Membaris

Misanthrosophie

World Terror Committee (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 11/05/2020
Φιλόδοξο black metal πυκνών αναφορών και ηχητικών προεκτάσεων, που διατηρεί τον παλαιομοδίτικο πυρήνα του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οκτώ χρόνια πήρε στους Γερμανούς Membaris να κυκλοφορήσουν δίσκο. Το, υπέροχα τιτλοφορούμενο "Misanthrosophie", έρχεται να διαδεχτεί το "Entartet" και πιθανώς να αποτελέσει την πιο φιλόδοξη στιγμή στην πορεία της γερμανικής black metal μπάντας. Επιδιώκοντας να συνθέσουν ένα ενδιαφέρον μείγμα παραδοσιακού black metal, με ορθόδοξες προεκτάσεις και σχεδόν progressive/avante-garde απολήξεις, οι Membaris επιδιώκουν στα 52 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος, να ταξιδέψουν τον ακροατή σε μια σειρά από διαφορετικές ψυχολογικές καταστάσεις.

Δεν είναι καθόλου σπάνια αυτή η τάση στο black metal. Από τα αριστουργήματα των Dodheimsgard, οι οποίοι ρίχνουν βαριά την αισθητική σκιά τους πάνω στο "Misanthrosophie", μέχρι πολλές πτυχές της δισκογραφίας των Blut Aus Nord, όχι τόσο ηχητικά, αλλά θεματικά, ένα μεγάλο μέρος του προοδευτικού black metal στράφηκε προς αυτήν την κατεύθυνση. Όταν ο κόσμος προχωρεί προς δυσοίωνους ορίζοντες και η παρακμή αρχίζει να γίνεται αντιληπτή και στα πιο μικρά σημεία της ρουτίνας μας, τόσο το βάρος της ύπαρξης πέφτει στο άτομο. Σε συνδυασμό με την απαισιοδοξία που καλλιεργείται, συχνά ως αντιδραστικός παράγων, το black metal είδε ανά στιγμές τις κλασικές θεολογικές του επιθέσεις να μην βρίσκουν ανταπόκριση σε βιωματικό επίπεδο.

Ο διάβολος βέβαια, κρύβεται στις λεπτομέρειες, γνωστό αυτό. Οι Membaris, επιχειρούν να μεταδώσουν αυτήν την σατανική τέχνη μέσα από ένα παλαιομοδίτικο πρίσμα μεν, σχετικά ορθόδοξο δε. Ηχητικά, θυμίζουν έντονα τους labelmates και συμπατριώτες Shrine Of Insanabilis, ενώ ακόμη και ο τίτλος μου θύμισε τo "Cosmosophy" των προαναφερθέντων Blut Aus Nord. Οι επιρροές της μπάντας όμως, λόγω της πυκνής συνθετικής τους αντίληψης, δεν είναι εύκολο να αποκρυπτογραφηθούν. Υπάρχουν στιγμές όπως το εννιάλεπτο "Constant Companion", όπου η επιρροή των Dodheimsgard, τόσο του Aldrahn όσο και του πιο πρόσφατου οράματος του Vicotnik, δεν κρύβονται, με το κομμάτι να αποτελεί προσωπικό αγαπημένο στον δίσκο.

Ταυτόχρονα, στον αντίποδα, στέκει η πιο παραδοσιακή επίθεση του εναρκτήριου "Architektur Fern Struktur". Μάλιστα, ακόμη και εκεί, τα ενδιαφέροντα καθαρά φωνητικά που φέρνουν τους Enslaved στην μνήμη, μπλέκονται εξαιρετικά με την κληρονομιά των Gorgoroth. Η έναρξη του "Imaginations Through The Horn-Crowned Skull", μεταφέρεται από τις πιο σκοτεινές μέρες των Immortal, μέσω της οπτικής των Abigor, σε άλλο ένα προοδευτικού τύπου Enslaved ξέσπασμα. Αν κάποιος όμως ενδώσει στο ταξίδι των Membaris, θα βρει την πιο ισορροπημένη του εκδοχή στις δυο τελευταίες συνθέσεις του δίσκου. Η θέληση των Γερμανών να οδηγηθούν σε μια ψυχολογική εκτόνωση και σε ένα επικό κλείσιμο, θα λειτουργήσει ιδανικά.

Καταυτό τον τρόπο, το ομότιτλο, διακατέχεται από όλη την ορμή που εκφράζεται κατά μήκος του δίσκου, χωρίς όμως να επιβαρύνεται από μεγάλες διάρκειες. Αντιθέτως, το πνευματικό ταξίδι του "Misanthrosophie" θα εκφραστεί ονειρικά στο "Aus Tiefen Empor..." που κλείνει τον δίσκο. Μειώνοντας την ένταση της επίθεσης και εμβαθύνοντας στην μελωδία και την ατμόσφαιρα, με το εξαιρετικό του σόλο, θα οδηγήσει τον ακροατή σε νέες ακροάσεις. Η μουσική των Membaris, black metal στον πυρήνα της επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμενο να είναι σκεπτικός, ενώ η δυαδικότητα της προσέγγισης τους, μπορεί να μην ηχεί ισορροπημένη ή ρηξικέλευθη σε κάθε σπιθαμή του δίσκου, σίγουρα όμως είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα.

Youtube

  • SHARE
  • TWEET