Pearl Jam

Live On Ten Legs

Island (2011)
Από τον Γιάννη Κοτζιά, 04/02/2011
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
1991-2011... Οι Pearl Jam συμπληρώνουν 20 χρόνια δισκογραφικής καριέρας και αναμένεται να το γιορτάσουν κατά το τρέχον έτος με διάφορα «καλούδια» προς τους fans. Το «τερπνόν δια του ωφελίμου» για το συγκρότημα από το Seattle, το οποίο μπήκε στην τρίτη δεκαετία ζωής, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά σε σχέση με τη δεύτερη. Η σταδιακή πτώση της σκηνής του grunge και η τραγωδία στο festival του Roskilde (2000) δεν τους πτόησαν, αλλά αντιθέτως φόρτισαν τις μπαταρίες τους και ίσως να ευθύνονται σε κάποιο ποσοστό για τη σπίθα που πυροδότησε την πετυχημένη επαναφορά των Alice In Chains στο προσκήνιο και την αναμενόμενη επανένωση των Soundgarden.

Το πρώτο από τα «καλούδια» των εικοστών γενεθλίων είναι η κυκλοφορία που πραγματευόμαστε. Το "Live On Ten Legs" πρόκειται για ένα live άλμπουμ, όπως φανερώνει και ο τίτλος, που στους γνώστες αναπόφευκτα φέρνει στο νου την πρώτη live κυκλοφορία του συγκροτήματος με τίτλο "Live On Two Legs", που κατέγραφε στιγμές της περιοδείας του 1998. Το "Live On Ten Legs" κατά κάποιον τρόπο αποτελεί τη συνέχεια του "Live On Two Legs", καθώς το artwork του κινείται στο ίδιο (λιτό) concept και δεν περιλαμβάνει κανένα απολύτως ίδιο κομμάτι.

Εάν εν έτει 1998 το "Live On Two Legs" αποτελούσε το μοναδικό επίσημο reference ως προς τις live ηχογραφήσεις του συγκροτήματος, δε μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο για το "Live On Ten Legs". Η πανέξυπνη και τολμηρή απόφαση του συγκροτήματος το 2000 να διαθέτει, με το αζημίωτο, την ηχογράφηση της κάθε συναυλίας του (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) έχει δημιουργήσει μια φοβερή database live τραγουδιών από κάθε γωνιά του κόσμου που έχουν παίξει οι Pearl Jam και από τα επίσημα bootlegs της εποχής 2003-2010 αντλείται το περιεχόμενο του "Live On Ten Legs".

Στην εν λόγω κυκλοφορία καλύπτεται μεγάλο φάσμα της δισκογραφίας του συγκροτήματος, με γνωστά και λιγότερο γνωστά κομμάτια σε πολύ καλές εκτελέσεις, ασχέτως εάν υπάρχουν και καλύτερες από τη συγκεκριμένη περίοδο. Από το "Ten" και τα κλασσικά "Jeremy", "Alive", "Porch", μέχρι και το πιο πρόσφατο "Backspacer" και τα "Got Some" και "The Fixer". Aπό τα λιγότερο γνωστά "Nothing As It Seems" και "In Hiding", μέχρι τα πολυαγαπημένα b-sides "State Of Love And Trust" και "Yellow Ledbetter", που, ως είθισται, κλείνει τις συναυλίες των Pearl Jam και στην περίπτωση μας, το άλμπουμ. Τέλος, ενδιαφέροντα σημεία είναι και οι διασκευές "Arms Aloft" και "Public Image" από τους Joe Strummer & The Mescaleros και Public Image Ltd. αντίστοιχα.

Και εδώ θα με ρωτήσεις φίλε αναγνώστη: «Καλά μας τα λες ρε μάστορα, αλλά τελικά αξίζει το "Live On Ten Legs" ως κυκλοφορία;». Εάν είσαι φανατικός «περλτζαμάς», δε σε νοιάζει και πολύ η γνώμη μου, καθώς ήδη το αγόρασες στη special edition για τη συλλογή σου και ήδη «τσακώνεσαι» με τους ομοϊδεάτες σου, ισχυριζόμενος ότι η εκτέλεση του "Rearviewmirror" από το Perth το 2006, που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ, είναι καλή μεν, αλλά όχι σαν αυτή του Santiago του 2005. Εάν από την άλλη είσαι περιστασιακός ακροατής τους ή θέλεις να διαπιστώσεις γιατί είναι από τις καλύτερες live rock μπάντες, τότε δε θα μείνεις απογοητευμένος και από την ποιότητα και από την ποικιλία των τραγουδιών. Εκτός φυσικά εάν έχεις την όρεξη να ανατρέξεις στα εκατοντάδες official bootlegs, όπου θα βρεις πολλούς θησαυρούς.
  • SHARE
  • TWEET