Ο μουσικόφιλος στο νέο στερέωμα: Υποστηρικτής ή περαστικός;

To crowdfunding και η επιβίωση του μουσικού στην μετά δισκοπωλείου εποχή

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 04/02/2015 @ 11:49
Στα τέλη της δεκαετίας του 90, όταν μπήκε στην ζωή μας ουσιαστικά ο υπολογιστής, η επένδυση στην μουσική πέθανε για τον ψευτο-μουσικόφιλο ο οποίος δανείστηκε μέσα σε μια εβδομάδα τις συλλογές όλων των φίλων του και τις αντέγραψε με το PC του. Μιλώ για τον κλασσικό τύπο που ήθελε απλώς  να ξέρει πέντε πράγματα για τα ενδιαφέροντα της παρέας για να συμμετέχει και να κοκορεύεται. Ο ίδιος που τότε σου έλεγε «Φοβερός ο Willie Dixon από τους Led Zeppelin» μπερδεύοντας τον συνθέτη με τον εκτελεστή κατά την αποστήθιση του ένθετου του cd, τώρα απαντά «από αυτόν τα έχω όλα» για όποιον καλλιτέχνη τον ρωτήσεις. Αυτός ο περαστικός από τη μουσική, είναι αυτός που το σύστημα περιμένει να επενδύσει για να το σώσει;

Αντ’ αυτού είναι καλύτερο να γράψουμε εκεί που δεν πιάνει μελάνι τους περαστικούς αλλά και κάποιους επαγγελματίες που παλιά χρέωναν ότι ήθελαν για ένα cd, και να στηρίξουμε απ’ ευθείας τους καλλιτέχνες που πιστεύουμε. Έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε στην διατήρηση μιας ισορροπίας, δηλαδή να συνεχίζει να παράγεται ποιοτική μουσική και οι μέτριες «ουρές» του παρελθόντος να πάνε σπίτια τους όπου ανήκουν και να μην ξαναπιάσουν κιθάρα (ή τουλάχιστον να μην το γνωρίζουμε πως το κάνουν). Και ας μην κολλήσουμε στην μουσική. Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες τέχνες. Τα καινούργια μέσα επιτρέπουν στον καλλιτέχνη να δημιουργήσει στηριζόμενος σε ανθρώπους που τον πιστεύουν. Είτε αυτό γίνεται μέσω κάποιας πλατφόρμας crowd funding όπως το Pledgemusic, το Kickstarter και το Groopio στη χώρα μας, είτε μέσω των προσωπικών site των καλλιτεχνών, μπορούμε πια να επιλέξουμε αυτόν που αξίζει και όχι να ακολουθούμε μόδες, έχοντας και την ικανοποίηση πως βάλαμε και ένα λιθαράκι.

Από την μεριά μου χάρηκα που βοήθησα να ηχογραφήσουν νέο άλμπουμ οι Taddy Porter, να βγουν περιοδεία οι Golden Grass αλλά και να γυριστεί η συνέχεια του cult ποδοσφαιρικού έπους "Mike Bassett: England Manager", ακόμη και αν τα δύο τελευταία projects δεν έπιασαν ακριβώς τον στόχο τους και ειδικά το δεύτερο δεν είναι σίγουρο πως θα ολοκληρωθεί.

Η βοήθεια προς τον καλλιτέχνη ιδωμένη ως ενίσχυση και επένδυση θα φτιάξει τελικά και κάτι ουσιαστικά συλλογικό πέρα από το διαμοιρασμό links για δωρεάν κατέβασμα, έναν κύκλο μέσα στον οποίο θα δίνουμε και θα παίρνουμε, θα προσφέρουμε και θα μοιραζόμαστε. Τελικά θα μπορούμε να πούμε πως εμείς κινούμε τα νήματα μόνοι μας δημιουργώντας ομάδες , χωρίς τους κακούς μεσάζοντες και τους άσχετους που μας εκνευρίζουν.

Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης θα δημιουργήσει ένα γκρουπ υποστηρικτών το οποίο, όπως λένε οι ως τώρα έρευνες, θα στηρίξει και επόμενες του προσπάθειες, κυρίως λόγω του συναισθηματικού δεσίματος και φυσικά της ποιότητας της δουλειάς. Ένα πολύ πετυχημένο παράδειγμα αποτελεί ο rapper MC Lars με τρία συνεχόμενα άλμπουμ και αντίστοιχες πετυχημένες καμπάνιες. Με λίγη προσοχή στην σωστή στόχευση στο ποσό, στην επιλογή του μέσου και φυσικά με σεβασμό και ενημέρωση προς τους φίλους του, ο καλλιτέχνης μπορεί να πετύχει πολλά εφόσον δουλέψει.

Δεν ξέρω αν τελικά θα βγάλουμε νέους Μότσαρτ, ο οποίος δούλεψε και αυτός σε ένα διαφορετικό μεν, σύστημα υποστήριξης δε, αλλά σίγουρα ο μουσικός ζούσε πολλά χρόνια χωρίς να τοποθετείται η μουσική του σε ράφια μαγαζιών.
  • SHARE
  • TWEET