«10»: Μεγάλες ερμηνείες του Warrel Dane

Ξεχωρίσαμε 10 σπουδαίες ερμηνείες ενός από τους καλύτερους τραγουδιστές στην σύγχρονη ιστορία της metal μουσικής

Ο Warrel Dane ανήκει στην «elite» των metal τραγουδιστών , όντας μια πολύ αγαπημένη και ιδιαίτερη φωνή. Οι δουλειές που μας έχει δώσει μέχρι σήμερα στέκουν αδιάψευστοι μάρτυρες, αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές. Πρόκειται για έναν βαρύτονο κατά βάση τραγουδιστή, αλλά με μεγάλο εύρος και ευχέρεια και στις ψηλές νότες. Η καριέρα του όπως είναι λογικό χωρίζεται σε δύο κεφάλαια, σε αυτό με τους Sanctuary και αυτό με τους Nevermore.

Warrel DaneΜε τους Sanctuary χρησιμοποίησε περισσότερο τις ψηλές νότες και μας έδωσε έξοχα δείγματα μιας ιδιαίτερης προσέγγισης των φωνητικών γραμμών. Κύριο γνώρισμά τους ήταν τα ακροβατικά περάσματα από χαμηλές σε ψηλές νότες, κάτι που έκανε το στυλ ερμηνείας του αρκετά ιδιαίτερο και αναντίρρητα εντυπωσιακό. Με τους Nevermore μείωσε το εύρος των συχνοτήτων, αλλά η φωνή του ωρίμασε και κατάφερε να βγάλει πιο μεστές και έντονες ερμηνείες. Συνολικά όμως αν και μας είναι δύσκολο να πούμε ποιον Dane αγαπάμε περισσότερο, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο καλλιτέχνη ο οποίος είχε τη δυνατότητα να κάνει τρομακτικά πράγματα με τη φωνή του.

Κάτι που δεν πρέπει να παραλειφθεί είναι η στιχουργική δεινότητα που έχει ο Dane. Όλα αυτά τα χρόνια έχει γράψει κάμποσους καταπληκτικούς στίχους, των οποίων η θεματολογία συνήθως είναι σκοτεινή και με αρκετά κριτική διάθεση απέναντι σε κάθε είδους σύστημα, δόγμα ή θρησκεία, όντας, τρόπον τινά, αντανάκλαση της προσωπικότητάς τους, καθώς η ζωή του δεν κύλησε και πολύ ομαλά όλα αυτά τα χρόνια.

Warrel DaneΗ διάλυση των Sanctuary (εν μέσω μπουνιών και αιμάτων όπως μας είχε αποκαλύψει ο ίδιος), τα προσωπικά θέματα αλλά και το πρόβλημα με τον αλκοολισμό, (ο οποίος ήταν και ο λόγος της φυγής των Loomis/Williams που οδήγησε στην αδρανοποίηση των Nevermore), σίγουρα έχουν επηρεάσει αρκετά τον άνθρωπο Dane, οπότε λογικό είναι να τα βγάζει και στο χαρτί.

Με αφορμή λοιπόν την επανεμφάνιση των Sanctuary και την επικείμενη κυκλοφορία του νέου τους δίσκου καθίσαμε και μαζέψαμε τις 10 καλύτερες ερμηνείες του Warrel Dane. Με μια τόσο πλούσια δισκογραφία γεμάτη από καταπληκτικά τραγούδια η δυσκολία του πράγματος ήταν δεδομένη, αλλά ιδού σε ημερολογιακή σειρά οι ερμηνείες που μας συγκλόνισαν.

Κ.Π.

Sanctuary - Refuge Denied  
10   Sanctuary - "Die For My Sins"
Refuge Denied (1988)

Η ερμηνεία του Dane σε αυτό το τραγούδι δεν είναι η καλύτερη, ούτε η πιο ώριμη. Είναι όμως από τις πιο εντυπωσιακές. Φανταστείτε το σοκ που πρέπει να βίωσαν οι οπαδοί της εποχής με το που μπαίνει το φοβερό riff και αρχίζει ο άλλος να ουρλιάζει «You're living in a lie». Η ερμηνείες του στο "Refuge Denied" και ειδικότερα στο "Die For My Sins" δεν επαναλήφθηκαν. Αυτή η «άτεχνη» και «ωμή» προσέγγιση είναι πολύ ιδιαίτερη και χαρακτηριστική του τι μπορούσε να κάνει με τη φωνή του. Η αλήθεια, όμως, παραμένει πως αν το συνέχιζε σε αυτό το στυλ, πιθανότατα σήμερα να μη μπορούσε να μιλήσει, πόσο μάλλον να τραγουδήσει.

Κ.Π.
 


Sanctuary - Into The Mirror Black  
9   Sanctuary - "Taste Revenge"
Into The Mirror Black (1990)

Στο "Into The Mirror Black" ο Warell ωρίμασε. Οι υψίφωνες και τραβηγμένες ερμηνείες δώσανε τη θέση τους σε μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση, αποκαλύπτοντας μας το πραγματικό εύρος της. Στο μεγαλειώδες "Taste Revenge" δε, γινόμαστε μάρτυρες μιας πραγματικά εμφατικής ερμηνείας, κατά τη διάρκεια της οποίας νιώθεις το πάθος και την αγωνία με την οποία τραγουδάει τους στίχους. Ο τρόπος που προσαρμόζει την φωνή του και το πώς αλλάζει τονικότητα κατά την διάρκεια του τραγουδιού είναι πραγματικά εντυπωσιακός.

Κ.Π.
 


Sanctuary - Into The Mirror Black  
8   Sanctuary - "Long Since Dark"
Into The Mirror Black (1990)

Άλλη μια μεγάλη στιγμή του Dane. Σε ένα τραγούδι που και μόνο από συνθετική άποψη ξεχωρίζει, καταφέρνει και δίνει την έξτρα πινελιά ανεβάζοντας το σε αριστουργηματικό επίπεδο. Η ερμηνεία του εμπεριέχει μια θεατρικότητα, η οποία σε σύμπραξη με τις έξοχες φωνητικές γραμμές που έγραψε μετατρέπουν το τραγούδι σε βίωμα (όπως είναι όλος ο δίσκος φυσικά). Φωνητικές ακροβασίες, καταπληκτικοί για ακόμα μια φορά στίχοι και αλήθεια του "Long Since Dark" αποκαλύπτεται μπροστά μας.

Κ.Π.
 


Nevermore - The Politics Of Ecstasy  
7   Nevermore - "The Seven Tongues Of God"
The Politics Of Ecstasy (1996)

Σε μια μεγάλη στιγμή των Nevermore και εν μέσω αχαλίνωτων και καλπαζόντων riff, ο Warell ερμηνεύει τους καυστικούς στίχους με μια φαινομενική ηρεμία και μια υποψία ειρωνείας, δίνοντας έμφαση σε σημεία που το επιβάλουν, άλλοτε πλησιάζοντας υψηλότερες νότες και άλλοτε «εξ' αποστάσεως». Η απαξίωση για την επουράνια σωτηρία γίνεται εμφανής σε κάθε στιγμή και συλλαβή. Η παρατήρηση για την εξαπάτηση του ανθρώπου από ψεύτικες ελπίδες και σωτηρίες. Και καταλήγει με την προτροπή της ανταμοιβής που προσφέρει το πραγματικά αληθινό φως.

A.K.
 


Nevermore - The Politics Of Ecstasy  
6   Nevermore - "Passenger"
The Politics Of Ecstasy (1996)

Αργό, βαρύ κι ασήκωτο το "Passenger" είναι από μόνο του μια ξεχωριστή στιγμή του "Politics Of Ecstasy". Αυτό που το καθιστά τόσο ξεχωριστό δεν είναι τόσο το αργόσυρτο riff του ή το πραγματικά ιδανικό solo του Loomis, αλλά οι στίχοι και η ερμηνεία του Warrel Dane. Είναι οι στίχοι που λέει στο μιλητό πριν μπει το refrain και κολλάνε στο μυαλό σου, είναι ο πόνος που αποπνέει όταν σου μιλάει για την παύση που πρέπει να κάνεις σε αυτή τη ζωή για να δεις τα λάθη σου. Είναι η στιγμή που κάτι συγκλονίζεσαι μέσα σου όταν αντιλαμβάνεσαι την ματαιότητα των μικρών πραγμάτων, αναγνωρίζοντας πως είσαι ένας απλός επιβάτης.

Χ.Κ.
 


Nevermore - Dreaming Neon Black  
5   Nevermore - "I Am The Dog"
Dreaming Neon Black (1999)

Κάθε στιγμή του "Dreaming Neon Black" έχει το δικό της χρώμα, τη δική της γεύση, περνώντας ένα μοναδιαίο συναίσθημα ταύτισης των προσωπικών βιωμάτων του ακροατή, μέσω της κάθαρσης του Dane. Όταν, όμως, ακούς μια σπαρακτική φωνή να σου λέει πως «το όνειρο παραμένει το ίδιο κάθε βράδυ», ενώ προσεύχεται σιωπηλά να καταστραφεί αυτός ο κόσμος εις μάτην, τότε ξέρεις πως υπάρχει το σημείο μηδέν, που ή έχεις φτάσει ή θα φτάσεις κάποια στιγμή νομοτελειακά. Τότε καταλαβαίνεις πως αυτή είναι η συναισθηματική ραχοκοκαλιά του άλμπουμ και αυτό οφείλεται στην τεράστια ερμηνεία του Warrel Dane φυσικά.

Χ.Κ.
 


Nevermore - Dreaming Neon Black  
4   Nevermore - "Poison Godmachine"
Dreaming Neon Black (1999)

Θεέ μου, τι αλήθειες λέει αυτό το τραγούδι και πόσο ο κόσμος συνεχίζει να κάνει το ίδιο λάθος. Καθώς ο Dane στην μηδενιστική απόγνωσή του τα βάζει με όλα, δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τα πυρά του τα media, των οποίων τα αίσχη και τα ψέματα κατανάλωνε ως παθητικός δέκτης, για να τα «ξεράσει» μέσα από το "Poison Godmachine". Αιχμηρός και φορτισμένος, φτύνει στίχους για το σάπιο σύστημα των media, ενώ ερμηνευτικά αγγίζει μετά από πολλά χρόνια τις ψηλές νότες που κάποτε τον στιγμάτισαν στους Sanctuary, αναγκάζοντας πολλές τρίχες στην πλάτη να σηκωθούν.

Χ.Κ.
 


Nevermore - Dead Heart In A Dead World  
3   Nevermore - "We Disintegrate"
Dead Heart In A Dead World (2000)

Το εν λόγω τραγούδι έχει την ιδιαιτερότητά του, καθώς ο Dane χρησιμοποίησε «εκείνη την φωνή» μετά από αρκετά χρόνια. Κόντρα στους κακεντρεχείς αποδεικνύει πως όταν το επιτρέπει η σύνθεση μπορεί να τραγουδήσει όπως στους Sanctuary. Πέραν όμως από αυτό, η απόδοσή είναι φοβερή. Αν επικεντρώσουμε στην -για ακόμα μια φορά- πολύπλευρη ερμηνεία του, μπορούμε να ξεχωρίσουμε το μεγάλο ταλέντο του πραγματικά χαρισματικού αυτού τραγουδιστή.

Κ.Π.
 


Nevermore - Dead Heart In A Dead World  
2   Nevermore - "The River Dragon Has Come"
Dead Heart In A Dead World (2000)

Η ήρεμη εισαγωγή συνοδεύεται από έναν ισοπεδωτικό ηχητικό ογκόλιθο και συνδυάζεται με τις μελωδικές, γεμάτες πάθος φωνητικές γραμμές του Dane. Το εν λόγω τραγούδι χαρακτηρίζεται από πιο μελωδικές στιγμές που δεν χάνουν ωστόσο καθόλου σε ένταση και ενέργεια. Ο δράκος παραλληλίζεται με την επερχόμενη καταστροφή, εν μέρει αποδιδόμενη στην αλαζονεία και αδιαφορία των ισχυρών. Οι μικρότερες διακυμάνσεις στην ερμηνεία του Warrel δεν εμποδίζουν να αναδειχθεί η οργή, αλλά και μια θλίψη για το τέλος της πραγματικής ιστορίας που πραγματεύεται το κομμάτι.

Α.Κ.
 


Nevermore - This Godless Endeavor  
1   Nevermore - "Sentient 6"
This Godless Endeavor (2005)

Το "Sentient 6" κινείται σε αργές ταχύτητες και χαρακτηρίζεται από μια εσωστρέφεια. Η ανεπάρκεια και η ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης οδηγούν στην κατασκευή μιας μηχανής που θα αποτελέσει και τον τέλειο άνθρωπο. Η ματαιότητα αυτή δημιουργεί μια μελαγχολία διάχυτη σε όλο το τραγούδι. Ένα ρομπότ ή ένας άνθρωπος εγκλωβισμένος σε ένα ρομπότ, σκλαβωμένος να ακολουθεί και μαθημένος να χάνει, πορεύεται σε αυτή τη δίχως νόημα και σκοπό ζωή. Η μελαγχολική διάθεση του Dane εκδηλώνεται σε κάθε στιγμή της ερμηνείας του. Το ξέσπασμα στο τέλος μπορεί να λειτουργήσει ως μια στιγμιαία λύτρωση, αλλά περισσότερο μοιάζει με ψευδαίσθηση, αφού η βεβαιότητα ότι η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας.

Α.Κ.
 








Warrel Dane - Praises To The War Machine  
Bonus   Warrel Dane - Brother
Praises To The War Machine (2008)

Διαβάζοντας συνεντεύξεις της εποχής, καταλαβαίνεις πως αυτό το τραγούδι είναι ότι πιο προσωπικό και δύσκολο έχει γράψει. Έκατσε και κατέθεσε την ψυχούλα του γράφοντας στίχους για την προβληματική και αδιέξοδη σχέση με τον αδερφό του. Ο τρόπος που τους ερμηνεύει είναι πραγματικά σπαρακτικός. Νιώθεις το συναισθηματικό βάρος που κουβαλάει τραγουδώντας: «If I could erase one moment of pain / I'd throw away everything, even fame / If I could play god do you know what I'd do? / I'd swim through your blood and kill the cancer in you». Δικαιωματικά μπαίνει σφήνα στις 10 καλύτερες ερμηνείες του λόγω της ιδιαιτερότητάς της.

Κ.Π.
 


  • SHARE
  • TWEET