Stryper

The Covering

Big 3 (2011)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 09/03/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Χωρίς αμφιβολία οι Stryper είναι μια από τις κορυφαίες Christian rock / hard rock μπάντες όλων των εποχών. Από την αρχή της δισκογραφικής τους καριέρας, το 1983, είναι υπεύθυνοι για κλασικά άλμπουμ, όπως τα "Soldiers Under Command", "To Hell With The Devil" και "In God We Trust", αλλά και videos, όπως τα "Calling On You", "Free" και "Honestly", που παίζονταν πολύ συχνά από το MTV.

Φέτος δοκιμάσαν κάτι παράτολμο. Κυκλοφορήσαν το "The Covering", μια συλλογή αγαπημένων τους κομματιών, παιγμένα από τους ιδίους, βάσει της οπτικής που τα αντιμετωπίζουν. «Ε και;», θα σκεφτείτε. Αν δείτε όμως καλύτερα τι τραγούδια επέλεξαν να διασκευάσουν, ίσως αλλάξετε γνώμη. Βλέπετε, όταν καταπιάνεσαι με άσματα που δεν είναι του στυλ σου, αλλά βαρύτερα, όπως τα "Heaven And Hell" (Black Sabbath), "Over The Mountain" (Ozzy Osbourne), "The Trooper" (Iron Maiden), "Breaking The Law" (Judas Priest), "Immigrant Song" (Led Zeppelin), το πρώτο πράγμα που θα έρθει στο μυαλό του κάθε οπαδού είναι το πώς ηχούν. Ε, λοιπόν, οι Stryper κέρδισαν το στοίχημα, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με απτές πράξεις. Ίσως η επιστροφή των Tim Gaines στο μπάσο και Robert Sweet στα drums έδωσε την ώθηση στους άλλους δυο, Michael Sweet (φωνητικά/κιθάρα) και Oz Fox (κιθάρα) -μια σύνθεση που έχει γράψει όλες τις χρυσές επιτυχίες του group-, να κάνουν δικά τους τα κομμάτια άλλου μουσικού ύφους. Οι διαφορές με τα αυθεντικά είναι απειροελάχιστες, αν όχι ανύπαρκτες. Οι Stryper δεν ήθελαν να ανασκευάσουν το παρελθόν που επέλεξαν να παρουσιάσουν, αλλά ούτε και να βάλουν νέα στοιχεία, για αυτό και ηχούν όπως τα αυθεντικά.

Αυτό που θα εξιτάρει τον ακροατή είναι η απόδοση των τεσσάρων μελών του group, με πρωτεργάτη τον Michael Sweet, ο οποίος ακούγεται σα να μην τον έχουν αγγίξει τα χρόνια. Απόδειξη αποτελεί και το μόνο καινούργιο mid tempo -αλλά άκρως ρυθμικό- τραγούδι που επέλεξαν να συνοδεύσει τη συλλογή, με τίτλο –τι άλλο- "God". Ακούγοντας το μένεις έκπληκτος καταρχήν με την ποιότητα που έχει, αφού όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν κάνει τους Stryper αναγνωρίσιμους στο κοινό είναι πάλι εδώ. Η γλυκιά μελωδία που το διακατέχει έχει για ακόμη μια φορά πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτι που σίγουρα θα ευχαριστήσει τους οπαδούς. Ίσως όλα αυτά να είναι κάποιοι από τους λόγους που συγκαταλέγεται μέσα στα 10 καλυτέρα κομμάτια που έχουν γράψει. Κατά δεύτερον, και οι άλλοι τρεις, σε συνεργασία με τον Sweet, δείχνουν να κάνει και πάλι ένα rhythm section πολύ στιβαρό, που θα μπορέσει να ξαναφέρει τη μπάντα στην κορυφή. Άλλωστε, και τα υπόλοιπα κομμάτια που έχουν συμπεριλάβει -από τους Sweet, Scorpions, UFO, Kansas, Deep Purple, Kiss και Van Halen= φανερώνουν περίτρανα τις επιρροές τους, τις οποίες δεν κρύβουν ποτέ.

Μακάρι αυτή η συλλογή κομματιών να δώσει την ώθηση στο συγκρότημα να γράψει πάλι ένα δίσκο όπως στο παρελθόν και να το ξαναφέρει στην επικαιρότητα, όπως του αξίζει. Η δισκογραφία και οι οπαδοί χρειάζονται καλά άλμπουμ από μεγάλα groups. Οι Stryper είναι σε θέση να το κάνουν. Για να δούμε, θα μπορέσουν;
  • SHARE
  • TWEET