Verberis

Adumbration Of The Veiled Logos

Norma Evangelium Diaboli (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 08/09/2022
Δεύτερο, και εκκωφαντικό, δισκογραφικό χτύπημα από μια από τις πλέον ανερχόμενες black metal μπάντες του σήμερα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η έκρηξη που επέφεραν τα άλματα του black metal πριν μια εικοσαετία, ακόμα αντηχεί. Η τεχνική και υφολογική εξέλιξη του ιδιώματος, σε συνδυασμό με την ικανότητά του να απορροφεί εξωτερικά ηχοχρώματα και να συνθέτει περίπλοκα ηχητικά έργα, παρείχε αρκετό έδαφος για εξερεύνηση, πρόσφορο για την άνθιση πληθώρας σχημάτων. Οι δυσαρμονίες, η black/death τεχνική, η ανάγκη για πιο «ακραίες» και τελετουγικές θεματικές, η περιπλοκότητα που οδηγεί στην επαναληψιμότητα θεμάτων και αποσκοπεί στο «χάσιμο», όσο και εάν οριοθετήθηκαν από τους πρωτοπόρους, έδωσαν ώθηση σε μια φουρνιά σχημάτων.

Ένα από αυτά, είναι και οι Γερμανοί Verberis. Το 2014 κυκλοφόρησαν το υποσχόμενο ντεμπούτο τους, "Vexamen", και το 2018, με την προσθήκη του κτήνους Jaimie Saint Merant (Ulcerate), στα τύμπανα, έβγαλαν το EP "Vorant Gnosis" που τους είδε να αναζητούν διεξοδικότερα την ταυτότητά τους. Στα μέσα Ιουνίου κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος τους, "Adumbration Of The Veiled Logos", μέσω της Norma Evangelium Diaboli. Η δισκογραφική, που διαθέτει το δικό της μύθο, αλλά και ρόλο, στην τροπή του ιδιώματος, φέτος έχει ήδη χτυπήσει με το "Sepulkral Dedication" των Σουηδών Lifvsleda, δείχνοντας πως αφουγκράζεται το συναίσθημα του παρελθόντος, ενώ επίσης οι ιθύνοντες νόες πίσω από αυτή συνεχίζουν πιο μεταμοντέρνες, και αμφιλεγόμενες, καλλιτεχνικές εξερευνήσεις.

Η είδηση λοιπόν της κυκλοφορίας του δίσκου μέσω της NoEvDia, προϊδέαζε για κάτι τουλάχιστον ξεχωριστό. Η παρουσία του JSM στα drums, αυτόματα συνεπαγόταν μια πιο πυκνή και χαοτική προσέγγιση, και η ανακοίνωση της θεματικής γραμμής, βαθιά ταγμένης στην εωσφορική γνώση και τον σχετικό αποκρυφισμό, μύριζε «ορθόδοξο black metal». Οι Verberis, με το πρώτο άκουσμα, επιβεβαίωσαν τις όποιες προσδοκίες. Το δεύτερο άλμπουμ τους, είναι ένα εμπροσθοβαρές, και μεγάλου διασκελισμού βήμα, που τους μετατρέπει άμεσα σε μια από τις κρυφές δυνάμεις του ήχου.

Το "Adumbration Of The Veiled Logos" είναι εντυπωσιακό στην ολότητά του αφού διατηρεί την προσοχή ακέραιη επί σχεδόν μια ώρα. Παρά τη σημαντικά μεγάλη χρονική διάρκεια, επιλέγει να αφοσιωθεί στο concept του, να εξερευνήσει τα μαύρα μονοπάτια και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που του παρέχει η τεχνική δεινότητα των συντελεστών του. Έτσι, το κλείσιμο του δίσκου με το εικοσάλεπτο "I Am The Father And The Tomb Of The Heavens", είναι από τις κορυφαίες στιγμές του ήχου για τη φετινή χρονιά. Οι εναλλαγές δυναμικών, τα κοψίματα, οι εντάσεις, ο καταιγισμός riffs και τα ταιριαστά φωνητικά ως συγκόλληση, συνθέτουν ένα έργο οριακά αυτόνομο μέσα στο δίσκο, που τολμάει να συγκριθεί και με τα αντίστοιχα EP των Deathspell Omega, όσο βαρυσήμαντη δήλωση και εάν είναι αυτή.

Ο δίσκος όμως δεν είναι απλώς ένα αργόσυρτο κρεσέντο. Η φλογισμένη έναρξη του δίσκου με το "Sepulchre Of Shattered Saints" πιάνει απροετοίμαστο όποιον εισέλθει αναμένοντας να ακούσει μια τυπική παραλλαγή του dissonant black/death metal. Ισορροπία σε μείξη και παραγωγή, συγκλονιστικό μπάσο, κιθαριστικά τσιτώματα που φορτίζουν την ατμόσφαιρα και μια διαρκής ένταση, μελωδίες που χτυπούν ύπουλα με τις διαστρωματώσεις τους, και γενικότερα μια αίσθηση διαρκούς σφυροκοπήματος. Το "Adumbration Of The Veiled Logos" είναι μια αδυσώπητη ηχητική εξερεύνηση που ανά στιγμές τρομοκρατεί, παραμένοντας μονίμως στη διάσταση του εφιαλτικού. Στο Adamantine Amidst Transience" το σχήμα ηχεί ψηλότερο της σκιάς του εντυπωσιάζοντας, ενώ στον αντίποδα το εξάλεπτο "Ennoia" παρέχει μια σχεδόν μινιμαλιστική στάση.

Οι Verberis, έξι χρόνια μετά το ντεμπούτο τους κυκλοφορούν ένα άλμπουμ, αφοσιωμένο και ανά στιγμές εξωφρενικό. To "Adumbration Of The Veiled Logos" θα εκτιμηθεί, πιθανολογώ, από τους λάτρεις αυτής της κόψης του extreme metal, ενώ όσα άτομα αναζητούν νέες διόδους στην avant-garde προσέγγιση του ήχου, εδώ θα βρουν ένα δίσκο που αν τον αφήσον να τα απορροφήσει, θα τους εκμυστηρευτεί μια εμπειρία αντάξια των στόχων που οφείλει να βάζει κάθε έργο αυτής της γωνιάς του ακραίου ήχου. Κοινώς, εδώ υφίσταται ένα από τα άκρως ενδιαφέροντα άλμπουμ του σύγχρονου extreme metal underground.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET