夢遊病者(Sleepwalker)

Skopofoboexoskelett

Sentient Ruin Laboratories (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 11/08/2023
Ονειρική black/jazz από το καλύτερα κρυμμένο μυστικό του σύγχρονου avant-garde extreme metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πριν δύο χρόνια, οι Sleepwalker κυκλοφόρησαν το διμερές "Noč Na Krayu Sveta", προσφέροντας μια ακόμη, σχεδόν άψογη avant-garde extreme metal κυκλοφορία. Η μπάντα με μέλη από Η.Π.Α., Ρωσία και Ιαπωνία, δεν φαίνεται να επαναπαύεται, και δύο χρόνια αργότερα επιστρέφει με ένα ακόμη σχεδόν μισάωρο αριστούργημα. Οι τέσσερις συνθέσεις του "Skopofoboexoskelett" συναποτελούν ένα μαγευτικό και ονειρικό 25λεπτο, το οποίο οφείλετε να εξερευνήσετε.

Όπως είχα αναφέρει και στην κριτική του προκατόχου του, έτσι και εδώ, το "Skopofoboexoskelett" (ταυτίζονται τίτλος και εξώφυλλο;), εξερευνά εντονότερα την darkjazz πτυχή της μπάντας. Σχήματα όπως οι The Lovecraft Sextet, Shining, Bohren & Der Club Of Gore και The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, καθοδηγούν τους avant-garde πειραματισμούς του συγκροτήματος. Μάλιστα, η διάθεσή τους να ξεχειλώσουν τις free jazz απολήξεις του ήχου τους και να τις αποδομήσουν σε εκτεταμένα ορχηστρικά μέρη, θα θυμίσει μπάντες όπως οι Imperial Triumphant. Βέβαια, οι Sleepwalker έχουν ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα για να περιοριστεί σε απλή αναφορά επιρροών του.

Με ψιθύρους και μπασογραμμές βγαλμένες από τα σκοτεινά όνειρα των Dodheimsgard, Sigh και Oranssi Pazuzu, οι Sleepwalker στα τέσσερα κομμάτια του άλμπουμ συμπυκνώνουν σε σύντομες διάρκειες κόσμους ολόκληρους. Ο τρόπος που οι Tool βρίσκουν το νεοκλασικό metal, και από εκεί η σύμπραξη καθοδηγείται σε μυστηριώδη ανατολίτικα μονοπάτια που ενσωματώνουν δυσαρμονίες στο διάβα τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του συγκλονιστικού "Silesian Fur Coat", είναι σχεδόν τρομακτικός. Το φινάλε του δε, προσφέρει τη μελαγχολική φόρτιση που αρμόζει σε ένα έντονο όνειρο.

Θεματικά, οι Sleepwalker στον εν λόγω δίσκο, πραγματοποιούν μια ενδοσκόπηση, εμπνεόμενοι από τον φόβο, την ατυχία, την επιτυχία και την αποτυχία. Το δίλεπτο "The Eagle Flies" με τις kraut και world αναφορές του ηχεί δεόντως χαοτικό για να αποτελέσει μια σπίθα που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον, ή και να αποξενώσει, αναλόγως της προσήλωσης στην ακρόαση. Το φινάλε του δίσκου με το οκτάλεπτο "The Bad Luck That Saved You From Worse Luck", εκκινεί από το blues rock και στην πραγματικότητα δεν καταλήγει πουθενά, παρά μόνο στη σιωπή… Αυτή όμως η αταξία, είναι που καθιστά τους Sleepwalker τόσο θελκτικούς, αφού σε όλες τις περιπετειώδεις εναλλαγές του ήχου τους, δεν χάνουν στιγμή την ροή που τους διακρίνει, ή την συνοχή που καθιστά τις ακροάσεις των δίσκων τους άκρως απολαυστικές.

Σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες των Sleepwalker, το "Scopofoboexoskelett" ηχεί ως το πιο ατμοσφαιρικό τους. Συγχορδίες και ρυθμικά μέρη που δεν διαταράσσουν το γενικότερο υπνωτικό αίσθημα, εξαιρετική παραγωγή, σαξόφωνα απολύτως εναρμονισμένα με το χαρακτήρα, τύμπανα και κιθάρες που όταν ξεσπούν επιστρέφουν στην επιθυμητή νιρβάνα δίχως το παραμικρό ατόπημα. Το avant-garde black metal της μπάντας ήδη από το εναρκτήριο "Mirrors Turned Inward" προϊδεάζει για μια ακόμη μοναδική εμπειρία, από ένα από τα πιο υποτιμημένα σχήματα του σύγχρονου πειραματικού ακραίου τοπίου. Ευκαιρία να εμβαθύνεται και να αφήσετε τις ηχητικές φοβίες στην άκρη, συντροφεύοντας μια βόλτα στην άδεια πόλη.

Bandcamp
Youtube

  • SHARE
  • TWEET