Rotting Christ

Non Serviam - A 20 Year Apocryphal Story

Season Of Mist (2009)
Από τον Φίλιππο Αλέκου, 23/07/2009
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πάνε σχεδόν δύο χρόνια από εκείνο το καταπληκτικό, επετειακό live των Rotting Christ στο κατάμεστο Gagarin (την ανταπόκριση του Rocking.gr μπορείτε να διαβάσετε εδώ: www.rocking.gr/article4059.php). To ημερολόγιο τότε έδειχνε 8 Δεκεμβρίου του 2007. Ξέραμε από πριν ότι η εμφάνιση θα μαγνητοσκοπηθεί για το δεύτερο επίσημο dvd της μπάντας, μετά το "In Domine Sathana" του 2003, και έτσι, εκτός από τους Christ που «φόρεσαν τα καλά» τους εκείνη την βραδιά, έβαλε και το κοινό τα δυνατά του για να φανεί όσο πιο ζωντανό γίνεται. Το αποτέλεσμα της μαγνητοσκόπησης το κρατάμε φέτος επιτέλους στα χέρια μας, με τον αποκαλυπτικό τίτλο "Non Serviam - A 20 Year Apocryphal Story", και κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Η Season Of Mist κατάφερε και συνέθεσε ένα σούπερ πακέτο με 2 dvd και 2 cd, που δύσκολα θα απογοητεύσει τον οποιονδήποτε, φίλο ή μη του γκρουπ. To πρώτο dvd περιέχει, όπως είναι αναμενόμενο, ολόκληρη (η καλύτερα, σχεδόν ολόκληρη) τη συναυλία στο Gagarin, με πολύ καλή απόδοση του ήχου και της εικόνας, και καταφέρνει να βάλει το θεατή στο κλίμα που επικρατούσε εκείνο το βράδυ στο stage της Λιοσίων.

Αυτό είναι και το νόημα των live dvd άλλωστε και το συγκεκριμένο πιστεύω ότι πληροί με το παραπάνω αυτή την προϋπόθεση, αν και δε μπορώ να φανταστώ τον λόγο που παραλήφθηκαν τα "The Old Coffin Spirit" και "You My Cross" από το σετ της μπάντας, ενώ τα ακούσαμε ζωντανά. Ειδικά για το πρώτο κομμάτι πιστεύω ότι καλό θα ήταν να συμπεριλαμβανόταν, αφού αποτελεί ένα από τα καλύτερα τραγούδια της πρώιμης εποχής του συγκροτήματος. Το δεύτερο dvd συγκεντρώνει διάφορα «καλούδια» γύρω από την ιστορία των Rotting Christ. Πάρα πολλές φωτογραφίες, τα official video clip τους και τον ίδιο τον Σάκη Τόλη να δίνει συνέντευξη στο Λυκαβηττό, με την Αθήνα «πιάτο» από πίσω, μιλώντας για -τι άλλο φυσικά- τη μπάντα και την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια, από την αρχή μέχρι το σήμερα.

Περιέχει ακόμα αποσπάσματα από τις περιοδείες για το "Theogonia" και το "Sanctus Diavolos", με backstage και live υλικό, αλλά αυτό που κάνει όμως το δεύτερο dvd ιδιαίτερα ελκυστικό, στα μάτια μου τουλάχιστον, είναι τα bootleg αποσπάσματα από παλαιότερες συναυλίες της μπάντας στο Μεξικό το 1994, την Ελλάδα (και το An Club αν δεν κάνω λάθος) το 2006 και κυρίως ένα show του 1993 στη Γερμανία υπό τα πλαίσια της διαβόητης πλέον Fuck Christ Tour, μαζί με τους Immortal και Blasphemy. Τέλος έχουμε τα δύο cd, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αντίστοιχη ηχογράφηση με μία μικρή διαφοροποίηση. Δεν περιέχουν ολόκληρη την εμφάνιση του Δεκεμβρίου στην Αθήνα, αλλά και επτά κομμάτια από συναυλία των Rotting Christ στην Λάρισα το 2006. Άλλη μία κίνηση την οποία δε μπορώ να ερμηνεύσω και ίσως το μοναδικό ψεγάδι της κυκλοφορίας, αφού πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να ακούμε μία ηχογράφηση ολοκληρωμένη και αντιπροσωπευτική της εμφάνισης της μπάντας μια συγκεκριμένη βραδιά και όχι σκόρπια live κομμάτια που χάνουν σε συνοχή.

Όλα τα παραπάνω είναι πακεταρισμένα σε μία καλαίσθητη κασετίνα μέσα σε slip case και ευτυχώς όχι σε καμία τυποποιημένη, πλαστική θήκη για dvd, πράγμα το οποίο ανεβάζει ακόμα περισσότερο όλο το πακέτο, καθιστώντας το πραγματικό value for money. Το σημαντικότερο στοιχείο της κυκλοφορίας όμως είναι ότι δεν απευθύνεται απλά σε die hard fans των Christ που θα αγόραζαν έτσι και αλλιώς το dvd, αλλά μπορεί να χρησιμεύσει και ως μέσο για την πρώτη επαφή κάποιου με το συγκρότημα. Το γεγονός ότι περιέχει τραγούδια από όλη την καριέρα τους το καθιστά άμεσα και ένα τέλειο best of, σου δίνει εικόνα για το πώς είναι επί σκηνής, ενώ παράλληλα σε φέρνει σε επαφή και με την ιστορία της μπάντας. Επομένως μην το σκέφτεστε πολύ. Άμα θέλετε μία πολύ χορταστική κυκλοφορία από ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής metal σκηνής, το "Non Serviam - A 20 Year Apocryphal Story" είναι ό,τι πρέπει για εσάς.

  • SHARE
  • TWEET