Enslaved: «Στο "E" ξεκινά μια νέα εποχή για το συγκρότημα»

Μιλήσαμε με τον Ivar Bjornson για την πιθανότητα εμφάνισής τους στη χώρα μας και πολλά άλλα ενδιαφέροντα

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 05/10/2017 @ 12:02

Η συνέντευξη με μια από τις σημαντικότερες μπάντες στην σύγχρονη ιστορία της metal μουσικής είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Ανάμεσα σε άλλα που συζητήσαμε με τον Ivar Bjornson, κιθαρίστα και βασικό συνθέτη των Enslaved, είναι ότι μια συναυλία των Νορβηγών στην Ελλάδα είναι πιο πιθανή από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Μας είπε και άλλα ενδιαφέροντα ασφαλώς. 

Ivar Bjornson

Γεια σου Ivar. Πώς είσαι;

Είμαι καλά. Ευχαριστώ.

Υποθέτω ότι δεν είστε σε περιοδεία τώρα.

Όχι, είμαι σπίτι για μερικές ακόμη εβδομάδες. Πηγαίνουμε στη Βραζιλία σε δύο μέρες (σ.σ. η συνέντευξη έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου) για ένα φεστιβάλ και θα επιστρέψουμε.

Πώς ήταν το καλοκαίρι για τη μπάντα; Σχετικά με φεστιβάλ κ.λπ .;

Παίξαμε σε λιγότερα φεστιβάλ από ότι κάνουμε συνήθως γιατί χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να ηχογραφήσουμε το νέο άλμπουμ και να εισάγουμε ένα νέο μέλος στο συγκρότημα, το οποίο μας πήρε λίγο χρόνο, αλλά παίξαμε σε πολλά φεστιβάλ στο τελευταίο κομμάτι του καλοκαιριού, τον Αύγουστο.

Μεσολάβησε μια περίοδος 2,5 ετών μεταξύ του "In Times" και του "E". Ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής της περιόδου;

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έγινε μεταξύ αυτών των δύο άλμπουμ είναι ότι κοιτάξαμε πίσω στην ιστορία των Enslaved και το καλοκαίρι του 2016 άρχισα να γράφω το νέο άλμπουμ και το υλικό μας "είπε" ότι κάτι νέο είχε αρχίσει να συμβαίνει για το συγκρότημα και σκεφτήκαμε ότι πρέπει να πάμε το συγκρότημα ένα βήμα παραπέρα. Είναι αρκετά ωραίο και ήταν το έτος μετά την 25η επέτειο της μπάντας. Εκτός αυτού, το νέο μέλος, πληκτράς και τραγουδιστής, έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι το ίδιο και να διακρίνει το νέο επίπεδο κινήτρων. Έπρεπε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα το δει ως ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά ως μια μεγάλη ευκαιρία.

Enslaved

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του "Ε" και των τελευταίων σας άλμπουμ; Πιστεύετε ότι είναι μια συνέχεια του "In Times" ή είναι κάτι διαφορετικό;

Νομίζω ότι είναι και οι δύο αν και αυτή είναι μια απάντηση που δεν επιτρέπεται. Νομίζω ότι είναι δύο πράγματα σε ένα άλμπουμ. Το "In Times" ήταν ένα είδος κατάληξης με την έννοια ότι έφερε την μπάντα στο σπίτι, στις ρίζες της. Στα τελευταία άλμπουμ υπήρχε πολύ ψάξιμο, πειραματισμός και εύρεση νέων μουσικών εργαλείων. Η διαφορά είναι ότι στο "E" ξεκινά μια νέα εποχή για το συγκρότημα. Εστιάζουμε τώρα στην ανάπτυξη του ήχου μας αντί  του να εξερευνούμε νέα πράγματα. Προσπαθούμε να αφήνουμε τις ιδέες να αναπτύσσονται φυσικά και οποιαδήποτε ανάλυση μπορώ να δώσω είναι περισσότερο μια υποκειμενική άποψη. Το νέο άλμπουμ μουσικά ρέει πολύ καλά.

Πιστεύεις ότι η βάση της μουσικής σας σήμερα είναι το prog ή το ακραίο;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είμαστε και τα δύο. Ακούγεται σαν ένα αστείο αλλά μας έχουν χαρακτηρίσει ως avant garde.

Δεν είναι αστείο.

Είναι σοβαρό όντως. Υπάρχουν μερικοί ακραίοι οπαδοί που ανακαλύπτουν ότι όλοι παίζουν  prog σαν τους Opeth και κρατούν αποστάσεις. Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι του prog πιστεύουν ότι τα φωνητικά είναι υπερβολικά ακραία. Κατά ειρωνικό τρόπο, πιστεύω ότι το prog γίνεται αρκετά συντηρητικό και είναι λίγο διασκεδαστικό αυτό. Το avant garde είναι μια επιλογή.

Υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη από κάθε άλμπουμ στο επόμενο. Έχετε ένα όραμα που σας οδηγεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή δημιουργείτε τον ήχο και το στυλ σας βήμα βήμα για κάθε άλμπουμ ξεχωριστά;

Αυτό γίνεται για κάθε άλμπουμ ξεχωριστά. Νομίζω ότι είχαμε επίγνωση του γεγονότος αυτού ότι πραγματικά πρέπει να επιτραπεί σε ένα άλμπουμ να αναπτυχθεί και να απελευθερώσει τη δυναμική του και πρέπει να του δοθεί η δουλειά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί από μόνο του και να μην χρησιμοποιείται για να διορθώσει ό,τι θεωρείτε οτι δεν είναι ολοκληρωμένο σε σχέση με το προηγούμενο. Υποθέτω ότι το κάναμε ίσως σε μερικά άλμπουμ, στη λογική ότι το προηγούμενο δεν είχε επιθετική ατμόσφαιρα και ίσως το επόμενο έπρεπε να ήταν πολύ επιθετικό, αλλά προσπαθούμε όταν ένα άλμπουμ ολοκληρώνεται να μένει εκεί. Το κάθε ένα πρέπει να γράφεται σαν να είναι το πρώτο και το τελευταίο άλμπουμ.

Μήπως αυτό εξυπηρετεί ένα όραμα και ποιο είναι αυτό το όραμα;

Δεν υπάρχει ορισμός. Δημιουργούμε μουσική που θα θέλαμε να βιώσουμε ως ακροατές και να παίζουμε ως μουσικοί. Εξυπηρετεί επίσης προσωπικά οράματα από άτομο σε άτομο στο συγκρότημα. Αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία και είναι καλύτερα αν αφεθεί σε προσωπικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό να έχουμε επαφή με τις ρίζες, αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε μια "ζωντανή" μπάντα και όχι μόνο να σκεφτόμαστε αλλά και να προσπαθούμε να κοιτάξουμε μπροστά

Το 2016 είπατε ότι «πρόκειται να απομακρυνθούμε από το παρελθόν». Σε ποιον βαθμό νομίζετε ότι καταφέρατε να το κάνετε αυτό και πώς;

Νομίζω ότι δεν απομακρύνεσαι από το παρελθόν. Το 2016 ήταν η 25η επέτειος της μπάντας και κάναμε αυτές τις φανταστικές συναυλίες εορτασμού με set παλιών τραγουδιών από διαφορετικές περιόδους της μπάντας. Το 2017 είναι ένα διαφορετικό έτος και εστιάζουμε μόνο στο μέλλον και κοιτάμε μπροστά. Είναι σημαντικό να έχουμε επαφή με τις ρίζες, αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικό για εμάς να είμαστε μια "ζωντανή" μπάντα και όχι μόνο να σκεφτόμαστε αλλά και να προσπαθούμε να κοιτάξουμε μπροστά. Νομίζω ότι αυτό είναι που κάνουμε με το νέο άλμπουμ.

Πώς αποφασίσατε να ονομάσετε το άλμπουμ "E" και τι σημαίνει αυτό;

Από τη μία πλευρά το γράμμα Ε είναι ένα Ρούνικο γράμμα για το αλφάβητο των Ρούνων που συμβολίζει πολλά πράγματα, ειδικά τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και επίσης αντιπροσωπεύει το Ε των Enslaved και τη σχέση μας στο συγκρότημα. Έχει πολλές άλλες σημασίες, αλλά θέλαμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συνθέσεις και ο τρόπος που εκφράζεται είναι αρκετά μινιμαλιστικός. Είναι πολύ επιτυχές για την περίπτωσή μας και οι άλλοι το βρίσκουν αρκετά επιτυχημένο επίσης.

Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης για να γράψετε τους στίχους και τη μουσική για το άλμπουμ;

Όλη η μουσική είναι σημαντική, είτε είναι κλασικό rock είτε prog rock ή οτιδήποτε άλλο. Το ακραίο metal συνεχίζει σήμερα και είναι ακόμα καλό. Υπάρχουν ενδιαφέροντα πράγματα που έχουν κυκλοφορήσει. Διαβάζουμε βιβλία και βλέπουμε ταινίες σαν οποιονδήποτε άλλο. Εκτός από αυτό, εμπνεόμαστε από τη ζωή γύρω μας, η οποία τώρα πια μετατρέπεται  πιο εύκολα σε μουσική και σε στίχους. Οι στίχοι είναι έντονα εμπνευσμένοι από τη βόρεια μυθολογία, ένα θέμα που έχει μια ιστορική πλευρά για εμάς με βιβλία και γενικότερα με την προσπάθεια μας να μάθουμε πράγματα σα να είμαστε φοιτητές. Επίσης, συζητήσαμε με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο. Είμαι πολύ προνομιούχος να γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που ξέρουν περισσότερα από μένα για αυτό.

Ποτέ δεν μιλήσαμε δημόσια ότι θέλαμε να αποστασιοποιηθούμε από αυτό το παλιό υλικό επειδή δεν μας άρεσε. Για εμάς, αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της μπάντας.

Ανέφερες πριν τις ρίζες της μπάντας. Υπάρχει μια τάση στη metal σκηνή για μια επιστροφή στις ρίζες για πολλές μπάντες. Οι Paradise Lost είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα με το νέο τους άλμπουμ αλλά και το προηγούμενο. Έχετε σκεφτεί ποτέ να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι και να κάνετε ένα άλμπουμ πιο κοντά στο αρχικό σας Viking / black metal στυλ;

Έχουμε διασκεδάσει πολύ με το να κάνουμε πολλές συναυλίες, που συμπεριλάβαμε  πολλά από αυτά τα παλιά μας τραγούδια, αλλά ποτέ δεν απομακρύνθηκε πραγματικά από εκείνη την εποχή. Ποτέ δεν μιλήσαμε δημόσια ότι θέλαμε να αποστασιοποιηθούμε από αυτό το παλιό υλικό επειδή δεν μας άρεσε. Για εμάς, αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της μπάντας.

Παρατηρώ ότι σε κάθε άλμπουμ ενσωματώνετε νέα στοιχεία, αλλά η αλλαγή αυτή γίνεται σταδιακά και σε μικρή κλίμακα. Είναι κάτι στο οποίο στοχεύετε ή προκύπτει φυσικά;

Προκύπτει φυσικά, αλλά και γνωρίζουμε ότι πρέπει να έχουμε έναν καλό λόγο για αυτό. Πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει για να είναι ένα κομμάτι του άλμπουμ, αλλιώς δεν είναι καλή ιδέα να εισάγεις κάτι νέο, μόνο για να αντικαταστήσεις το παλιό. Αυτό είναι αρκετά παρόμοιο για τους οπαδούς που εκτιμούν τον βασικό ήχο των Enslaved και αν κάτι πρέπει να αλλάξει πρέπει να είναι μικρό και βήμα προς βήμα.

Enslaved

Αυτό είναι το 14ο άλμπουμ σας. Πώς επιτυγχάνετε να διατηρείτε αυτό το επίπεδο έμπνευσης και μια δυναμική όλα αυτά τα χρόνια;

Είμαστε τυχεροί γιατί εμπνεόμαστε πολύ εύκολα. Συζητάμε τόσο για τη μουσική όσο και για την ίδια τη ζωή, οι οποίες είναι σπουδαίες πηγές έμπνευσης. Δεν εστιάζουμε στους εαυτούς μας όλη την ώρα. Είμαστε ευγνώμονες που η ζωή μας προσφέρει αυτό το είδος της έμπνευσης και διασκεδάζουμε τόσο πολύ με το να κάνουμε όλα αυτά μαζί. Δεν υπάρχει συνταγή και είναι εύκολο όταν είναι διασκεδαστικό.

Στην προηγούμενη συνέντευξή σου ανέφερες ότι είσαι 24/7 στη μουσική. Παραμένει το ίδιο;

Ναι, είναι ακόμα το ίδιο. Μερικές φορές υπάρχουν τα παιδιά γύρω, αλλά είναι ακόμα το ίδιο.

Αν η συναυλία των Grand Magus πάει καλά, οι Enslaved θα είναι η δεύτερη ή η τρίτη μπάντα στη νέα του προσπάθειά του

Υπάρχει το συνηθισμένο θέμα για μια ζωντανή εμφάνιση των Enslaved στην Ελλάδα. Νομίζω ότι δύο φορές ακυρώθηκαν στο παρελθόν. Τι μπορούμε να περιμένουμε;

Ελπίζουμε όλη την ώρα. Την τελευταία φορά ήμασταν κοντά, είχαμε την ημερομηνία και περιμέναμε τις πτήσεις, αλλά ακυρώθηκε η συναυλία. Τώρα, έχουμε έναν φίλο που εργάζεται για μας. Θα παίξουν οι Grand Magus πολύ σύντομα στο τέλος αυτού του μήνα μια συναυλία στην Αθήνα. Υποθέτω ότι αυτή είναι η πρώτη του φορά ως διοργανωτής και αν αυτό πάει καλά, οι Enslaved θα είναι η δεύτερη ή η τρίτη μπάντα στη νέα του προσπάθεια. Έτσι είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι να δούμε πως λειτουργεί αυτό με τους Grand Magus. Στόχος μας είναι να παίξουμε στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία και στην Ελλάδα.

Όταν ξεκινήσαμε το συγκρότημα, είχαμε μεγάλη έμπνευση από μπάντες όπως οι Rotting Christ και οι Necromantia. Είναι μια από τις λίγες σκηνές που αναπτύχθηκαν πριν από την νορβηγική και φυσικά πρέπει να έρθουμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής

Οπότε, περιμένουμε νέα. Δεν έχετε τίποτα πιο συγκεκριμένο αυτήν τη στιγμή.

Δυστυχώς όχι, προς το παρόν. Όταν ξεκινήσαμε το συγκρότημα, είχαμε μεγάλη έμπνευση από μπάντες όπως οι Rotting Christ και οι Necromantia. Είναι μια από τις λίγες σκηνές που αναπτύχθηκαν πριν από την νορβηγική και φυσικά πρέπει να έρθουμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής.

Αυτό είναι υπέροχο. Έχω μια άλλη τελευταία ερώτηση. Εκτός από την περιοδεία πώς θα προωθήσετε το νέο άλμπουμ;

Το βασικό θα είναι η περιοδεία. Θα παίξουμε και σε κάποια φεστιβάλ.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και ελπίζω να σας δούμε σύντομα.

Σε ευχαριστώ και τα λέμε σύντομα.

  • SHARE
  • TWEET