Pulp @ TerraVibe Park, 20/08/11

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 22/08/2011 @ 12:36
Το όνομα των Pulp ήταν από τα «σιγουράκια» του 2011. Οι φήμες για την εμφάνιση τους κυκλοφορούσαν εδώ και πολύ καιρό και είχε έντονα ακουστεί ότι θα εμφανίζονταν σε μέρα του Rockwave Festival. Τελικά μας ήρθαν στο τέλος του καλοκαιριού, σε ημερομηνία που παραδοσιακά σημαίνει και το τέλος των διακοπών αρκετού κόσμου.

Φτάνοντας στο TerraVibe Park κατά τις 21:00 διαπίστωσα με χαρά ότι ο κόσμος ήταν περισσότερος από τις προσδοκίες μου. Για να δώσω μια τάξη μεγέθους, ο χώρος ανάμεσα στη μικρή σκηνή και τον ηχολήπτη ήταν γεμάτος, ενώ υπήρχε ακόμα κόσμος και στα πλάγια της σκηνής. Φυσικά, εάν έρχονταν στο Rockwave ή έστω και μία βδομάδα μετά τις 20 Αυγούστου θα είχαν πολύ περισσότερους οπαδούς, αλλά και πάλι, οι περίπου 4.500-5.000 είναι ικανοποιητικός αριθμός για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τη σκηνή κάλυπτε κάτι σαν κουρτίνα και σε αυτήν προβάλλονταν μηνύματα τύπου «make some noise», «Δε σας ακούμε», «Do you want to have a drink? OK I will meet you at the bar», δημιουργώντας ανυπομονησία για αυτό που θα ακολουθούσε.



Υπό τους ήχους του "Do You Remember The First Time?" οι Pulp, Εγγλέζοι γαρ, βγήκαν στη σκηνή στην ώρα τους, δηλαδή στις 21:30. Θυμόμουν καλά την πρώτη τους φόρα και το ίδιο καλά θυμόταν και ο Jarvis Cocker την εμφάνιση τους στη Φρεατίδα και το σύννεφο σκόνης που υπήρχε από την άμμο της παραλίας. Για τη συνέχεια "Joyriders" και η πρώτη έκπληξη της βραδιάς ήρθε με το "Help The Aged", ένα τραγούδι «exclusive», όπως μας είπε ο Cocker, καθώς δεν το είχαν παίξει ξανά στις συναυλίες της επανένωσης τους.

Κάπου εδώ με έπιασε μια μικρή γκρίνια, καθώς ο τραγουδιστής έχει το κακό πριν από κάθε τραγούδι να μας λέει και μια μικρή ιστορία, με αποτέλεσμα εκεί που έχεις ζεσταθεί με ένα κομμάτι να σε κόβει για να σου πει κάτι, με επακόλουθο να μην υπάρχει ρυθμός. Για παράδειγμά, πριν το "Something Changed" κατάφερε και σύνδεσε τον Πλάτωνα με τα institutions για να καταλήξει στο «middle fingers to the Institutions», με τον κόσμο να χειροκροτεί. Επαναλαμβάνω ότι εμένα προσωπικά η λογοδιάρροια δε μου άρεσε, αλλά εφόσον ο κόσμος το απολάμβανε, εγώ πάω πάσο.

Σε κάποια στιγμή ο Cocker μας ρώτησε εάν η μέρα είναι Σάββατο. Εμείς απαντήσαμε καταφατικά και συνέχισε λέγοντας ότι ο κόσμος το Σάββατο πηγαίνει σε disco. Όλοι καταλάβαμε ότι είχε έρθει η ώρα για το "Disco 2000". Μόλις έβγαλε το σακάκι και τη γραβάτα του, οι πρώτες νότες του κομματιού ακούστηκαν και το μόνο που έλειπε ήταν μια τεράστια disco ball πάνω από τα κεφάλια μας, καθώς όλοι είχαμε παρασυρθεί σε έναν ατελείωτο χορό.



Εδώ πρέπει να γίνει μια ιδιαίτερη αναφορά στον Jarvis Cocker. Ο τρόπος που κινείται στη σκηνή είναι μοναδικός. Εάν οποιοσδήποτε άλλος έκανε αυτά τα «σπαστικά» επί σκηνής θα φαινόταν γελοίος, όμως για τον συγκεκριμένο performer αυτές οι κινήσεις είναι σήμα κατατεθέν. Με ένα απλό λίκνισμα του σώματος του είναι ικανός να δημιουργήσει vibes στο Terra Vibe και να παρασύρει όλους στο ρυθμό του.

Καθώς η συναυλία ήταν βασισμένη στα greatest hits του συγκροτήματος, δε γινόταν να λείπουν τα "Sorted Out On E's And Wizz" και "F.E.E.L.I.N.G.C.A.L.L.E.D.L.O.V.E", και τα δύο σε πολύ καλές ερμηνείες. 20 Αυγούστου 1948 γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές στο χώρο του rock, ο Robert Plant. Για να τον τιμήσει, ο Cocker τραγούδησε το Happy Birthday ala Robert Plant! Η ώρα για το "This Is Hardcore" είχε έρθει. Μεγάλο τραγούδι, που απαιτεί σαφώς και αντίστοιχη ερμηνεία. Ανεβασμένος πάνω στο ηχείο, ο Cocker πραγματικά ζει το κομμάτι με τις «sexy» κινήσεις του.

Στο αριστερό μέρος της σκηνής ένας Έλληνας μουσικός παίρνει το βιολί και αφού ακούμε δια στόματος Cocker ότι θα μας βοηθήσει για το επόμενο κομμάτι, που είναι για μια κοπέλα από την Ελλάδα, "Common People". Δεν πρέπει να υπήρχε ένα άτομο που να μην τραγούδησε, χόρεψε, συντονίστηκε στον καταιγιστικό ρυθμό του κομματιού. Εκεί ο τραγουδιστής μας σύστησε τη μπάντα και μας καληνύχτισε.



Για πρώτη φορά παραλίγο να την πατήσω σαν αρχάριος. Το internet με πρόδωσε, καθώς στις περισσότερες συναυλίες τους τέλειωναν με τον "Common People". Και όμως, μετά από 5 λεπτά ξαναβγαίνουν στη σκηνή, έχοντας κρατήσει το καλύτερο για το τέλος. Αφού περνούσαμε καλά λοιπόν, πάρε το "Party Hard", πάρε και σοκολάτες πριν το "Razzmatazz" και για το τέλος "Mis-shapes".

Δύσκολο να κάνεις αποτίμηση μετά από μια τέτοια συναυλία. Εάν κάτσεις και τη δεις στεγνά σα συναυλία θα πεις ότι ήταν ok. Όμως ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. Ήταν μια παράσταση με τον καλύτερο ίσως performer της γενιάς του και ένα γλυκό ταξίδι στο παρελθόν. Περάσαμε καλά όλοι μας, χορέψαμε, διασκεδάσαμε και το ίδιο καλά φάνηκε πως πέρασε και το συγκρότημα. Σα να μου φάνηκε ότι στο τέλος ο Jarvis Cocker μας είπε πως «Μπορεί να ήταν η τελευταία μας φορά εδώ, μπορεί κι όχι...». Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είδαμε στο Terra Vibe θα μείνει χαραγμένο βαθιά στις συναυλιακές μας αναμνήσεις.

Set list:

Do You Remember The First Time?
Joyriders
Help The Aged
Bad Cover Version
Something's Changed
Disco 2000
Sorted Out On E's And Wizz
F.E.E.L.I.N.G.C.A.L.L.E.D.L.O.V.E
I Spy
Babies
Underwear
This Is Hardcore
Sunrise
Bar Italia
Common People
--------------------------
Party Hard
Razzmatazz
Mis-shapes

Παναγιώτης Λουκάς
  • SHARE
  • TWEET