Stephan Thelen

World Dialogue

RareNoise (2020)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 29/10/2020
Ένας συνθέτης, δυο κουαρτέτα εγχόρδων και μουσικοί κόσμοι που εκτείνονται από το prog ως τη μουσική δωματίου
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ίσως κάποιοι να αναγνωρίσουν το όνομα Stephan Thelen. Ανάμεσα σε άλλα, πρόκειται για τον mastermind και κιθαρίστα των Ελβετών Sonar, ενός γκρουπ δηλαδή που πρωτοστατεί σε ότι αφορά τον progressive/minimal ήχο και χαράζει πραγματικά πρωτότυπους μουσικούς δρόμους. Το "World Dialogue" είναι η πρώτη solo δουλειά του Thelen και διαφοροποιείται δραματικά απ' ότι άλλο έχει κάνει ως τώρα, αφού περικλείει μουσική που εκτελείται από κουαρτέτο εγχόρδων κι ο ίδιος την υπογράφει ως συνθέτης. Όσοι όμως αρέσκονται στη μουσική των Sonar, ας συνεχίσουν να διαβάζουν.

Η μουσική είναι ενιαία γλώσσα και δεν είναι υπερβολή ότι το είδος ή η ενορχήστρωση που επιλέγει ένας δημιουργός είναι απλώς το ένδυμα. Από αυτήν την άποψη, μπορεί εδώ να λείπουν τα rock όργανα, αλλά η μουσική διαθέτει κάποια βασικά στοιχεία που μπορεί κανείς να βρει και στις δουλειές των Sonar. Βασικότερο όλων, τα πολυμορφικά πολυρρυθμικά μοτίβα που αποτελούν σήμα κατατεθέν του Thelen και μπορεί κανείς να βρεί ενδεικτικά στα πρόσφατα "Tranceportation" άλμπουμ.

Φυσικά, στο σύνολο της ιστορίας της μουσικής, το κουαρτέτο εγχόρδων αποτελεί ίσως την πιο ευέλικτη και πλούσια σε ηχοχρώματα πρόκληση για έναν συνθέτη. Το "World Dialogue" αποτελείται από τέσσερις συνθέσεις κι έχει το προνόμιο να βλέπει μία από αυτές ("Circular Lines") να εκτελείται από τους Kronos Quartet, ένα δηλαδή από τα πιο σημαντικά σχήματα του χώρου εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αυτή η υψηλή παρουσία θα εξασφαλίσει στο "World Dialogue" λίγη περισσότερη αίγλη και προβολή, αν και η ποιότητα του υλικού δεν στηρίζεται μόνο σε αυτήν. Το "Circular Lines" πάντως είναι μια απαιτητική σύνθεση, χτισμένη σε δύο αντικρουόμενους ρυθμούς (σε 8/8 και 7/8) και με τα βασικά θέματα να αναπτύσσονται και να ταξιδεύουν απρόσμενα μέσα στη σύνθεση. Οι τραχιές και γεμάτες λυρισμό δοξαριές των Kronos Quartet είναι η ιδανική συνθήκη για μια τόσο δύσκολη αλλά και περιπετειώδη σύνθεση. Διαβάστε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Stephan όλη τη 15ετή ιστορία αυτού του θαυμάσιου κομματιού.

Οι υπόλοιπες τρεις συνθέσεις εκτελούνται από το Al Pari Quartet, ένα νέο γυναικείο κουαρτέτο από την Πολωνία. Ο δικός τους τρόπος ερμηνείας κι εκτέλεσης είναι λιγότερο δραματικός αλλά περισσότερο μελωδικός και κινηματογραφικός. Το "Chaconne" είναι μια σύνθεση τεσσάρων λεπτών και η λιτή του δομή και καθαρή βασική μελωδία θα το έκαναν ιδανικό για soundtrack. Το ομώνυμο 15λεπτο κομμάτι αποτελεί νομίζω και την κορυφαία στιγμή του άλμπουμ. Τα περίεργα μέτρα και συνδυασμοί, η ποικιλία των δυναμικών και τα πολυάριθμα μοτίβα πλέκουν ένα πυκνό υφαντό διαθέσεων και χρωμάτων. Με ίδια διάρκεια, το "Silesia" αφήνει άπλετο χώρο και για κάποια ευδιάκριτα folk στοιχεία, παρμένα από την περιοχή καταγωγής των Al Pari. Πρόκειται για την πιο μυστηριακή και ατμοσφαιρική στιγμή του "World Dialogue".

Η απόδοση των δύο κουαρτέτων αλλά και η ποιότητα των συνθέσεων βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Ο ρυθμικός πλούτος κι ο αισθητικός μινιμαλισμός του "World Dialogue" συγκροτούν μια μουσική πολύχρωμη σαν ψηφιδωτό και ρευστή σαν βροχή. Χτίζει εικόνες και δραπετεύει σαν σκιά, δίνοντας άλλοτε μια αίσθηση υπέρβασης κι άλλοτε μιας πτώσης στο κενό. Ο Stephan Thelen καταφέρνει να μεταμφιέσει πράγματα που γνωρίσαμε μέσα στο προοδευτικό rock του σύμπαν, σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Παρ' όλα αυτά, είτε σου αρέσει η neoclassical μουσική ή το prog, εδώ ο Thelen διατηρεί την ιδιαίτερη avant ταυτότητα του, όντας παράλληλα προσιτός όπως πάντα. Πρόκειται για μια ξεχωριστή πρόταση, για ακροατές που δεν γνωρίζουν ειδολογικά σύνορα.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET