Wooden Shjips, Holy Monitor @ Gagarin 205, 17/03/19

Απλότητα, ρυθμική επανάληψη, μινιμαλισμός

Από την Αθανασία Χρυσανθοπούλου, 20/03/2019 @ 22:57

Ο ήχος ξεδιπλώνεται αργά και χαριτωμένα σαν ένα λουλούδι που ανοίγει. Οι μελωδίες που εξήχθηκαν από το Gagarin το βράδυ της Κυριακής σου τοποθετούσαν τη σκέψη στα ζεστά καλοκαίρια της δεκαετίας του '80 τότε που οι Spacemen 3 κυκλοφόρησαν το "Playing With Fire" και καθόρισαν τις μουσικές επιρροές των Wooden Shjips.

Η δισκογραφική πορεία των Holy Monitor θα μπορούσε να θεωρηθεί μια μικρή σπουδή στη νέο-ψυχεδέλεια και γι’αυτό τον λόγο οι πρώτες ηχητικές στρώσεις της συναυλίας, τους ανήκαν δικαιωματικά. Μια διαστημική ambient ατμόσφαιρα κατέκλυσε το κοινό όταν ακούστηκαν τα πρώτα ηλεκτρικά κιθαριστικά μέρη από τον ομώνυμο δίσκο τους και το "Bed Of The Earth" που κυκλοφόρησε το 2017. Ακολούθησαν υπνωτικά φωνητικά από την μπάντα που ξεκίνησε σαν ένα στουντιακό μουσικό εγχείρημα και πλέον είναι πέντε άτομα που αρέσκονται στο να ομογενοποιούν τους ρυθμούς και να οδηγούν το κοινό στα ψυχεδελικά kraut μονοπάτια τους. Οι Holy Monitor έχοντας αφομοιώσει όλα τα κλασικά στοιχεία της ψυχεδελικής ροκ, έχτισαν τη δική τους προσωπικότητα και μας την παρουσίασαν μέσα από τους έντονους ήχους του τελευταίου τους δίσκου με τίτλο "II".

Holy Monitor

Με τον πιο απλό και ρυθμικό τρόπο, οι Wooden Shjips εμφανίστηκαν μπροστά μας σαν ένα κομμάτι των πολύχρωμων μοτίβων που απεικονίζονταν στην οθόνη πίσω απ’αυτούς και το όλο σκηνικό έμοιαζε σαν κάποιος να μέθυσε έναν πίνακα του Mondrian. Σαν καλλιτέχνες έχουν κάποιες βασικές αρχές που ενστερνίζονται οι οποίες στηρίζονται στην απλότητα, τη ρυθμική επανάληψη και τον μινιμαλισμό καθώς εξερευνούν νέους ήχους. Ταγμένοι στην ψυχεδελική, διαστημική ροκ μελωδία ξεκίνησαν το set τους κάνοντας ένα πέρασμα από το άλμπουμ τους "West" (2011) τεκμηριώνοντας πως αν και τους συγκρίνουν πολλοί με διάφορα γερμανικά συγκροτήματα των '70s, δεν υπάρχουν πολλές μπάντες που να ακούγονται σαν τους Wooden Shjips.

Wooden Shjips

Κατόπιν, παρασυρόμενοι από τον θολό ήχο που σου προσφέρει η ψυχεδέλεια περνούν μέσα από το πλούσιο και μεθυστικό άλμπουμ τους "V". Το "Staring At The Sun" είναι το γήινο εκείνο κομμάτι που χαρακτηρίζει την τελευταία τους κυκλοφορία αλλά και τη διάθεση τους για εξέλιξη και περιήγηση στις πτυχές των μελωδιών της κιθάρας του Erik "Ripley" Johnson. Λίγο πριν το τέλος, από την ήρεμη παλέτα των ήχων της φύσης επέλεξαν το vertigo των οργάνων από τα "Aquarian Time" και "Death's Not Your Friend" μέχρι το αγαπημένο "Buddy" που ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία τους. Υψηλές νότες και fuzzy κιθάρες άφησαν το αποτύπωμα τους μετά το τέλος της συναυλίας των Wooden Shjips ρίχνοντας τον σπόρο για μια μελλοντική τους εμφάνιση στη χώρα μας.

Wooden Shjips

Φωτογραφίες: Μάνος Καλαφατέλης

SETLIST
 

Black Smoke Rise
We Ask You to Ride
Other Stars
Ride On
Staring at the Sun
Flight
Aquarian Time
Ghouls
Unknown
Home
Death's Not Your Friend
Encore:
These Shadows
Buddy

  • SHARE
  • TWEET