Henry Kane

Age Of The Idiot

Transcending Obscurity (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 01/06/2020
Ευθύ και ογκώδες death metal, με σαφή crust τεχνοτροπία και καμία διάθεση ελεημοσύνης
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ο Johny Pettersson των cult underground heroes Wombbath διαθέτει μεταξύ άλλων projects, αυτό των Henry Kane. Εμπνευσμένος από τον αρχι-κακό των πρώτων Poltergeist ταινιών, στο εν λόγω one man band, δεν απομακρύνεται ιδιαίτερα από τις παλαιομοδίτικες death metal ρίζες του. Έχοντας κυκλοφορήσει το προ τριετίας ντεμπούτο τους, ονόματι "Den Förstörda Människans Rike", επανέρχεται με τον δεύτερό του δίσκο, παρουσιάζοντας εκ νέου στο κοινό την οπτική του πάνω στον βρώμικο συνδυασμό death metal με crust/grind.

Ο νέος δίσκος, λειτουργώντας σαφώς με μανιασμένες προθέσεις, διακατέχεται από δεκαεννέα (!) άσματα συνολικής διάρκειας 34 λεπτών. Αυτόματα, ο ακροατής αντιλαμβάνεται πως αυτό στο οποίο επιδιώκει ο Pettersson , δεν είναι να παραθέσει υπερφορτωμένες death metal συνθέσεις, αλλά, να εκμεταλλευτεί την διαδοχική τους ορμή για να περάσει το μήνυμά του. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης όμως είναι, πως υπάρχει αρκετή διαφοροποίηση μεταξύ των προσεγγίσεων, και όχι των ταχυτήτων, ώστε, σε συνδυασμό με τις εκάστοτε διάρκειες των τραγουδιών, να μην υπάρχει εμφανής «συνθετική» κοιλιά στον δίσκο.

Πράγματι, χωρίς ποτέ να ενδίδει προς μια μόνο συνθετική νοοτροπία, ο Henry Kane, ανακατεύει εξαίσια τις επιρροές του. Συνεπικουρούμενης και της πραγματικά ογκώδους παραγωγής, η οποία έγινε από τον ίδιον, οι κιθάρες έρχονται σε πρώτο πλάνο, επιτρέποντας έτσι στα riff και τα ύπουλα σκοτεινά leads να αναδεικνύονται. Το drumming, το οποίο σε τέτοιες περιπτώσεις αναλαμβάνει τον νευραλγικό ρόλο να καθοδηγεί τις διαθέσεις χωρίς να βρίσκεται εμφανώς στην εμπροσθοφυλακή, αναδεικνύεται επίσης εξαιτίας του υπέροχου ήχου του ταμπούρου και της μπότας.

Έτσι, η κληρονομιά, των ίδιων των Wombbath που πρόσφατα υπέγραψαν και αυτοί στην Transcending Obscurity, και ιδιαιτέρως των Dismember, συναντά την σουηδική hardcore crust σκηνή. Όπως συνέβη πρόσφατα και με τους Medium, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν με τους Bones και Goregang, η εταιρεία αποδεικνύει πως δεν αφήνει το death/crust στο περιθώριο του roster της. Έχοντας όμως, ως προς την προσέγγιση, αρκετά κοινά με τους Medium, μιας και η αγάπη για τους Wolfpack / Wolfbrigade δεν κρύβεται, το "Age Of The Idiot" ισορροπεί ιδανικά.

Συνεπώς, η ευθεία death metal έναρξη των "En Evig Plågan" "Tidens Tand", και "Veil Of Hatred" σταδιακά δίνει την θέση της σε πιο hardcore καταστάσεις όπως το ομότιτλο, που αποτελεί μια από τις πιο μνημονικές στιγμές του δίσκου. Η θεόρατη γκρούβα του 59 δευτερολέπτων "Embraced By Nothing", είναι αρκετή για να δονήσει ρυθμικά τα εσώψυχά σου, ενώ το μεγαλύτερο σε διάρκεια, τετράλεπτο "Entrenched In Nihilism", αγγίζει μέχρι και doom/death στιγμές απόκοσμης καφρίλας, με την συμμετοχή του Liam Hughes των Soothsayer μάλιστα.

Προσωπικά μιλώντας, η υποβόσκουσα τροπή που παίρνει το "Age Of The Idiot" στο δεύτερο μισό του, με κερδίζει πολύ περισσότερο. Χωρίς ποτέ ο διαχωρισμός ηχητικών στυλ, όπως δείχθηκε προ ολίγου, να γίνεται διακριτός, εν τέλει, η ανάδειξη μελωδιών και συντομότερων συνθέσεων, εκεί που νομίζεις πως το death metal δεν ήταν ήδη καταιγιστικό, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πινελιά. Το "Keep Us From The Truth" είναι αρκούντως δυσοίωνο ενώ το "No Road Το Redemption" αγγαλιάζει το grind.

Αυτή είναι η πραγματική δύναμη του "Age Of The Idiot". Είναι αδυσώπητο και καταιγιστικό. Όσες ενδιαφέρουσες πινελιές και να διαθέτει κάθε κομμάτι, είναι η συνολική ακατάπαυστη ορμή τους που υπερισχύει των επιμέρους. Συνυπολογίζοντας και την εκπληκτική διασκευή σε Asta Kask, μια πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση, που κλείνει τον δίσκο, το "Age Of The Idiot" είναι εξίσου βάναυσο και απολαυστικό, προκαλώντας σου ένα σαρδόνιο soundtrack μηδενιστικής ισοπέδωσης.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET