Phase Reverse

Phase III

ROAR! Rock Of Angels (2015)
Από τον Νικόλα Ρώσση, 20/11/2015
Για όσους δεν το γνώριζαν, το Τέξας είναι γειτονιά στην Αθήνα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Γυρνάω σπίτι, βγάζω τα σπιρούνια μου, φτύνω το χλεμπόνι μου στο τοίχο, βάζω ένα ουίσκι και ανάβω το τσιγάρο. Κάπως έτσι θα ήθελα να είμαι. Στην πραγματικότητα, βάζω πυτζαμούλα, βγάζω από το φορτιστή το ηλεκτρονικό τσιγάρο μου και τσεκάρω μέηλ να δω ποιόν δίσκο θα απαξιώσω σήμερα.

Εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε κάτι άλλο. Δεν έχω αντιληφθεί πλήρως την αυξανόμενη λατρεία μερικών συγκροτημάτων και από την Ελλάδα αλλά και από την Σκανδιναβία τελευταίως με το καουμπόικο στυλ, αμερικάνικος νότος και το όλο γι-χά τα γελάδια, αφού και για τους περισσότερος Τεξανούς αυτό είναι τόσο κουλ όσο είμαι και εγώ με τα παντοφλίνια μου στο σαλόνι να βλέπω "Mindy Project". Θα φταίει ο Zakk Wylde. Ή ο Λούκι Λούκ.

Και ενώ λοιπόν είμαι έτοιμος να ακούσω βουλγάρικο punk (δεν ξέρω γιατί), τρώω μια ξανάστροφη σφαλιάρα που μου άξιζε, από αμερικάνικο drone με ζωγραφισμένη πάνω του τη σημαία των Νοτίων. Άλλη μια κυκλοφορία υψηλού επιπέδου από την εταιρεία που έπρεπε να έχει ψάξει περισσότερο για όνομα.

Οι επιρροές από Black Label Society είναι παραπάνω από εμφανείς, αλλά ποιος μπορεί να βαρεθεί τα «σφυρίγματα» (pinch harmonics - το γκούγκλαρα) στη κιθάρα. Βέβαια στο "Youniverse" και στην εισαγωγή του "Time Reverses Time" τους ξεφεύγει λίγο παραπάνω αυτή η αγάπη, αλλά συγχωρείται από το εξαιρετικό σύνολο. Ακόμα λόγω της φωνής που βγάζει μια ήρεμη ευγένεια με παραπέμπουν αρκετά στους φανταστικούς και αδικημένους Fireball Ministry. Σε πολλά σημεία έχουν και μια αίσθηση Monster Magnet, αλλά όχι όπως οι Nightstalker που καμιά φορά δεν μπορείς να τους ξεχωρίσεις. Σε άλλα σημεία όπως το "Keep My Motor Running", ίσως και υποσυνείδητα, αποτίνουν φόρο τιμής στους ZZ Top. Το υπέροχο και αγαπημένο μου Σαμπαθόπληκτο "Downfall", αλλά και το "Whistle Pig" έχουν μια βλαχιά που θα την ζήλευαν και οι θειάδες των Down και σε καμία, μα καμία, περίπτωση δεν μπορείς να φανταστείς ότι αυτή η μπάντα προέρχεται από την Ελλάδα και όχι από μια κακόφημη γειτονιά του Dallas.

Ίσως σε μόνο μια περίπτωση, τώρα που το σκέφτομαι. Στο παράταιρο, αλλά καλό είναι και ένα διάλειμμα, instrumental "Moiroloi" (ε, και ο τίτλος τους δίνει λίγο) που και καλά δανείζεται στοιχεία από την πεντατονική κλίμακα που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα (;), βγάζουν το βουκολικό στοιχείο των Ελλήνων καουμπόηδων. Των γιδοβοσκών ντε. Μοιραία η σύγκριση εδώ με τους V.I.C..

Πιστεύω ότι αν τους βοηθούσε η παραγωγή λίγο περισσότερο που τους αδειάζει σε σημεία, ίσως να την σκότωσε και το mastering, αφού της λείπει το απαραίτητο gravitas που αρμόζει σε ένα είδος που μετακινεί κοπάδια στους κάμπους της Άγριας Δύσης, ο δίσκος θα εκτοξευόταν. Ίσως αν είχαν εξερευνήσει λίγο περισσότερο τα τραγούδια με δικά τους προσωπικά στοιχεία όπως στο "Acheron's Deep" και να απέφευγαν τις πολλές κοινοτοπίες να τους είχα βάλει και το στικεράκι της Rocking επιλογής. Αλλά όπως και να έχει, ίσως για φέτος να είναι ένας από τους ποιοτικότερους hard rock, stoner metal δίσκους που βγήκαν από την Ελλάδα. Μέχρι λοιπόν να γεμίσει το πτυελοδοχείο του saloon μου, θα ακούω εγώ το "Downfall".

  • SHARE
  • TWEET