Parquet Courts

Sympathy For Life

Rough Trade (2021)
Από τον Σπύρο Τσούτσο, 29/10/2021
Το αμερικάνικο συγκρότημα χάνει σε μεγάλο βαθμό την αμεσότητα και την απλότητα του, προσπαθώντας να αποδώσει κάτι πιο εξεζητημένο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Parquet Courts στο νέο τους άλμπουμ αποφάσισαν να πάνε πίσω στο χρόνο και στο χώρο. Παρότι Αμερικάνοι, πάντα φλέρταραν με τις νέες τάσεις του βρετανικού punk (βλ Idles, Fontaines D.C.). Η πλειοψηφία των παλιών τους κομματιών και ας αναφέρω χαρακτηριστικά τα "Total Football", "Borrowed Time", ή το προσωπικά αγαπημένο "Instant Disassembly", ήταν σαφώς επηρεασμένα από τη βρετανική νήσο... οριακά στο άκουσμά τους μπορούσες να αισθανθείς την αγγλική προφορά.

Αυτή τη φορά προσπάθησαν να μεταφερθούν συγκεκριμένα στο Manchester της δεκαετίας του '80 και να "αντιγράψουν" τους Stone Roses και τους Happy Mondays. Αρκεί κάποιος να ακούσει το "Plant Life" ή το ομώνυμο "Sympathy for Life" και θα καταλάβει τι εννοώ. Άλλωστε όπως δήλωσαν τα δύο ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος Andrew Savage και Austin Brown, τα τελευταία χρόνια τους ελκύει ιδιαίτερα η dance μουσική που παίζει στα πάρτι και αυτό ακριβώς θέλησαν να δημιουργήσουν... μουσική για πάρτι. Κάποια πρώτα ψήγματα τέτοιας γραφής είχαμε ήδη ακούσει στο προηγούμενο εκπληκτικό "Wide Awake! (2018)" σε μία πιο Clash εκδοχή, μόνο που αυτή τη φορά, η συρραφή της rock με την dance που προσπάθησαν να επιτύχουν, δεν εντυπωσιάζει, ούτε κατά τη γνώμη μου ωθεί τον ακροατή σε ξέφρενο παρτάρισμα μέχρι πρωίας.

Η σύνθεση των κομματιών βασίστηκε σε αυτοσχεδιασμούς, εντάσσοντας κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία, ενώ χρησιμοποιούν αρκετά γκρουβαριστά ρυθμικά εν αντιθέσει με τις παλιότερες δουλειές τους όπου οι απλές και καθαρές ρυθμικές δομές υποδήλωναν τις punk καταβολές τους. Υπάρχουν ωραίες στιγμές όπως το "Walking at a Downtown Pace", το "Homo Sapien" ή το τελευταίο χαλαρό "Pulcinella", αλλά δείχνουν κάπως αμήχανοι στη διαχείριση της νέας τους στροφής. Πιστεύω ακράδαντα πως θα το βρουν γιατί έχουμε ακούσει σπουδαίες μουσικές απ’ τα χεράκια τους και ίσως σε κάποια χρόνια αυτός ο δίσκος αξιολογηθεί ως η αρχή της μουσικής τους μετάλλαξης. Προς το παρόν όμως επιτρέψτε μου να αποφανθώ πως όλες οι προηγούμενές τους κυκλοφορίες ήταν καλύτερες απ' αυτήν.

  • SHARE
  • TWEET