Dark Fortress

Spectres From The Old World

Century Media (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 19/03/2020
Αν η μοντέρνα "black metal" πρόταση των Dark Fortress, κρύβει μέσα της τόση τεχνική αρτιότητα, τόσες προοδευτικές πινελιές και τόσο συμπαγές αποτέλεσμα, τότε, καλώς εδραιώνεται
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η περίπτωση των Γερμανών black metallers Dark Fortress, μπορεί να θεωρηθεί, από αμφιλεγόμενη, ή αδιάφορη, μέχρι αξιοπρόσεκτη. Με διαδοχικές κυκλοφορίες εδώ και είκοσι χρόνια, έχουν περιέλθει σε ένα σημείο όπου πλέον λογίζονται ως ένας από τους κύριους εκπροσώπους, του μελωδικού, μοντέρνου black metal. Από την ίδια την προώθηση, μέχρι τις κριτικές των δίσκων τους ανά μήκος του διαδικτύου, οι Dark Fortress έχουν εδραιώσει πλέον ένα status υπολογίσιμης δύναμης, με προοπτικές πραγματικού breakthrough. Ειδικά την δεκαετία που μας πέρασε, τα "Ylem" και "Venereal Dawn", ήταν κυκλοφορίες που συζητήθηκαν, κυρίως όμως σε πηγαδάκια εκτός του σκληρού πυρήνα του black metal.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια γενικότερη απαξίωση, ως προς το αισθητικό ποιόν των δίσκων της μπάντας. Ο σκοπός αυτής της εισαγωγής, δεν είναι να πάρει θέση ως προς το που θα έπρεπε να κατατάσσονται μπάντες του στυλ των Γερμανών. Ξεκαθαρίζοντας το πλαίσιο, μπορεί κανείς να εισέλθει στο μείζον του ζητήματος, δηλαδή τις συνθέσεις τις ίδιες, και να αποφανθεί ως προς τον βαθμό της αρεσκείας του. Στην διαρκή όμως περιχαράκωση ταυτοτήτων από την οποία πάσχει ο ακραίος ήχος, με ευθύνη όλων μας, εξισώνονται διαφορετικές παράμετροι χάριν αφορισμών.

Μια τέτοια παράμετρος, είναι πως η μοντέρνα, χάριν συνεννοήσεως, προσέγγιση των Dark Fortress, δεν είναι επιφανειακή, δεν περιορίζεται στο εμφανισιακό της υπόθεσης, στο ύφος των φωνητικών και σε μερικές gloom μελωδίες. Η μπάντα, με το πέρας των χρόνων, ειδικά με την εμπειρία των μελών τους από τους Noneuclid, μετατρέπει σε ένα εύπεπτο brandy μια σειρά από επιμέρους στοιχεία, το οποίο, πιθανώς να βρίσκει την καλύτερη δυνατή συνταγή στο "Spectres From The Old World". Συνθετικά, οι Dark Fortress, αντλούν στοιχεία μελωδικού death metal, progressive metal, και φυσικά του δεύτερου κύματος του black metal, με έμφαση στο post στοιχείο. Όλα αυτά, υπό μια εξαιρετική φωνητική ερμηνεία του Morean, όσο και μια ευφάνταστη συνθετική μαεστρία του, γνωστού μας μεταξύ άλλων από τους τεράστιους Triptykon, V. Santura, μετουσιώνονται σε ευμνημόνευτες συνθέσεις, ικανές να προσεγγίσουν ευρύτερα ακροατήρια.

Υπάρχει όμως ένα στοιχείο, στο οποίο, κάποιος δεν μπορεί να σταθεί κακοπροαίρετα, η κιθαριστική δουλειά. Άλλοτε εκμεταλλευόμενη την μονολιθική επιβλητικότητα των Celtic Frost και Triptykon, άλλοτε βουτάει στην λίμνη τελειότητας που ονομάζεται Enslaved, ενώ πιο συχνά ξεσηκώνει το ιδιαίτερο μουσικό πνεύμα των Dissection. Χωρίς να αναλώνονται σε μακροσκελείς συνθέσεις, οι Dark Fortress, με διαρκή leads, licks και solos, δημιουργούν, συμπαγή, πολυθεματικά τραγούδια μεσαίας διάρκειας, επιτρέποντας σε ένα δίσκο μιας ώρας να μην έχει πραγματική κοιλιά.

Αν κάποιος αναζητεί, σκοτεινή μουσική, άλλοτε υποβλητική, συχνά επικής χροιάς, αλλά κυρίως black metal που μπορεί να ταυτιστεί αισθητικά μαζί του στην σημερινή εποχή, τότε εδώ θα βρει έναν δίσκο για να τον κρατήσει. Τα διάσπαρτα καθαρά φωνητικά, μια σειρά από μοντέρνες στιχουργικές θεματικές, ο διαυγής ήχος και η διαρκής εναλλαγή ταχυτήτων, εναρμονίζονται εξαιρετικά με την ικανότητα της μπάντας για σοβαρά ρεφραίν. Η καταιγιστική post black metal έναρξη του "Coalesence", συνυπάρχει με το black ‘n’ roll του "The Spider In The Web", όπως το πιο εύπεπτο ομότιτλο με τα εξαιρετικά "Pali Alike" και "Isa", θυμίζοντας τα δάνεια από Dissection και Enslaved (ειδικά στο "Pulling At Threads") αντίστοιχα.

Εν τέλει, το πολυποίκιλο αποτέλεσμα του "Spectres From The Old World", μπορεί να συνεχίζει να ξενίζει πιστούς black metal οπαδούς, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και το ιδανικό σημείο εισόδου στην τέχνη των Dark Fortress. Ακριβολογώντας, παρά τα εμφανή ηχητικά δάνεια και την ελαφριά ανακύκλωση ιδεών, πράγμα αναμενόμενο για την διάρκεια του, το "Spectres From The Old World", είναι μια από, εικάζω τις ελάχιστες, κυκλοφορίες του ακραίου χώρου η οποία θα απασχολήσει μεγάλο μέρος του σχετικού ακροατηρίου μες την χρονιά, δικαιολογημένα, κρίνοντας μόνο από τις κιθάρες. Αν μάλιστα είστε οπαδοί της μπάντας, τότε σίγουρα μπορείτε να νιώθετε δικαιωμένοι από την αναμονή, ενώ μάλλον, το "Spectres From The Old World", θα αυξήσει σημαντικά το fanbase εκμεταλλευόμενο την προοδευτική νοοτροπία των μελών του.

  • SHARE
  • TWEET