And Also The Trees, Doric @ Death Disco, 19/11/16

Μελαγχολία, λυρισμός, ποιητική θλίψη μιας υπερβατικής μουσικής εμπειρίας

Από την Κέρη Καραλή, 22/11/2016 @ 12:10

"I’ve been hunting, out again, I’m holding up all that I’ve found here" (AATT, "Hawksmoor And The Savage", 2016). Κρατώντας ζωντανή την ενθύμηση της προηγούμενης εμφάνισής τους στην Αθήνα τον χειμώνα του 2014, με ό,τι αυτή μας άφησε, γεμίσαμε ασφυκτικά τον μικρό χώρο της Death Disco, το Σάββατο βράδυ, για να ξαναδούμε τους And Also The Trees, στον τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής τους περιοδείας.

Ο Doric μας καλησπέρισε, πίσω από τα analogue synths και το μικρόφωνο. Μια εισαγωγή με πειραγμένους ήχους, που άλλαζαν συχνότητες με τον στροβιλισμό κουμπιών, προμήνυε την ενδιαφέρουσα συνέχεια. Η σκοτεινή φωνή του Doric, που υπόκωφα διαπερνούσε τα ηχεία, και το new wave, minimal synth set αναβίωναν με «δωρική» απλότητα και αυστηρότητα, όπως ακούμε και στο νέο του 10" EP "Sleep Of Reason", που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2016.

Doric

Τo προσωπικό αυτό project του Στάθη Λεοντιάδη (a.k.a. Stathis L. - Human Puppets), συνάντησε -επί σκηνής- την χθόνια φωνή της Valisia Odell (Strawberry Pills), με τις φωνητικές τις τρίλιες να ρέουν σε δύο track και το δυναμικό μπάσο/synth του πολυοργανίστα Νίκου Πασχαλίδη (a.k.a. Nikos Pascal - Ludmila), αποσπώντας το ένθερμο χειροκρότημα. Το άξιζαν -άλλωστε- για την υπέροχη αυτή εμφάνιση.

Doric

Οι And Also The Trees προέβαλαν μέσα από τον κόσμο στη σκηνή. Ένα μικρό intro που έπαιζε, τους άφησε να πάρουν θέσεις πίσω από τα όργανά τους, για το post-punk ταξίδι μύησης στη μουσική τους. Με νέα -σχεδόν κατά το ήμισυ- σύνθεση, από αυτήν της τελευταίας τους εμφάνισης στη χώρα, στο μπάσο και στη δεύτερη κιθάρα/πλήκτρα/κλαρινέτο και έναν εξαιρετικό ολοκαίνουργιο δίσκο στις αποσκευές, γεύονταν την ένθερμη υποδοχή που τους επεφύλαξε το κοινό. Το "Your Guess" από το τελευταίο τους άλμπουμ "Born In The Waves" (Private AATT, 2016) καταδύθηκε σε μύχιες σκέψεις, συνεπαίρνοντάς μας στον μυστηριώδη, γοτθικό τους κόσμο. Στον λυρισμό, στη μελαγχολία, στο ανεκπλήρωτο, απευθύνονταν με τη φωνή και τις σωματικές κινήσεις ενός λιτού, εσωτερικού ξεσπάσματος, ο Simon Huw Jones, ενώ τον συνόδευαν η κιθάρα του Justin Jones και τα τύμπανα του Paul Hill.

And Also The Trees

Το setlist ταλαντεύονταν, με ευφυή τρόπο, ανάμεσα στον τελευταίο δίσκο και στη μουσική διαδρομή τους των 37 χρόνων. Έτσι ακούσαμε τα "Dialogue", "Virus Meadow", "A Room Lives In Lucy", "The Legend Of Mucklow", "Shaletown" να μπλέκονται με τα "Hawksmoor And The Savage", "The Sleepers", "Winter Sea", κρατώντας την ατμοσφαιρικότητα ως το τέλος. Αυτήν τη φορά, καλύτερη από την προηγούμενη, είχαν ένα ιδιαίτερo touch με το κοινό, στο οποίο μιλούσε ο Simon, σπάζοντας την απομόνωση της ποιητικής θλίψης. Ίσως γιατί ήταν η τελευταία συναυλία της περιοδείας τους, ίσως πάλι λόγω του ιδιαίτερου χώρου και του υποστηρικτικού κοινού. Ο ίδιος είπε πόσο χαίρονταν που επέστρεψαν στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην Death Disco, για πρώτη φορά, αφού κάτι σ’ αυτό το μέρος σε κρατάει να παραμείνεις και μετά το τέλος της συναυλίας, εν αντιθέσει με τους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της πόλης.

And Also The Trees

Οι And Also The Trees μας αποχαιρέτησαν μ’ ένα encore τεσσάρων τραγουδιών, ικανοποιώντας την επιθυμία κάποιου θεατή που ζητούσε επιτακτικά το "Slow Pulse Boy", για να επιστρέψουν και πάλι στον κόσμο, μέσα από τον οποίον -στην αρχή του live- ξεπρόβαλαν. Προκαλώντας τον έντονο συναισθηματισμό, η κάθε τους εμφάνιση, όπως και αυτή, αποτελεί μια νέα τελετή μύησης στο άδυτο, μέσω μιας υπερβατικής μουσικής εμπειρίας, εντελώς προσωπικής για τον κάθε έναν που τη βιώνει. Τελικά η ψυχή ανακουφίζεται από το φορτίο της, επενεργώντας εντός της κάθαρσις. Ό,τι δηλαδή συνέβη και το βράδυ του Σαββάτου. Επειδή -όμως- όλα τα ωραία τελειώνουν γρήγορα, ελπίζω να τους δούμε πάλι σύντομα!

andalsothetrees.co.uk
facebook.com/Doric.music

Φωτογραφίες: Άρτεμις Κονδυλοπούλου

SETLIST

Your Guess
Dialogue
Hawksmoor And The Savage
A Room Lives In Lucy
The Sleepers
The Legend Of Mucklow
Virus Meadow
Mermen Of The Lea
Shaletown
Winter Sea
The Suffering Of Stream
Brother Fear
The Skeins Of Love

Encore
Prince Rupert
Angel, Devil, Man And Beast
Rive Droite
Slow Pulse Boy

  • SHARE
  • TWEET