«10»: Τα συγκροτήματα που επηρέασαν τους Bazooka

Λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Gagarin, οι Bazooka διαλέγουν για το Rocking.gr τα αγαπημένα τους συγκροτήματα.

Από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, 19/05/2017 @ 12:20

Πριν ανεβούν για πρώτη φορά τη σκηνή του Gagarin, και μάλιστα παρέα με τους θρυλικούς Last Drive δέκα χρόνια μετά την επανένωσή τους, οι Bazooka διαλέγουν για το Rocking.gr τα αγαπημένα τους συγκροτήματα, και εκείνα που αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες επιρροές τους.

Bazooka

1
Sonic Youth

Ό,τι έκαναν μέχρι το Day Dream Nation, ίσως και το "Goo". Οι Sonic Youtn είναι βασική επιρροή για τον ήχο των Bazooka, ειδικά στα πρώτα χρόνια της μπάντας.
2
Rolling Stones

Κομμάτια όπως το "Paint It Black" ή το "19th Nervous Breakdown" και γενικότερα τα πρώτα τους single όσο χιλιοπαιγμένα και αν είναι σε ανατριχιάζουν ακόμα και δίνουν έμπνευση, ασχέτως σε τι φάση είμαστε μουσικά. Kαι θυμός, και χορός, και τσαχπινιά - και φοβεροί στίχοι.
3
Stooges

Αν τύχει και δεις στα 14 συναυλία Stooges, μια πραγματική rock μπάντα σε δράση δηλαδή, αλλάζει η ζωή σου: τίποτα δεν μένει ίδιο πια - και αυτό ακριβώς συνέβη. Ο Iggy, όπως είπε και ο φίλος του ο David Bowie, γράφει μουσική από τη μέση και κάτω.
4
David Bowie

To "Rise And Fall Of Ziggy Stardust" ειναι ένας δίσκος που ήρθε ως μετέπειτα επιρροή για τους Bazooka. Φοβερές ενορχηστρώσεις στα κομμάτια - ενορχηστρώσεις που μας έχουν επηρεάσει ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε πλέον τις δικές μας παραγωγές.
5
Wipers και Melvins

Εξέφραζαν ιδανικά την απόγνωση του να ζεις σε μια μικρή πόλη που φαινομενικά δεν έχει τίποτα να κάνεις, και από την οποία θες να ξεφύγεις. Μας έδιναν έμπνευση και δύναμη με την ωμότητα του ήχου τους. Το "Over The Edge" των Wipers συνδυάζει πανκ και μελωδία με μια φοβερή ρυθμική απλότητα.
6
Slayer

Το "Reign In Blood" είναι ένας χείμαρρος από ενέργεια και δυναμισμό.
7
Mudhoney

Το "Superfuzz Bigmuff" και γενικά οι πρώτοι δίσκοι των Mudhoney μας έδωσαν έμπνευση και ορμή να ξεκινήσουμε και εμείς να γράφουμε δικιά μας μουσική. Ακατέργαστοι, απλοί διασκεδαστικοί και φωνακλάδες με γούστο. Ήταν ό,τι χρειαζόμασταν.
8
Kinks

Εγγλέζικη αλητεία με το γάντι, πολύ πριν την έλευση του punk! Μία τις πιο παραγωγικές μπάντες των '60s που οι συνθέσεις τους κόντραραν στα ίσια Beatles και Rolling Stones. Οι Kinks είναι σχολείο για το πώς να γράψεις τραγούδια: κομμάτια όπως το "You Really Got Μe" και το "I Need You" έβαλαν τις βάσεις για τον πιο σκληρό μετέπειτα ήχο στη rock μουσική.
9
Εξαδάκτυλος

Ίσως τα καλύτερα rock τραγούδια που εχουν γραφτεί ποτέ με ελληνικό στίχο. Έχουν κακούς σκοπούς, Τα παιδιά είναι εντάξει, Σκόνη πέτρες λάσπη και μερικά ακόμα. Κομματάρες με απλούς στίχους κοινωνικού προσανατολισμού, ωραίες συνθέσεις και αξεπέραστο γούστο σε σύγκριση με άλλες ελληνικές μπάντες της εποχής.
10
Μάρκος Βαμβακάρης

Μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς Bazooka αλλά ο τρόπος που τραγουδούσε αυτά που ήθελε να πει είναι άλλη μια καθοριστική επιρροή μας από τη στιγμή που αρχίσαμε να τραγουδάμε στα ελληνικά.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλες οι πληροφορίες για την εμφάνιση των Bazooka με τους Last Drive, το Σάββατο 20 Μαΐου στο Gagarin.

  • SHARE
  • TWEET