«10»: Τα άλμπουμ που επηρέασαν τον Πάνο Μπίρμπα

Με αφορμή την εμφάνισή του στο Death Disco, ο καλλιτέχνης μας μιλά για τους δίσκους της ζωής του

Από την Βάσω Καραντζάβελου, 01/03/2018 @ 13:17

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του δεύτερου προσωπικού του δίσκου, με τίτλο "Finchley Road", ο Πάνος Μπίρμπας, γνωστός από τη θητεία του στους Dustbowl, δημιουργεί μία νέα διάσταση στην εγχώρια αγγλόφωνη σκηνή. Εμπνεόμενος από φλέγοντα ζητήματα των καιρών μας, όπως η φτώχεια, οι προσφυγικές ροές, η αποξένωση των ανθρώπων και η αναζήτηση της αληθινής αγάπης, ξεδιπλώνει ιστορίες αστικές, γεμάτες βιομηχανική βρωμιά και λακκούβες με λασπόνερα. Κάπου ανάμεσα στο λυρισμό του Leonard Cohen και το μελαγχολικό δυναμισμό της σκηνής του Manchester, η διαδρομή Αθήνα-Λονδίνο γίνεται ένα τσιγάρο δρόμος. Εκεί όπου η μυρωδιά της σκόνης μπλέκεται με την ευωδία των λιλιπούτειων ethnic εστιατορίων, το "Finchley Road" αποτελεί ταιριαστό soundtrack για περιπάτους σε (άδειες ή γεμάτες) πόλεις και ονειροπολήσεις.

Πριν την εμφάνισή του στο Death Disco, ο Πάνος Μπίρμπας μας μιλά για τους δίσκους της ζωής του.

1
Leonard Cohen
"Songs Of Love And Hate"
Leonard Cohen - Songs of Love and Hate
Ο δίσκος που με έβαλε στον κόσμο του Cohen. Τραγούδια έρωτα και μίσους, βουτηγμένα στο σκοτάδι αργά το βράδυ και μια αστική βουή να σε βασανίζει. Η βραχνή φωνή του Leonard να τραγουδάει στον εραστή της γυναίκας του. Όσο ακόμα αναπνέεις τίποτα δεν τελειώνει.
2
Velvet Underground And Nico
"The Velvet Underground & Nico"
Velvet Underground and Nico - The Velvet Underground & Nico
Το ντεμπούτο άλμπουμ των Velvet Underground είναι εκείνο το άλμπουμ που μου σύστησε στην ουσία τον κόσμο του Rock 'n' roll ,τον έρωτα και τα κοινά λαϊκά προβλήματα.
3
Tim Buckley
"Goodbye And Hello"
Tim Buckley - Goodbye and Hello
1967 - Los Angeles  και ένας άνθρωπος που με μια κιθάρα για όπλο, σου λέει πως μπορείς να είσαι όσο συναισθηματικός ή εύθραυστος θελήσεις.
4
Tom Waits
"Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards"
Tom Waits - Orphans Brawlers, Bawlers And Bastards
Η βροχή να σε μαστιγώνει αλύπητα, οι συμμορίες και οι μπελάδες της πέμπτης λεωφόρου και το αμερικάνικο όνειρο που καταρρέει.
5
Neil Young
"Harvest"
Neil Young - Harvest
Ένα αμερικάνικο διαμάντι που με ανάγκασε να ανακαλύψω τις βαθιές ρίζες της άλλης ηπείρου και ένας ύμνος σε εκείνους που χάθηκαν άδικα από τον εφιάλτη των ναρκωτικών ,ζωντανά ηχογραφημένος αναφέρομαι φυσικά στο "The Needle And Damage Done".
6
Nick Cave
"Henry's Dream"
Nick Cave - Henrys Dream
Ρεσιτάλ τραγουδοποιίας και μια μανιασμένη ακουστική κιθάρα να οδηγεί τα πάντα. Μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια του Cave βρίσκονται μέσα σε αυτό το άλμπουμ.
7
The Waterboys
"This Is The Sea"
The Waterboys - This Is The Sea
Τι απίστευτη ψυχεδελική περιπλάνηση. Η εμπλοκή της δευτερεύουσας αρχαίας θεότητας του Πάνα να μας θυμίζει την διττή μας φύση. Ο άνθρωπος και το ζώο που συνυπάρχει μέσα μας.
8
David Bowie
"David Bowie"
David Bowie - David Bowie
Ο δίσκος που εκτόξευσε τον Bowie! Μαζί και εμάς. O Bowie αποσυνδέει, μια και καλή, την επαφή του με την γη και γίνεται "Starman". Ενέπνευσε μέχρι και τον ίδιο τον αστροναύτη Chris Hadfield το 2013 να το διασκευάσει μέσα από τον διαστημικό σταθμό ΙSS.
9
The Smiths
"The Queen Is Dead"
The Smiths - The Queen Is Dead
Ένα άλμπουμ για να χάσεις τον εαυτό σου. Έχει βάθος, εστίαση και μερικές μεγάλες μελωδίες. Ένα φως που ποτέ δεν θα σβήσει.
10
The Clash
"London Calling"
The Clash - London Calling
Αγγλική γροθιά στον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία, τις φυλετικές συγκρούσεις, την χρήση ναρκωτικών και τις ευθύνες της ενηλικίωσης.

Ο Πάνος Μπίρμπας θε εμφανιστεί στη σκηνή του Death Disco την Παρασκευή 2 Μαρτίου. Μαζί του οι Δανάη Κασίμη & Strange C.

Το LP "Finchley Road" κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2017 από τη Violins.

Πάνος Μπίρμπας

  • SHARE
  • TWEET