«10»: Αγαπημένα άλμπουμ των Holy Monitor

Οι Έλληνες psych rockers μας προτείνουν δέκα άλμπουμ που τους καθόρισαν

Από τον Σπύρο Κούκα, 14/03/2019 @ 14:14

Λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Gagarin, παρέα με τους experimental rockers Wooden Shjips, μια από τις πλέον συναρπαστικές εγχώριες νεο-ψυχεδελικές μπάντες, οι Holy Monitor, μας προτείνουν μερικούς από τους δίσκους που τους καθόρισαν μουσικά. Με σαφή προτίμηση στους Έλληνες δημιουργούς, πολυσυλλεκτικότητα ακουσμάτων εντός κι εκτός του ευρέως rock φάσματος και ουσιώδεις απόψεις σχετικά με καθένα από τα άλμπουμ που μας αναφέρουν, οι Αθηναίοι psych rockers μας προσκαλούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εγχώριο μουσικό πλούτο και να ανακαλύψουμε τη δική τους συμβολή σε αυτόν.

1
Έλληνες Και Ινδοί
"Τα Ηπειρώτικα"
Έλληνες Και Ινδοί - Τα Ηπειρώτικα
Η παγκόσμια παραδοσιακή μουσική γενικότερα έχει επιδράσει σημαντικά στη μουσική μας. Η συγκεκριμένη σειρά κυκλοφοριών (Έλληνες Και Ινδοί) από live ηχογραφήσεις της σύμπραξης εξαιρετικών δεξιοτεχνών τονίζει δύο πολύ σημαντικά στοιχεία για εμάς: αφενός την ένταση που μπορεί να έχει η ζωντανή παρουσίαση ενός έργου και αφετέρου την οικουμενικότητα της βιωματικής μουσικής. Το γεγονός ότι η κυκλοφορία “Τα Ηπειρώτικα» έχει μία επιλογή κομματιών με τα οποία λόγω καταγωγής μεγαλώσαμε, είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα.
2
Iannis Xenakis
"Persepolis"
Iannis Xenakis - Persepolis
Ίσως είναι περισσότερο ένα έργο Έλληνα συνθέτη, παρά ένα Ελληνικό έργο, παρόλα αυτά ο ίδιος ο Ξενάκης έλεγε ότι αισθάνεται ξένος παντού. Στις αρχές των 70’s, o Ξενάκης δημιούργησε αυτό το αριστούργημα το οποίο ακούγεται σήμερα το ίδιο επίκαιρο. Παρόλο που υλοποιήθηκε με σκοπό να παρουσιαστεί τη νύχτα στον ίδιο το χώρο της αρχαίας πόλης μέσα από 59 ηχεία και με τη συνοδεία 2 lasers και 92 προβολέων, η επιβλητικότητα του έργου είναι ξεκάθαρη ακόμα και μέσα από τα ακουστικά ενός σύγχρονου ακροατή. Τα μακρόσυρτα drone και noise στοιχεία όπως και η γενικότερη ambient αισθητική έχουν αδιαμφησβήτητα επηρεάσει την προσέγγισή μας στα πιο αργόσυρτα instrumentals μας.
3
Aphrodite's Child
"666"
Aphrodite's Child - 666
Το "666" των Aphrodites Child ειναι δίσκος ορόσημο για το ψυχεδελικο και proggressive rock σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειναι ένας δίσκος αριστούργημα με συγκεκριμένο concept που δείχνει ότι η μπάντα ακολουθεί μια διαφορετική πορεία απ'οτι είχε κάνει. Όπως το "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" για τους Beatles ή το "Dark Side Of The Moon" για τους Pink Floyd. Ειναι τόσο πλούσιος σε ήχους, μελωδίες, ρυθμούς, ερμηνείες και παιξίματα που όταν τον ακούς ολόκληρο χάνεσαι και τελειώνοντας εχεις ήδη ξεχάσει από ξεκίνησες. Βασική επιρροή για εμάς όπως και για τοσες άλλες μπάντες.
4
Παύλος Σιδηρόπουλος Και Σπυριδούλα
"Φλου"
Παύλος Σιδηρόπουλος Και Σπυριδούλα - Φλου
Αξεπέραστος ελληνικός ροκ δίσκος που μέχρι σήμερα ακούγεται επίκαιρος. Ο δίσκος έχει λιώσει στα πικαπ μας απο τα εφηβικά μας χρόνια. Η συμπραξη Σπυριδούλα και Σιδηρόπουλου εβγαλε ένα διαμάντι για την ελληνική ροκ όπου ισορροπεί ανάμεσα στο κλασσικό rock'n'roll και σε ιδαίτερες συνθέσεις με πειραματισμούς στον ήχο. Το άλμπουμ από μόνο του είναι αρκετό για να ωθήσει νέους να πιάσουν όργανα στα χέρια και να δημιουργήσουν μουσική.
5
Gordian
"Madeka"
Gordian - Madeka
Το μοναδικό δισκογραφικό εγχείρημα της μπάντας που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1972 από ένα all star team της τότε εγχώριας σκηνής (Μπονάτσος, Σκλήρης, Δηληγιάννης, Γιαπράκας). Το κοινό ενδιαφέρον τους για το πάντρεμα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με την προοδευτική, δημιουργική πλευρά του rock οδήγησε στην ηχογράφηση ενός από τους πιο ιστορικούς κρυμμένους θυσαυρούς στην ελληνική ψυχεδέλεια.
6
Ξύλινα Σπαθιά
"Μια Ματιά Σαν Βροχή"
Ξύλινα Σπαθιά - Μια Ματιά Σαν Βροχή
Ο δίσκος που τα Ξύλινα Σπαθιά έφτιαξαν ουσιαστικά το προσωπικό τους ύφος και τον δικό τους ήχο, με μεγαλύτερη έμφαση στα πλήκτρα, πιο έντονη παρουσία ηλεκτρονικών στοιχείων και κομμάτια που ξέφυγαν από το τετριμμένο πλαίσιο verse - chorus - verse.
7
Σαμποτάζ
"Λένα Πλάτωνος"
Σαμποτάζ - Λένα Πλάτωνος
Σε μουσική της Λένας Πλάτωνος, στίχους της Μαριανίνας Κριεζή και με τη σύμπραξη στα φωνητικά της Σαβίνας Γιανάτου και του Γιάννη Παλαμίδα, το σαμποτάζ κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1981 και όχι μόνο σηματοδότησε την αρχή του ηλεκτρονικού ήχου στην Ελλάδα αλλά καθόρισε και τη συνέχειά του. Πρωτοποριακό και τολμηρό άλμπουμ ακούγεται φρέσκο έως σήμερα.
8
Στέρεο Νόβα
"Στέρεο Νόβα"
Στέρεο Νόβα - Στέρεο Νόβα
Κωνσταντίνος Βήτα, Μιχάλης Δέλτα και Αντώνης Πι κυκλοφορούν το 1992 το ντεμπούτο άλμπουμ των Στέρεο Νόβα. Επηρεασμένοι από την acid house τράβηξαν έναν δικό τους ξεχωριστό δρόμο και παρουσίασαν έναν πειραματικό και σχετικά ακατέργαστο δίσκο με στοιχεία techno και ambient. Αρχικά ξένισε πολλούς αλλά στην πορεία αγαπήθηκε και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της εναλλακτικής μουσικής σκηνής της χώρας στις αρχές των '90s.
9
Socrates
"Drank The Conium"
Socrates - Drank The Conium
Μετά τους Persons και πριν τους Plaza, οι Socrates blend-άρουν από rock και ψυχεδέλεια, μέχρι proto-metal. Συστήνονται στην Ελλάδα ως μια μπάντα-ορόσημο για τον κιθαριστικό ήχο, με ένα line up που θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται ανάμεσα στις τοπ ροκ μπάντες, που σήμερα αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως κλασικές.
10
Κώστας Τουρνάς
"Απέραντα Χωράφια"
Κώστας Τουρνάς - Απέραντα Χωράφια
 Ένα concept άλμπουμ/ maxi single με δυσανάλογα υψηλού επιπέδου ενορχήστρωση και παραγωγή για τα δεδομένα της χώρας, εκείνη την εποχή. Φιλτράροντας τις επιρροές του και παρακολουθώντας πιθανότατα το τι συνέβαινε την αντίστοιχη στιγμή στις prog rock σκηνές του εξωτερικού, ο Τουρνάς εδώ καταθέτει το ελληνικό "Thick As A brick".
  • SHARE
  • TWEET