Khara: «Το post-rock είναι το ιδανικό πλαίσιο για να ενωθούν οι άνθρωποι»

Μια συζήτηση με την ανερχόμενη instrumental μπάντα της γειτονικής χώρας σχετικά με το βαλκανικό rock, τα συναισθήματα που γεννά η μουσική και τους αφανείς ήρωες

Από την Βάσω Καραντζάβελου, 17/10/2016 @ 12:13

Σίγουρα δεν γνωρίζεις πολλά για την εκκολαπτόμενη σκηνή της ΠΓΔΜ. Ποτέ δεν είναι αργά. Οι Khara είναι ένα από τα πλέον ταλαντούχα σχήματα της χώρας. Έχοντας στις αποσκευές τους το ντεμπούτο "There Were Heroes Amongst Us", έρχονται για τέσσερα live. Παρακάτω μιλήσαμε για τις επιρροές, τα σχέδια και τη φιλοσοφία τους πάνω στη μουσική δημιουργία.

Γεια σας και ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Σε λίγες μέρες ξεκινάτε ένα mini-tour στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που μας επισκέπτεστε;

Καλησπέρα και ευχαριστούμε. Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα, αλλά όχι και η πρώτη μας εμφάνιση εκτός συνόρων. Τους προηγούμενους μήνες ανοίξαμε τη συναυλία των Kayo Dot στη Σόφια και παίξαμε στο Νόβι Σαντ, στη Σερβία.

Μπορείτε να συστηθείτε στους αναγνώστες του Rocking.gr;

Είμαστε τέσσερις τύποι που απολαμβάνουν να παίζουν μουσική παρέα. Οι Khara είναι οι: Filip Mihajlovski στην κιθάρα, Filip Stojkovski στην κιθάρα, Milan Trajkovikj στο μπάσο και Emil Pachkovski στα τύμπανα.

Η λέξη "khara" θυμίζει την ελληνική λέξη «χαρά». Τι ακριβώς σημαίνει το όνομα σας;

Για την ακρίβεια, διαφέρει από γλώσσα σε γλώσσα. Μπορεί να σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα, ανάλογα από το πού είσαι. Η δική μας ερμηνεία πηγαίνει πίσω στους Μογγόλους Σαμάνους. Morgon Kara ήταν το όνομα ενός σαμάνου, που μπορούσε να επαναφέρει τους νεκρούς στη ζωή. Το Morgon Kara ήταν πολύ μεγάλο, οπότε αφήσαμε το πρώτο μισό και αποφασίσαμε να λεγόμαστε Khara.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σας άλμπουμ, "There Were Heroes Amongst Us". Είναι ένα όμορφα φτιαγμένο έργο, εμποτισμένο με την κομψότητα της post-rock αισθητικής και θα ήθελα να σας συγχαρώ προσωπικά για το αποτέλεσμα. Ποιους καλλιτέχνες θα αναφέρατε σαν βασική επιρροή;

Καταρχάς ευχαριστούμε πολύ, πολύ. Είναι σημαντικό για εμάς να ακούμε καλές κριτικές. Κάθε μέλος φέρει τις δικές του επιρροές, αλλά ακούμε όλοι Mogwai, Sigur Ros, This Will Destroy You, Explosions In The Sky, If These Trees Could Talk, MONO, Evpatoria Report και πολλούς άλλους.

Περιγράφετε το συγκρότημα ως μια παρέα φίλων. Η μουσική σας είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας;

Ναι, φυσικά, η δουλειά μας είναι συλλογική. Το εννοώ, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα ο ένας χωρίς τον άλλο. Ενώ φτιάχναμε το άλμπουμ, επηρεάστηκε ο ένας από τις ιδέες του άλλου κι έτσι προέκυψε το "There Were Heroes Amongst Us".

Khara

Οι τίτλοι των τραγουδιών φαίνονται εμπνευσμένοι τόσο από τη φύση αλλά και από στρατιωτικά θέματα. Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτό;

Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση. Ολόκληρος ο δίσκος είναι θεματικός. Είναι εμπνευσμένος από ήρωες, ανθρώπους που ρίσκαραν τη δική τους ευημερία για να βοηθήσουν κόσμο. Κάποιοι από αυτούς δεν αναγνωρίστηκαν όσο τους άξιζε, οπότε θεωρήσαμε πως θα ήταν μεγάλη τιμή να τους αφιερώσουμε τη μουσική μας.

Ο δίσκος συνδυάζει ambient με πιο έντονες στιγμές. Αναπτύξατε τον ήχο σας ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο τρόπο ή προέκυψε μετά από αυτοσχεδιασμό;

Αχ, αυτό είναι δύσκολο. Ήταν μία πολύ δημιουργική, μακρά διαδικασία. Ο βασικός μας σκοπός ήταν να διηγηθούμε την ιστορία των ξεχασμένων ηρώων, κι έτσι έγινε. Από εκεί και πέρα, αφήσαμε τα υπόλοιπα στο συναίσθημα.

Ακούγοντας τη δουλειά σας, δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω ποιο κομμάτι μου άρεσε περισσότερο. Πιστεύω πως τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα έχουν να κάνουν με κάποιο ευρύτερο πλαίσιο. Ποιο είναι αυτό;

Λοιπόν, πάντα λέμε πως, αυτό που νιώθουμε και αυτό που εσείς νιώθετε, δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Για κάποιους ο δίσκος αντιπροσωπεύει τη θλίψη, τη μελαγχολία, τον πόνο, ενώ για κάποιους άλλους τη χαρά και την ευχαρίστηση. Εμείς θέλαμε ο καθένας να αποφασίσει τι ήθελε να νιώσει κατά την ακρόαση. Αυτό είναι το ευρύτερο πλαίσιο.

Στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, η rock μουσική γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με την έως τώρα εμπειρία σας, θα συμφωνούσατε;

Ναι, προφανώς. Αυτήν τη στιγμή περιοδεύουν στα Βαλκάνια τόσες πολλές σπουδαίες μπάντες. Έχουμε την τύχη να δούμε ζωντανά τους Explosions In The Sky, God Is An Astronaut, Tides From Nebula, Rosetta και πολλούς ακόμα. Όχι μόνο αυτό, αλλά συγκροτήματα όπως εμείς τώρα, έχουν την ευκαιρία να κάνουν και οι ίδιοι περιοδεία στα Βαλκάνια και να αναδειχτούν σε όλους τους πιθανούς ακροατές.

Έχετε κάποια «άγρια» ιστορία από την περιοδεία σας, που αξίζει να γίνει γνωστή;

Βασικά δεν έχουμε ταξιδέψει τόσο πολύ μέχρι στιγμής. Η πιο ακραία στιγμή ίσως ήταν στη Βουλγαρία, όταν κλάπηκε όλος ο εξοπλισμός μας.

Khara

Είστε από το Κουμάνοβο. Πώς είναι η τοπική σκηνή της πόλης, αλλά και γενικότερα, σε όλη τη χώρα; Ποιους τοπικούς καλλιτέχνες θα προτείνατε;

Το Κουμάνοβο έχει, προς έκπληξη πολλών, καλή εναλλακτική σκηνή. Επίσης υπάρχουν κάποιες ωραίες μπάντες από τα Σκόπια, τα Μπίτολα κι από άλλες πόλεις.

Η μουσική μπορεί να ερμηνευτεί σαν μία μορφή λεπτής ανθρώπινης έκφρασης κι επίσης, ως ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε ανθρώπους και κουλτούρες. Ειδικά το post-rock, όπου δεν υπάρχει το γλωσσικό φράγμα, είναι κάτι σαν παγκόσμια μουσική. Πιστεύετε πως η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν κοινό έδαφος και να συμφιλιωθούν;

Βασικά νομίζω πως το post-rock είναι το ιδανικό πλαίσιο για να ενωθούν οι άνθρωποι. Είναι ένα είδος παγκοσμίως γνωστό, δεν έχει στίχους, οπότε άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς μπορούν να το απολαύσουν εξίσου.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Khara;

Έχουμε προγραμματίσει πολλά. Σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει κάτι καινούργιο. Είναι το soundtrack για ένα ντοκιμαντέρ του καλού μας φίλου, Felix Brassier. Θα κυκλοφορήσει ψηφιακά, μακάρι και σε κασέτα. Κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο προγραμματίζουμε ένα μεγάλο βαλκανικό τουρ, κατά τη διάρκεια του οποίου ελπίζουμε να ξαναέρθουμε στην Ελλάδα. Μετά ξεκινά η δουλειά για το δεύτερο άλμπουμ μας κι έπειτα μία μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία.

Τι να περιμένουμε από τις εμφανίσεις σας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Σέρρες;

Θα δείτε τέσσερις τύπους να δίνουν το 110% των δυνατοτήτων τους, να αφήνουν ό,τι έχουν πάνω στη σκηνή για όλους όσους θα έρθουν στις συναυλίες. Το full-set μας θα περιλαμβάνει κομμάτια από το άλμπουμ αλλά και μουσική από το ακυκλοφόρητο ντοκιμαντέρ. Είναι η πρώτη μας φορά στην Ελλάδα, οπότε θα την κάνουμε αξέχαστη, τόσο για εμάς όσο και για όλους εσάς.

Για κλείσιμο, θα θέλατε να πείτε κάτι στους ανθρώπους που διαβάζουν αυτήν τη συνέντευξη;

Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Χρήστο Παπαναντσίδη, στα παιδιά της Made Of Stone Productions και σε όλους όσους βοήθησαν να βρεθούμε στην Ελλάδα. Θα θέλαμε να προσκαλέσουμε τους λάτρεις του post-rock να έρθουν στις συναυλίες μας. Τέλος, σας ευχαριστούμε γι' αυτήν τη συνέντευξη και ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα.

  • SHARE
  • TWEET