Shabaka

Perceive Its Beauty, Acknowledge Its Grace

Impulse! (2024)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 12/04/2024
Σε ευχαριστούμε για ό,τι κάνεις Σαμπάκα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αυτή είναι η δεύτερη δουλειά του σαξοφωνίστα (και όχι μόνο) η οποία κυκλοφορεί με το μικρό του όνομα, μετά την EP κυκλοφορία του 2022. Είναι η δεύτερη λοιπόν προσωπική του εργασία.

Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο ιστορικό jazz ορόσημο του Νιου Τζέρσεϊ , στο στούντιο Van Gelder δηλαδη (το εργαστήριο που γέννησε μερικά ανεξίτηλα κλασικά και προτωποριακά διαμιάντια της Impulse!), είναι αμφισβητήσιμο αν η μουσική λειτουργεί εντός των γενικά αποδεκτών παραμέτρων της jazz. Ακόμα ακόμα και οποιασδήποτε πειραματικής της μορφής. Ομολογουμένως, υπάρχουν νεύματα προς τα κλασικά της πνευματικής jazz της δεκαετίας του 1970, αλλά νομίζω συχνότερα, το "Perceive Its Beauty, Acknowledge Its Grace" αντλεί έμπνευση και παράγει ήχους βαθιά μέσα από τις διαλογιστικές διαθέσεις της ορχηστρικής New Age. Να το πω πιο απλά ή μάλλον περιγραφικά; Είναι κυρίως μουσική που τείνει να επικεντρώνεται σε γαλήνιες, διαλογιστικές μελωδίες η οποία πρακτικά συχνά προορίζεται να προσφέρει στον ακροατή μια αίσθηση χαλάρωσης, διαλογισμού ή αισιοδοξίας.

Λοιπόν αυτόν τον τύπο τον έχουμε αγαπήσει στους The Comet Is Coming, London Brew, Melt Yourself Down, Shabaka and The Ancestors και Sons of Kemet. Σίγουρα τον έχετε ακούσει και αλλού αφού έχει και πολλές συνεργασίες. Είναι ένα από τα πιο hot ονόματα της σκηνής. Όπως και στο "Afrikan Culture" συνεχίζει να πειραματίζεται με διάφορα όργανα και να δίνει έμφαση στο φλάουτο. Oι ενδοσκοπικές διαθέσεις του προηγούμενου και αυτή η φαινομενική απειρία, γίνεται τώρα μια πιο σταθερή σκέψη και μια πιο σίγουρη μουσική. To κλαρινέτο και το σαξόφωνο λοιπόν παρουσιάζονται παράλληλα αραιά και που, αλλά το οπλοστάσιο των φλάουτων του Shabaka είναι αυτό που συντονίζει τα συναισθήματα αυτού του σαγηνευτικού σετ.

Οι συνεργασίες ή καλύτερα φιλικές συμμετοχές πολλές. Τύποι όπως οι Moses Sumney , Saul Williams , Elucid , Floating Points, Laraaji, Eska Mtungwazi , Lianne La Havas και Anum Iyapo δίνουν κάτι ακόμα πιο σαγηνευτικό στις συνθέσεις. Όνομα και πράμα. Ο τίτλος κρύβει λέξεις με ιδιότητες βαλμένες μέσα στα κομμάτια. Δεν είναι μια εύκολη μουσική σε μια εποχή που είναι γεμάτη από γρήγορες συγκινήσεις και στιγμιαία ικανοποίηση. Πρέπει να του δώσετε χρόνο να το νιώσετε, να το καταλάβετε, μπας και ανθίσει και για εσάς.

Σίγουρα για όσους τον αγαπούν για τις jazz α αναζητήσεις του κυρίως μέσω του εκπληκτικού σαξοφώνου του εδώ δεν θα βρουν αυτό που ζητάνε. Το ambient ύφος και η electronica ψευδαίσθηση του παρόντος, αλλά και αυτή η πειραματική φευγάτη new age νομίζω δεν θα τους πείσει. Η δουλειά όμως, αντικειμενικά, είναι προσεγμένη και πιο ώριμη από ποτέ.

Spotify

  • SHARE
  • TWEET