Οι Νίπτω Τας Χείρας επιστρέφουν με νέο δίσκο

Το concept άλμπουμ "Μετά-Κόσμος" θα κυκλοφορήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου

02/02/2017 @ 11:18

Νέο, ιδιαίτερο, concept άλμπουμ σηματοδοτεί τη δισκογραφική επιστροφή των πρωτοπόρων του progressive crossover, Νίπτω Τας Χείρας

Οι Νίπτω Τας Χείρας δημιουργήθηκαν το 1995 και μέσα από τις πειραματικές δουλειές τους αλλά και την παράδοξη στάση τους που χαρακτηρίζεται από μεγάλες σιωπές, έχτισαν τα θεμέλια για σημερινά ελληνικά σχήματα που εμπλέκουν εκ διαμέτρου αντίθετα στοιχεία.

Έγκυρα μουσικά ΜΜΕ του παρελθόντος (Δίφωνο, Ποπ + Ροκ, Μουσική, Metal Hammer, Music Life κ.α.) τους χαρακτήρισαν μεταξύ άλλων «πρωτοπόρους», «πατριάρχες του rap metal», «μοναδικούς στο είδος τους» και το style τους «πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα», ενώ κάποιοι εκτίμησαν ότι ο στίχος του σχήματος ήταν ο σημαντικότερος και πλουσιότερος που αναδεικνυόταν από την εναλλακτική σκηνή στις αρχές των '00s. 

Οι Νίπτω Τας Χείρας (ή ΝΤΧ) ενέπλεξαν με τόλμη και αυθορμητισμό (και συνάμα με ισχυρές δόσεις πειραματισμού) μεταξύ άλλων rock, rap, metal, gothic, electronica, prog rock, alternative και funk στοιχεία, παρουσιάζοντας ένα ξεχωριστό αμάλγαμα, ρίχνοντας τον σπόρο για «σκηνές» και υποείδη που πιθανώς να μην υπήρχαν σήμερα στην ελληνική σκηνή δίχως τη συμβολή τους -οι ενδείξεις είναι πολλές μα ουκ ολίγες αποδείξεις, επίσης, έχουν καταγραφεί σχετικά.

Οι παραπάνω βασικές οκτώ μουσικές οδοί που πατούσε και πατά το σχήμα, συμβολίστηκε με τον «θυμωμένο οκτάπους», το σήμα κατατεθέν τους.

Στο τέλος του Φλεβάρη έως τα μέσα του Μάρτη του 2017, οι ΝΤΧ θα κυκλοφορήσουν το πρώτο ολοκαίνουργιο υλικό τους, έπειτα από έντεκα χρόνια (είχαν μεσολαβήσει κάποιες κυκλοφορίες και συμμετοχές, αλλά όχι πλήρης δουλειά).

Πρόκειται για το άλμπουμ "Μετά-Κόσμος", που βρίθει από πειραματισμό και είναι concept (μια άκρως αντιεμπορική επιλογή για την ελληνική πραγματικότητα ειδικά στην περίοδο που ζούμε).

Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, το σχήμα ανακοίνωσε στις αρχές Νοέμβρη τα εξής:

«Ολοκληρώθηκαν στις 8/11 (ανήμερα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, με συμβολική διάθεση) έπειτα από πέντε μήνες οι ηχογραφήσεις του concept δίσκου του σχήματος "Μετά-Κόσμος", που μπαίνει σε διαδικασία μίξεων και κυκλοφορεί Φεβρουάριο-Μάρτη του 2017. Πρόκειται για το πρώτο νέο υλικό έπειτα από έντεκα χρόνια. Στιχουργικά εμπεριέχει δύο αλληλένδετες ιστορίες, ενώ ηχητικά αναδεικνύει το progressive core crossover ύφος μας, με στοιχεία που μας καθόρισαν και που μας πρόσδωσαν τον χαρακτήρα του «προοδευτικού συγκροτήματος». Θεωρούμε ότι σχήματα, για παράδειγμα, που λένε ότι παίζουν «nu-metal με ελληνικό στίχο», θα βοηθηθούν στο να αντιληφθούν ότι δεν αρκεί ένα χαμηλό κούρδισμα κι ένας λογαριασμός στο Instagram για να καταθέσουν νόημα. Ο δίσκος έχει όλα τα κλασικά ΝΤΧ στοιχεία, μα και φιλτραρισμένες οπτικές από σχήματα όπως οι System Of A Down, οι Fates Warning, οι Cypress Hill και η bay area thrash σχολή, ενώ το artwork έχει αναλάβει ένας ριζοσπαστικός εικαστικός».

Οι δημιουργοί και ηγέτες των θρυλικών Νίπτω Τας Χείρας (μα και επί 22 συναπτά έτη συνεργάτες σε διάφορα μουσικά projects), Πάνος Πιλάτος και Τέλης Καυκάς, μαζί με την Αντωνία Οικονομοπούλου που προσχώρησε το 2016 στο σχήμα, αποτελούν και τον πυρήνα του -με μια ομάδα παλαιών μελών και φίλων, αλλά και με την μπάντα του Πιλάτου (Αστικό Σύνδρομο) να παρέχουν όποια βοήθεια ή συμμετοχή χρειαστεί.

Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει σε jewel case CD και αργότερα και σε συλλεκτικό digipack, ενώ πιθανολογείται και μια έκδοση βινυλίου, από το PMProom (πιθανώς powered by Imantas).

PMProom: Κίνηση Δημιουργίας-Παραγωγής-Διάδοσης Τέχνης, facebook.com/pmpgr

PMProom: YouTube Channel

Νίπτω Τας Χείρας: FB Page

Νίπτω Τας Χείρας: Νέο κομμάτι Rough Mix

Νίπτω Τας Χείρας - Δισκογραφία

1997 - Γεννημένοι Στο Σκοτάδι - (cassette album ως Aurora’s Cancer)
1998 - Συλλογή Αποκάλυψη Νο2
1998 - Ντόμινο - (promo EP)
1999 - Το Λευκό Single - (limited copy single)
1999 - Συλλογή Legend Rocks 2
1999 - Η Οργή Είναι Το Κλειδί - (full length album)
2000 - Συλλογή Legend Rocks 3
2000 - Συλλογή Legend Ballads
2001 - Συλλογή Legend Rocks 4
2001 - Συλλογή Legend Rocks 5
2002 - Συλλογή Σκηνές Ροκ
2003 - Συλλογή Όμορφες Μέρες
2005 - Προσευχή - (E.P.)
2008 - Συλλογή Χαμένες Ατλαντίδες
2009 - Τι Σου Ζητώ - (CD Single)
2010 - Συλλογή Hip Hop 2010
2010 - Επικίνδυνη Ποίηση - Μέγας (guest συμμετοχή)
2015 - Συλλογή Ελληνικές Ροκ Μπαλάντες 
2015 - Φαντάσματα - (best of σπάνιου υλικού δεκαετίας '00s)
2016 - Ραπορτάζ - 2π - (guest συμμετοχή)

Δελτίο Τύπου

  • SHARE
  • TWEET