Islands

Should I Remain Here At Sea?

Manque Music (2016)
Από την Βάσω Καραντζάβελου, 04/08/2016
Έχει τη δυναμική να γίνει το καταφύγιο που θα σε προστρέξει κάθε φορά που χρειάζεσαι λίγη τίμια κιθαριστική indie, αλλά μέχρι εκεί
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Islands είναι ένα από τα side projects (ή main project, κι ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει) του Nicholas Thorburn. Ο εν λόγω ταλαντούχος κύριος είναι ο ιδρυτής των cult, πλέον, "The Unicorns", ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους δημιουργούς του Καναδά και έχει ασχοληθεί με πάμπολα και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους είδη, από hip hop μέχρι electro pop. Ως γνωστότερο σχήμα του θα τολμήσω να χαρακτηρίσω τους Islands, που μετρούν ήδη δέκα χρόνια ζωής και πέντε δίσκους, με πιο πρόσφατο το "Ski Mask" του 2013. Μέσα στα τρία αυτά χρόνια γεννήθηκε ένας μεγάλος αριθμός κομματιών και προέκυψαν, άλλα τόσα μετά από ηχογραφήσεις το προηγούμενο καλοκαίρι, τα οποία αποφασίστηκε να κυκλοφορήσουν σε δύο ξεχωριστά άλμπουμ, την ίδια όμως μέρα. Και τα ονόματα αυτών: "Should I Remain Here At Sea?" και "Taste". Εδώ θα ασχοληθούμε με το πρώτο αδερφάκι αυτού του περίεργου διδύμου.

Μπορεί να σου κάνει εντύπωση ο τίτλος. Κι εμένα, κυρίως επειδή ανακάλυψα αυτόν το δίσκο κάπου στα 1.200 μέτρα ψηλότερα από τη θάλασσα. Αλλά όχι, τελικά δεν αποτελούσε μεταφυσική απάντηση σε κάποιο αντίστοιχο παράδοξο προσωπικό μου δίλημμα. Η νέα δουλειά των Islands αποτελεί συνέχεια του εξαιρετικού ντεμπούτου τους "Return To The Sea" και θα μάντευε κανείς πως πρόκειται για επιστροφή στον ίδιο ήχο.

Δεν έχεις άδικο, ανώνυμε αναγνώστη. Το "Should I Remain Here At Sea?" είναι η επιτομή της indie rock, όπως αυτή είχε πρωτοακουστεί στο άλμπουμ του 2006. Όμορφα κομμάτια βασισμένα κυρίως στις κιθάρες που ακούγονται μεν γνώριμα, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα έπρεπε να θεωρούνται ξεπερασμένα ή ενδείξεις επιστροφής σε αυτές τις παλιότερες επιτυχημένες φόρμες για να επαναλάβουν τον τότε θρίαμβο. Ο ήχος των Islands πατάει γερά στο παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα ακούγεται απόλυτα σύγχρονος, αναδεικνύοντας τις ευφυείς επιλογές της μπάντας να επανεισάγει μία πιο χαλαρή εκδοχή του garage rock.

Υπό αυτό το πρίσμα, όλα τα τραγούδια κινούνται στο ίδιο ανάλαφρο, lo-fi, εύθυμο (και κάποιες φορές μελαγχολικό) μοτίβο που σε συνδυασμό με τους έξυπνους, αιχμηρούς στίχους κάνουν την ακρόαση απόλυτα προσιτή. Μάλιστα, όλα τα κομμάτια είναι μικρά σε διάρκεια και απλά σε δομή, με κολλητικά ρεφρέν, σαν να γράφτηκαν για να παίζονται ζωντανά.

Οι Islands ξέρουν πώς να ισορροπούν ανάμεσα στο χιούμορ και τη σοβαρότητα, παίζουν με τις βασικές μελωδίες που τους εδραίωσαν στο indie σύμπαν και δεν φαίνονται να αποφεύγουν πια τη σύγκριση με τους Unicorns, που βγήκε ξανά στην επιφάνεια μετά την προσωρινή -προ ολίγων ετών- επανένωσή τους, η οποία επισφραγίστηκε με ένα live. Οι Καναδοί είναι πλέον αρκετά ώριμοι και σίγουροι για τις όποιες ικανότητες τους ώστε να παίζουν με το όποιο status quo και κάπως έτσι δεν φοβούνται να αστειευτούν και να τζαμάρουν λίγο παραπάνω.

Μέσα στο οικείο κλίμα ξεχωρίζει το lead single "Back Into It", καλωσορίζοντάς μας στον κλασικό rock Islands ήχο ("Those songs we used to sing/We haven't sung them in so long/I'll sing one with you now"). Σε παρόμοιο upbeat μοτίβο ακολουθεί και το "Fiction", με μεταλλικές surf pop κιθάρες ενώ χρήζει ιδιαίτερη προσοχής το "Sun Conure", που εκτός από μελωδικό είναι και έντονο στιχουργικά ("I don't care for you/I let you fly away/Why are you still in the cage?").

Καλά τα γλυκόλογα. Συνολικά το "Should I Remain Here At Sea?" μπορεί να είναι ένα αξιοπρεπές, αγνό indie rock άκουσμα, σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν βρίσκεις εδώ τις καινοτομίες και τον πειραματισμό του "Taste" (για το οποίο θα τα πούμε αργότερα). Μουσικά παραμένει αρκετά προβλέψιμο και συνηθισμένο, ενώ εξυπηρετεί πιο πολύ τη διάθεση του Thorburn να εξομολογηθεί και να επιστρέψει πνευματικά στο 2006. Η έκτη δουλειά των Islands έχει τη δυναμική να γίνει το καταφύγιο που θα σε προστρέξει κάθε φορά που χρειάζεσαι λίγη τίμια κιθαριστική indie, αλλά μέχρι εκεί.

  • SHARE
  • TWEET