Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Διάφανος

Λύρα (2006)
25/06/2007
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι από τους λίγους πραγματικούς μουσικούς καλλιτέχνες που έχουν απομείνει στον ελληνικό χώρο, και με μία σταθερή πορεία 14 ετών καταφέρνει να κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους. Του αρέσει να παντρεύει το σύγχρονο με το παραδοσιακό και να πειραματίζεται αφήνοντας τους πάντες ευχαριστημένους. Σε κάθε δουλειά περνά αμέτρητα συναισθήματα με τους στίχους του και συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα λιτότητας και χαμηλού προφίλ, χωρίς να επηρεάζεται από τις τάσεις και τα «πρέπει». Άλλωστε εύκολα το παρατηρεί κανείς και στις απίστευτες ζωντανές του εμφανίσεις ανά την Ελλάδα που διαρκούν συνήθως κάτι λιγότερο από 4 ώρες...

Γενικά θα μπορούσα να προλογίζω για πολύ ακόμα τον αγαπημένο μου Έλληνα τραγουδοποιό (μαζί με το Σωκράτη πάντα...), αλλά καλύτερα να περάσω στο θέμα μας.

"Διάφανος" λοιπόν ονομάζεται η νέα δισκογραφική του δουλειά και είναι η πρώτη που υπογράφει ο ίδιος στην παραγωγή. Ηχογραφήθηκε εξολοκλήρου στο Μεταξοχώρι Αγίας, όπου βρίσκεται το προσωπικό του στούντιο, και τα 13 κομμάτια που περιέχει ερμηνεύουν ο ίδιος, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Μάρθα Φριντζήλα και ο Φώτης Σιώτας.

Βρίσκει κανείς στίχους σχεδόν ποιητικούς (για ακόμη μία φορά), στίχους που μιλούν για τη μετανάστευση των Ελλήνων στην "Αμερική" -εκεί στις αρχές του 20ού αιώνα-, για την "Κοιλάδα των Τεμπών" και για τις εικόνες που συναντά ή φαντάζεται ο ίδιος ο Θανάσης κατά τη διαδρομή Λάρισα-Αθήνα, διανύοντας "360 km", αλλά βρίσκει κανείς και μουσικές που ποικίλουν. Από κλαρίνο μέχρι βαλς και από μπουζούκι μέχρι μπλουζ.

Πολλά από τα κομμάτια του δίσκου ακούγονται οικεία από την πρώτη στιγμή στους φίλους του, διότι τα παίζει εδώ και δύο χρόνια στις μοναδικές του συναυλίες. Υπάρχει επίσης και μία διασκευή, το "Αερικό", το οποίο ερμηνεύει ο Φώτης Σιώτας και βρίσκεται στο δίσκο "Λάφυρα" της Μελίνας Κανά. Ο δίσκος περιέχει και δύο ορχηστρικά τα οποία είναι βαριά επεξεργασμένα σε υπολογιστή και αποδίδουν άριστα την πολυδιάστατη μουσική προσωπικότητα του καλλιτέχνη. Ο "Βασιλιάς" είναι ένα μελωδικότατο νανούρισμα, ενώ αμέσως μετά έρχεται η "Μοσχαροκεφαλή", φέρνοντας ένα κλίμα πανηγυριού και χαβαλέ.

Ο "Διάφανος" είναι ίσως ο πιο ώριμος του δίσκος, προσεγμένος, με δόσεις σοβαρότητας και χιούμορ, πάντα σε σωστές αναλογίες και πάντα με χαρακτηριστική απλότητα. Ο Διάφανος είναι ο σημερινός Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Υ.Γ.: Μετά και το τελευταίο κομμάτι υπάρχει ένα ξεκαρδιστικό bonus track που είναι πραγματικά απερίγραπτο!

  • SHARE
  • TWEET