The Smile

The Smoke

XL Recordings (2022)
Από τον Αντώνη Μαρίνη, 28/01/2022
Ένας εναλλακτικός εθνικός ύμνος
Πώς βαθμολογείτε το τραγούδι;

Πάνε πέντε και κάτι χρόνια από τότε που ο Thom Yorke τραγουδούσε 'I'll be dancing, freaking out, deaf, dumb and blind' με τον Jonny Greenwood να σιγοντάρει στο "Present Tense" και άλλα τόσα από την απεικόνιση αυτής της πρότασης στο εμβληματικό βίντεο του "Lotus Flower". Αν το δεύτερο κομμάτι της νέας συνεργασίας των δύο εγγλέζων δεν σε βάλει στην ίδια διάθεση, μάλλον κάτι δεν βλέπεις καλά.

Δεκτή η ένσταση, δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Το ντουέτο έχει μεγαλώσει. Το κοινό παρομοίως. Πίσω από ντραμς και μπάσο δεν βρίσκονται τα πρόσωπα που θα περίμενες. Το εξώφυλλο δεν γράφει Radiohead. Έλα όμως που ο αέρας έχει κάτι το τόσο μα τόσο γνώριμο. Τα ρυθμικά. Ο τρόπος που ξεδιπλώνεται το βασικό θέμα. Οι λεπτομέρειες που χρωματίζουν το βάθος. Κι αυτά χωρίς να μπει στο παιχνίδι η χροιά.

Το "You Will Never Work In Television Again" έμοιαζε βγαλμένο από το ένδοξο πρώτο μισό της δεκαετίας του '90. Στο "The Smoke" το ημερολόγιο γράφει 2000. Το τελευταίο ψηφίο μπορεί να είναι και άσσος. Με μικρή μουτζούρα, όπως συμβαίνει στη μεταβατική περίοδο τις πρώτες μέρες του Γενάρη. Οι γραμμές χτυπάνε πριν το καταλάβεις. Τα πνευστά σκάνε φανταστικά. Το ρεφραίν λάμπει δια της απουσίας του.

  • SHARE
  • TWEET