Vladimír Pavelka

Spomienky

Beyond Eyes (2021)
Από την Ελένη Λιβεράκου Eriksson, 17/02/2021
Το Kostolné είναι ένας υπέροχος εξοχικός τόπος στη Slovakia. Από κει μας έρχονται οι post / black metal παιδικές αναμνήσεις τού Vladimír Pavelka
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Υπάρχουν εκείνες οι υπέροχες στιγμές που αναζητάς απεγνωσμένα στιγμές ηρεμίας, αρμονίας και αγαλλίασης. Να κλείσεις τα μάτια, και να αφεθείς σε άγνωστες περιπλανήσεις χωρίς προορισμό. Γιατί εδώ που τα λέμε, οι προορισμοί μας κούρασαν. Άθελα τους γίνονται επιτακτικοί και επιβλητικοί κι ας προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε την πραγματικότητα. Μέσα σε όλο αυτό το μπούκωμα εικόνων και ήχων έρχεται ο νεαρός Vladimír Pavelka με την πρώτη solo full-length προσπάθεια του, "Spomienky" (Memories), να καθαρίσει το πνεύμα μας πρωταρχικά και -ίσως- και τα αυτιά μας.

Μια αυτοπροσωπογραφία σε ήχο θα μπορούσα να πω. Το "Spomienky" περιέχει οκτώ συνθέσεις ποικίλης ύλης. Ένα ημερολόγιο με αναφορές των παιδικών χρόνων του καλλιτέχνη όπως και δυνατές αναμνήσεις με γεγονότα και καταγραφές στιγμών. Ανάλογα τα πρόσωπα, τον χώρο και τον χρόνο, η μουσική ξεδιπλώνεται σε διάφορα ύφη, ταχύτητες και μελωδίες. Ξεκινώντας με το "Rána" (Mornings), έχουμε αυτό ακριβώς που μπορεί να σου δώσει ένα τυπικό πρωινό τού Vladimír. Εκείνη η στιγμή που ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του και οι πεινασμένες γάτες τον περιμένουν γουργουρίζοντας (τις ακούς ξεκάθαρα) να τις ταΐσει. Αντιλαμβάνεσαι ότι η φύση έχει αρχίσει να ξυπνάει διοχετεύοντας παντού μυρωδιές λουλουδιών. Κομμάτι γεμάτο μελωδίες και αισιοδοξία.

Κάπως έτσι συνεχίζει το άλμπουμ με αναμνήσεις. Εδώ έρχεται το επόμενο κομμάτι "Detské Hry" (Children's Games), με αναφορές στα παιδικά χρόνια όπου στα παιχνίδια, γέλια και κλάματα είχαν τα ίδια μέτρα και σταθμά. Ένα πιο alt-rock κομμάτι με παιδικό τσαμπουκά και ματωμένα γόνατα. Ένα διαφορετικό μουσικό στυλ ξεπηδά από το "Dedov Vodný Mlyn" (Grandfather's Watermill) με κάποια black metal στοιχεία. Το "Kostolník" είναι ένα πανέμορφο post-rock κομμάτι που φέρνει πάνω του τις αναμνήσεις τού παιδιού Vladimír, στο νερόμυλο του παππού του. Τα παιδικά του χρόνια πρέπει να ήταν όμορφα, και γεμάτα αγάπη από τους παππούδες, αφού οι αναφορές είναι αρκετές όπως και στο "Poobedný Odpočinok" (Afternoon Rest). Ένα όμορφο μελωδικό κομμάτι.

Τα "Túra Na Čachtický Hrad" (Hike To The Čachtice Castle) και "Výhľad Do Okolia" (View Of The Surroundings) είναι, πότε ταξίδια στο μαγευτικό κάστρο Čachtický και πότε αμέτρητες πεζοπορίες στα βουνά, μέσα στα πυκνά δάση με σκοπό να φτάσεις ψηλά. Και όταν πατήσεις στην κορυφή, τότε όλα τα προβλήματα και οι ανησυχίες παραμένουν κάτω και αισθάνεστε μόνο σιωπή και ηρεμία. Με το "Stáčanie Medu" (Extracting Honey), η εμπειρία του παιδιού / μελισσοκόμου έρχεται να κλείσει τις αναμνήσεις, και το κεφάλαιο "Spomienky" μεταξύ μελισσών και black metal ήχων.

Το πρώτο αναμνηστικό ημερολόγιο τού Vladimír Pavelka είναι έτοιμο να κλείσει και ίσως κάποια στιγμή μας κάνει την τιμή ξανά με κάτι άλλο. Ο mastermind των Cult Of Fire, με την πρώτη του ατομική προσπάθεια δημιούργησε ένα πολύ προσωπικό, συναισθηματικό και ατμοσφαιρικό οργανικό άλμπουμ που μας οδήγησε πίσω στην παιδική του ηλικία. Αν και είχε κάποιο υλικό έτοιμο από το 2012, ωστόσο το ότι ήταν απασχολημένος με τους Cult Of Fire και Death Karma, αυτό τον κράτησε πίσω. Έτσι σήμερα ακούμε την ολοκληρωμένη πια δουλειά του, αφού είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί όλα τα μέρη όπου εμπνεύστηκε τα τραγούδια στο άλμπουμ του. Ηχογράφησε αυθεντικούς ήχους ζώων και φύσης γύρω από αυτά τα μέρη. Μας έδωσε ένα όμορφο μέρος της ζωής του και προσπάθησε -τελικά με επιτυχία- όχι μόνο να το περιγράψει με μουσική αλλά εμένα προσωπικά με έκανε να το νιώσω κιόλας.

Facebook
Youtube

  • SHARE
  • TWEET