Melvins

Houdini

Atlantic Records (1993)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 22/11/2009
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Melvins είναι τεράστια μπάντα και το "Houdini" είναι τεράστιος δίσκος. Το γιατί ακολουθεί στο υπόλοιπο κείμενο. Ο ήχος που παρήγαγαν και παράγουν ακόμα, έχει οριοθετήσει και καθορίσει μουσικά είδη όπως το grunge, το post-punk και το sludge metal. Οι ίδιοι επηρεάστηκαν περισσότερο από τους Black Flag καθώς ήταν οι πρώτοι που έμπλεκαν punk και metal, έχοντας επηρεάσει μπάντες που είναι αδύνατον να απαριθμηθούν. Αρχικά επέδρασαν καταλυτικά στη διαμόρφωση του ήχου των Nirvana και των Soundgarden, αφού ζούσαν και έπαιζαν στην ίδια περιοχή. Στην συνέχεια απλά θα αναφέρω μερικά συγκροτήματα στα οποία είναι ευδιάκριτη η επίδραση των Melvins. Αυτά είναι οι: Tool, Alice in Chains, Therapy?, Pantera, Electric Wizard, Mastodon, Pelican, Sunn 0))), Boris, Faith No More, Helmet, Queens Of The Stone Age και Isis. Πρέπει να αναφέρω επίσης ότι έχουν συνεργαστεί ή δημιουργήσει project και με μπάντες όπως οι Altamont, Big Business, Clown Alley, Cows, Earth, Fantômas, High On Fire, Lustmord, Men of Porn, The Murder City Devils, Mudhoney, Shrinebuilder, Thrones, Teenage Larvae, Tomahawk, Harvey Milk, KoЯn και όπως είπα παραπάνω οι Nirvana.

Προσωπικά πιστεύω ότι οι Melvins άνοιξαν το δρόμο για την δημιουργία μουσικών μονοπατιών, πολύ πιο προοδευτικών για την εποχή τους. Ήταν οι πρωτεργάτες του αργού και «βρώμικου» metal ήχου και άνοιξαν τις πόρτες για την δημιουργία και την εξέλιξη μουσικών υφών όπως το drone, το stoner, το ψυχεδελικό rock, το πειραματικό και θορυβώδες rock αλλά και παρακλάδια της ηλεκτρονικής noise. Ήταν αυτοί που έφτιαξαν μουσική μετά από την μίξη του grunge και του Sabbath-ικου doom metal.

Λοιπόν, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή σχετικά με τον καλύτερο, πιο επιδραστικό και πιο επιτυχημένο δίσκο τους, ξεκινώντας από το εξώφυλλο. Ο Frank Kozik που το δημιούργησε είναι πασίγνωστος από τις δουλειές που έχει κάνει σε κυκλοφορίες των Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden, Nine Inch Nails, Neil Young, Sonic Youth, Red Hot Chili Peppers, Green Day, The Offspring και πολλούς άλλους. Ο Billy Anderson που ήταν επί της ηχοληψίας έχει δουλέψει με κοντά στις 200 μπάντες έως και σήμερα, ανάμεσα τους σχεδόν όλες που έχω ήδη αναφέρει και βασικά ονόματα των ημερών μας από τα είδη του post-rock και post-metal ήχου. Επίσης βασικός παραγωγός μαζί με την μπάντα ήταν ο Kurt Cobain ο οποίος βοήθησε και στις κιθάρες και τα τύμπανα σε κάποια κομμάτια. Η σύνθεση (τριάδα τότε) της μπάντας ήταν οι Buzz Osborne "King Buzzo" στα φωνητικά, τις κιθάρες και την σύνθεση των κομματιών και Dale Crover στα τύμπανα, που κρατάνε μέχρι και σήμερα τα ηνία του σχήματος και ο Lori "Lorax" Black στο μπάσο.

Ο ήχος που έπαιξαν εκείνη την εποχή ακουγόταν αληθινά εναλλακτικός και αντιεμπορικός. Βέβαια ο δίσκος σκαρφάλωσε στην θέση 29 του επίσημου Billboard και είναι ακόμα ο πιο επιτυχημένος τους. Το "Hooch" που ανοίγει τα 54 λεπτά αυτής της κυκλοφορίας είναι μαζί με το "Hag Me" και "Joan Of Arc" τα τρία πιο doom και αργόσυρτα Sabbath-ικα κομμάτια του δίσκου. Το επόμενο "Night Goat" θα το ζήλευαν μπάντες σαν τους Swans και τους Neurosis για την ατμόσφαιρα και τον ακραίο χαρακτήρα που προωθούσε. Τα "Lizzy", "Goin' Blind" και "Set Me Straight" είναι τρεις βαρύγδουποι grunge ύμνοι που κάνουν Pearl Jam, Nirvana και Mudhoney να ακούγονται σαν «φλώροι». Το "Honey Bucket" είναι όσο πιο βαρύ μπορεί και ξανακούστηκε σαν ήχος από δίσκους των Orange Goblin και Spiritual Beggars για να μην πω και των Metallica, δέκα και δεκαπέντε χρόνια μετά! Το "Sky Pup" υπενθυμίζει ότι η τριάδα ξεκίνησε σαν post-punk μπάντα και με κάνει να σκέφτομαι αν και η σκηνή της Νέας Υόρκης έχει κλέψει λίγο από αυτούς… Το ασύλληπτο "Teet" είναι ο πρόδρομος των μοντέρνων metal ήχων και μια πρόγευση για το πώς ακούγονται τώρα οι Isis. Τα "Copache", "Pearl Bomb" και "Spread Eagle Beagle" που κλείνουν το δίσκο είναι οι πλέον πειραματικές συνθέσεις με δόσεις hardcore το πρώτο και drone, experimental και ambient τα δυο τελευταία.

Απίστευτοι μουσικοί που έφτιαξαν ένα φανταστικό δίσκο χωρίς καμία τεχνική βοήθεια. Οι κιθάρες βαριές και ασήκωτες, τα τύμπανα ρυθμικά, άλλοτε γρήγορα κι άλλοτε αργά και βαριά σαν μπουλντόζα ενώ το μπάσο είναι αλλού επιθετικό και αλλού  «οδοστρωτήρας». Κλασικός και απαραίτητος δίσκος σε μια «ολοκληρωμένη» συλλογή.

  • SHARE
  • TWEET