επιστολή από τον Jack White. Θα ακολουθήσουν κι άλλες, από διαφορετικούς καλλιτέχνες...

Video
 


Asaf Avidan & The Mojos - The Reckoning  
6   "Her Lies"
«I said "baby, you can have them, you can have my eyes". See, I was thinking if she took them I won't see her lies»

Rockιά περιοπής αν και λίγο στεγνή, ασάλιωτη. Μάλλον έτσι του την έφερε και η μεγάλη του καψούρα και του έμεινε κουσούρι. Κερνάει πόνο το παλικάρι, δεν κράζει παρά καταριέται τον εαυτό του καθώς το έβλεπε αλλά δεν έκανε το παραμικρό όντας ανήμπορος. Αν έχει την φωνή 6-χρονου, όπως υποστηρίζουν μερικοί, βρείτε μου έναν που να τελειώνει το τραγούδι καλύτερα.

Video
 


Asaf Avidan - Different Pulses  
5   "Setting Scalpels Free"
«In your stomach there's a prophet turning water into wine, in your chest there is a hunchback pulling all his bells to chime»

Διπλό χτύπημα, στιχουργικό κι ερμηνευτικό. Η δεύτερη συστατική επιστολή ανήκει στην μακαρίτισσα Amy Winehouse για ένα τραγούδι που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι από τα καλύτερά της. Στίχοι τόσο ζωντανοί κι εκφραστικοί που μόνο ένας θα μπορούσε να τους δώσει εικόνα και χρώμα, αλλά του αρνήθηκαν να σκηνοθετήσει το "Dune". Ναι, είναι τόσο μεγαλειώδες όσο νομίζεις.

Video
 


Asaf Avidan & The Mojos - One Day / Reckoning Song (Wankelmut Rmx)  
4   "One Day / Reckoning Song"
«No more tears, my heart is dry I don't laugh and I don't cry, I don't think about you all the time, but when I do I wonder why»

Η πιο χαρωπή σύνθεση του Avidan λες και κάποια στιγμή έσκασε χαμόγελο ο Bob Dylan. Θα του πήγαινε το τραγούδι αλλά θα το έτρωγε η μιζέρια κι έτσι το πήρε ο Wankelmut (techno/house DJ), το remix του οποίου απογείωσε την δημοτικότητα και των δυο. Οι πολλαπλές του εμφανίσεις στην κορυφή των ευρωπαϊκών charts το 2012, το κατέστησαν ως την εμπορικότερη επιτυχία του και όχι αδίκως.

Video
 


Asaf Avidan & The Mojos - Poor Boy / Lucky Man  
3   "Got It Right"
«Everybody loves the feeling from above»

Μερακλίδικο και τσαχπίνικο. Η συστατική επιστολή του Ben Harper και των Led Zeppelin, τα πρωτόγονα κι αυθεντικά blues με σύγχρονη οπτική που σε κάτι λιγότερο από τρία λεπτά, σου δίνει την ψευδαίσθηση πως ακούς μια ορχήστρα της Νέας Ορλεάνης χωρίς πνευστά. Πώς πίνανε το ουίσκι τους οι αδελφοί Bondurant στο "Lawless"; Μόλις καθιερώθηκε...

Video
 


Asaf Avidan & The Mojos - Poor Boy / Lucky Man  
2   "Small Change Girl"
«She can get your bed to shrink, she can get your ears to blink, she can get your eyes to think and she can get a horse to drink»

Ή τι θα γινόταν αν το είχαν ερμηνεύσει οι Portishead. Πάταγος λογικά, αλλά θα ήταν καλύτερο από αυτό εδώ; Η πιθανή απάντηση δίνεται στο video της live εκτέλεσης, με την ανατριχιαστική εισαγωγή πιάνου-φυσαρμόνικας και την ενορχήστρωση εκείνη που θα σε κάνει να μην το ακούσεις ποτέ ξανά από τον δίσκο. Σοκαριστικά τέλειο.
 


Asaf Avidan - Avidan In A Box: Live Acoustic Recordings  
1   "Your Anchor"
«I said "baby you are my lover" she said "no honey, I'm just a maid". I said "baby I love you" she said "no, you're just afraid"»

Είναι το αντίπαλο δέος του "Didn't Know Yet What I'd Know When I Was Bleedin'" του Dax Riggs. Έπρεπε να περάσουν μόλις δύο χρόνια για να βρεθεί η απάντηση στο καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών που κατά καιρούς χαρακτηρίζουμε κάποιο σε στιγμές μέθης κι έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Στιχομυθία που θυμίζει αγώνα ping pong με απίστευτες άμυνες στα καρφιά της, μέχρι την ώρα που χάνεις πόντο/set/match από ένα πλασεδάκι με φάλτσο.

Video
 


  • SHARE
  • TWEET