In Vain: «Θα 'χαμε κάνει πιο πολλούς δίσκους και tour αν ήμαστε full-time»

Με αφορμή τον νέο δίσκο των καταξιωμένων στον ακραίο ήχο Νορβηγών, μιλήσαμε με τον μοναδικό συνθέτη και κιθαρίστα της μπάντας, Johnar Haland

Από τον Άλκη Κοροβέση, 23/04/2018 @ 12:15

Οι In Vain είναι σταθερή αξία στον χώρο, λατρεύονται εξίσου από άτομα μη εξοικειωμένα με τον ακραίο ήχο λόγω των πολλών προοδευτικών στοιχείων τους. Μπορεί να μην κυκλοφορούν δίσκους με τη συχνότητα που κάνουν άλλα συγκροτήματα, ωστόσο κάθε φορά θα μας δώσουν έναν καλό λόγο να ασχοληθούμε μαζί τους, όπως έκαναν και φέτος με το "Currents". Συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο αρκετά ετερόκλητα στοιχεία με επιδεξιότητα σε έναν ακόμα δίσκο και μας μιλούν γι’ αυτό, τις τελευταίες εξελίξεις στη μπάντα, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια.

In Vain

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την τελευταία φορά που τα είπαμε. Με τι ασχολείσαι αυτό τον καιρό;

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Μόλις γυρίσαμε από μια περιοδεία με τους Orphaned Land, τους Subterranean Masquerade και τους Aevum, οπότε το πάμε λίγο χαλαρά τώρα. Σύντομα θα ξεκινήσουμε να ετοιμαζόμαστε για τα επερχόμενα show στο Karmøygeddon Festival και στο Tons of Rock στη Νορβηγία.

Τι έχει συμβεί στους In Vain αυτά τα πέντε χρόνια;

Είναι σημαντικό για μένα να τονίσω ότι δεν σπαταλήσαμε πέντε χρόνια γράφοντας τον δίσκο. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που καθυστέρησε ο δίσκος. Προσωπικοί λόγοι με ανάγκασαν να παγώσω τη σύνθεση για σχεδόν ένα χρόνο, και όντας ο αποκλειστικός συνθέτης στην μπάντα αυτό οδήγησε την όλη διαδικασία σε μια στάση. Επιπλέον, ασχολούμαι και με άλλα πράγματα. Δουλεύω στον πρώτο δίσκο μου με την άλλη μου μπάντα, τους From Strength To Strength, μια hardcore μπάντα, της οποίας το ντεμπούτο άλμπουμ θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2018. Επιπροσθέτως, περνάω τον περισσότερο χρόνο μου διαβάζοντας για το CFA (Chartered Financial Analyst), μια αυτοχρηματοδοτούμενη σπουδή στα οικονομικά που κάνω τα τελευταία τρία χρόνια πέρα από την κανονική δουλειά μου. Το "Currents" είχε ουσιαστικά τελειώσει τον Ιούνιο του 2017, αλλά δεν μπορούσαμε να ορίσουμε μια ημερομηνία κυκλοφορίας μέχρις ότου να κλείσουμε ένα κανονικό tour να προωθήσουμε την κυκλοφορία. Ευελπιστώ ότι δεν θα μας πάρει άλλα πέντε χρόνια μέχρι τον επόμενο δίσκο!

Πάντα ήθελα να σε ρωτήσω, το όνομά σας προέρχεται από το αντίστοιχο κομμάτι των Haunted; Γιατί τόσο απαισιόδοξη επιλογή; Βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο;

Όχι, δεν προέρχεται από αυτό το τραγούδι. Ήμαστε πολύ νέοι όταν σκεφτήκαμε το όνομα, αλλά μας φαινόταν κουλ τότε. Συμφωνώ ότι ακούγεται λίγο απαισιόδοξο, αλλά είναι αργά να το αλλάξουμε τώρα.

Χαρακτηρίζεστε σας ακραίο προοδευτικό metal. Πιστεύεις ότι οι In Vain θα μπορούσαν να υπάρξουν ποτέ χωρίς τα ακραία στοιχεία στη μουσική τους;

Ποτέ μη λες ποτέ, αλλά πάντα νομίζω θα έχουμε ακραία στοιχεία όπως τα φωνητικά, τα blastbeat, κλπ. Εξάλλου έχουμε εδραιωθεί στον ακραίο χώρο και δεν βλέπω κάποιο λόγο να αλλάξουμε το στυλ μας.

In Vain

Τον Ιανουάριο κυκλοφορήσατε το "Currents", έναν δίσκο που μου άρεσε αρκετά. Τι βλέπουμε στο εξώφυλλο;

Ο Costin Chioreanu σχεδίασε το artwork και έκανε εκπληκτική δουλειά. Είχαμε το όραμα να οπτικοποιήσουμε ανθρώπους που μεταναστεύουν, και επιπλέον θέλαμε ένα κύμα σαν σύμβολο του τίτλου του δίσκου "Currents", που συνδέεται με τα μουσικά ρεύματα που ο δίσκος έχει να προσφέρει.

Υπάρχει ένα βασικό θέμα στον δίσκο;

Το "Currents" δεν είναι ένα concept άλμπουμ με την παραδοσιακή έννοια, ωστόσο υπάρχει ένα θέμα και μια κόκκινη γραμμή στη μουσική, τους στίχους και το artwork. Το "Currents" αντικατοπτρίζει τις τεράστιες αλλαγές των καιρών μας. Ο κόσμος σήμερα χαρακτηρίζεται από ηπειρωτικές μετακινήσεις ανθρώπων, παραδόσεων και πολιτισμών. Η μετανάστευση των ανθρώπων ανάμεσα σε ηπείρους και σύνορα. Οι πολιτισμοί που ενώνονται. Δραματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής από τη μια γενιά στην επόμενη. Αυτό το θέμα υπάρχει και στους στίχους και στη μουσική, ωστόσο το αγγίζουμε με αφαιρετικό τρόπο με μια από πάνω προς τα κάτω οπτική. Είναι σημαντικό για μένα να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχουμε κάποια άμεση πολιτική άποψη επι του θέματος που αντικατοπτρίζεται στους στίχους μας. Πέρα από αυτό, τα στιχουργικά θέματα ποικίλουν, από προσωπικές εμπειρίες και μάχες, μέχρι στοχασμούς πάνω στη φύση, τη φιλοσοφία και την ιστορική και πολιτική ανάπτυξη του διεστραμμένου κόσμου που ζούμε.

Υπάρχει το "En Forgangen Tid (Times Of Yore Pt.II)" στο "Currents". Σκοπεύατε από το Pt.I να το κάνετε; Πώς και τώρα;

Στο "Ænigma" υπάρχει ένα κομμάτι με τίτλος "Times Of Yore" με στίχους που αναπωλούν αναμνήσεις και νοσταλγία περασμένων εποχών. Εκείνο το κομμάτι έχει ένα κλείσιμο του οποίου το riff είναι ένα από τα αγαπημένα μου σημεία του δίσκου. Για πολύ καιρό μετάνιωνα που δεν αξιοποίησα περισσότερο εκείνο το riff, επομένως αποφάσισα να γράψω ένα καινούργιο κομμάτι που θα χρησιμοποιούσε εκείνο το riff σαν το βασικό το θέμα, αλλά θα είχε και νέα στοιχεία. Για να γίνει κατανοητή η σύνδεση θα έπρεπε οι στίχοι να συνδέονται με το θέμα του "Times Οf Yore". Ο τραγουδιστής μας, ο Sindre, έκανε εξαιρετική δουλειά και έγραψε τους πρώτους του στίχους ποτέ, στη μητρική μας γλώσσα, τα νορβηγικά. Οι στίχοι του μιλάνε για ανακλάσεις μιας περασμένης εποχής. Για να ολοκληρώσουμε την σύνδεση, ενώσαμε τους τίτλους των κομματιών, ονομάζοντας το νέο "En Forgangen Tid (Times of Yore (Pt. II)".

Θα κυκλοφορήσετε κάποιο videoclip από τον δίσκο;

Έχουμε ήδη βγάλει ένα lyric video ("Seekers Of The Truth") και ένα μουσικό video ("Soul Adventurer"). Κυκλοφόρησαν πριν βγει ο δίσκος τον Ιανουάριο. 

Είχατε μερικούς guest μουσικούς στο άλμπουμ όπως ο Matt των Trivium ή ο Baard των Leprous και ο Kristian των From Strength To Strength. Πώς προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες; Ήταν τυχαίο ή το επιδιώκατε καιρό;

Το αποφασίσαμε κατά τη διάρκεια της προπαραγωγής. Όλοι οι συμμετέχοντες άφησαν το προσωπικό στίγμα τους στον δίσκο και μείναμε πολύ ικανοποιημένο με την απόδοσή τους. Εκτός αυτού, όλοι οι τραγουδιστές που συμμετείχαν είναι καλοί μας φίλοι.

Φαίνεται ότι εσείς και οι Leprous μοιράζεστε κοινό έδαφος στη μουσική. Αυτοί το γύρισαν σε πιο μαλακό στυλ, το οποίο όμως μου αρέσει εξίσου. Τι γνώμη έχεις για το "Malina";

Πιστεύω πως και οι δυο μπάντες έχουν μια πειραματική και μια προοδευτική πλευρά. Όπως λες, οι Leprous μαλάκωσαν αρκετά με τα χρόνια, ενώ εμείς παραμένουμε στο ίδιο χωράφι στο metal. Δεν έχω ακούσει πολύ το νέο τους δίσκο. Έχουν σίγουρα αρκετά κουλ ρυθμικά, μελωδικά περάσματα, κλπ. Ο τραγουδιστής τους είναι πολύ καλός, αλλά κάποιες φορές τα φωνητικά μπορεί να γίνουν πολύ συναισθηματικά και έντονα για μένα.

In Vain

Στο "Mantra" κάνατε μια πανέμορφη διασκευή του "Wayfaring Stranger". Έχετε σκεφτεί να κάνετε ένα ακουστικό άλμπουμ ή EP ή ίσως μια συναυλία;

Δεν έχουμε κάποια σίγουρα πλάνα, αλλά έχω σκεφτεί να κάνω ακουστικές εκτελέσεις μερικών κομματιών μας, ίσως ένα EP ή προσθήκες σε ένα δίσκο. Μερικά κομμάτια μας θα δούλευαν καλά ακουστικά πιστεύω.

Ποιο μη metal τραγούδι θα θέλατε να διασκευάσετε και πόσο πιθανό είναι αυτό να το ακούσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον;

Δεν το έχω σκεφτεί αυτό και πραγματικά δεν μου έρχεται κάτι στο μυαλό αυτή τη στιγμή. Συγγνώμη.

Είστε στο δίσκο νούμερο 4. Έχουν περάσει 13 χρόνια για τους In Vain ήδη. Είναι μια πλήρης απασχόληση για σας ή έχετε καθημερινές δουλειές;

Οι In Vain ποτέ δεν ήταν μια μπάντα πλήρους απασχόλησης! Αν ήμαστε, θα είχαμε περισσότερους δίσκους και θα περιοδεύαμε και περισσότερο. Όταν δεν είσαι μια τέτοια μπάντα υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί σχετικά με το πόσα μπορείς να κάνεις και πόσο μπορείς να μεγαλώσεις τη μπάντα. Αρκετά μέλη έχουν δάνεια, καθημερινές δουλειές και οικογένειες. Τα νεότερα μέλη μας, ο Tobias και ο Alexander, είναι ακόμα φοιτητές.

Πότε θα έρθετε στην Ελλάδα;

Θα θέλαμε να παίξουμε μια μέρα στην Ελλάδα! Ξέρω ότι υπάρχει πολύ δυνατή και παθιασμένη metal σκηνή εκεί. Ευελπιστώ ότι θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον.

Πριν τελειώσουμε τη συνέντευξη, έχεις να μας προτείνεις κάποια νέα, ανερχόμενη underground μπάντα;

Προτείνω στον κόσμο να τσεκάρει την τελευταία κυκλοφορία της νορβηγικής μπάντας Drottnar. Υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά είναι ακόμα σχετικά underground, έχω την εντύπωση. Η τελευταία τους κυκλοφορία είναι εξαιρετικό black metal με σκοτεινιά και τεχνική αρτιότητα.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου. Τελείωσε τη συνέντευξη όπως θες.

Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη, το εκτιμούμε! Προς τους αναγνώστες, συνεχίστε να υποστηρίζετε την καλή μουσική, τσεκάρετε το νέο μας δίσκο, "Currents", και περάστε από τη σελίδα μας στο facebook για νέα, μουσική, tour dates και άλλα.

  • SHARE
  • TWEET