Monsterworks

Singularity

Casket Music (2009)
Από τον Βαγγέλη Ευαγγελάτο, 03/12/2009
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Οι Monsterworks, για όσους δεν τους γνωρίζουν, μας έρχονται, μέσω Αγγλίας, από την Νέα Ζηλανδία. Οι δύο από τους τέσσερις δηλαδή, αφού οι άλλοι δύο που συμπληρώνουν το κουαρτέτο, είναι Άγγλοι. Αν έπρεπε να τους κολλήσω ταμπέλα, θα τους έβαζα υπό τον όρο "extreme metal", καθώς παίζουν ένα συνονθύλευμα από thrash/death, progressive και black metal, το οποίο είναι παιγμένο, γενικότερα, με μοντέρνα, φουτουριστική αισθητική, πράγμα που τους κάνει να ξεχωρίζουν και να ελκύουν το ενδιαφέρον. Σε (ομολογουμένως αρκετά) σημεία φέρνουν στον νου τους Strapping Young Lad/Devin Townsend, αλλά και τους Zimmers Hole, χωρίς τον χαβαλέ!

Στην πραγματικότητα, το "Singularity" δεν είναι ο διάδοχος του "The Precautionary Principle" του 2006, αφού μόλις έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου, το συγκρότημα μπήκε ξανά στο studio για να ηχογραφήσει το "Spacial Operations", το πρώτο μισό μίας διλογίας με ενιαίο concept, μία διαστημική metal όπερα (sic). Το album αυτό έγινε διαθέσιμο στο κοινό μόνο για δωρεάν κατέβασμα μέσω της ιστοσελίδας τους, www.supermetal.net/! Μάλιστα η μπάντα έχει απειλήσει να μηνύσει οποιονδήποτε προσπαθήσει να το πουλήσει, ή ακόμα και να το αγοράσει! Προφανώς οι κανονικές δουλειές των Monsterworks τους επιτρέπουν να δισκογραφούν μόνο και μόνο για να εκφραστούν μέσω της μουσικής τους, και αυτό ακριβώς κάνουν. Μακάριοι…

Το δεύτερο μέρος της διλογίας, λοιπόν, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το πρώτο, και όσον αφορά το concept του, αλλά και μουσικά. Υπέροχα ακραίο, πολύπλοκο, με συνεχείς αλλαγές/μεταπηδήσεις σε διάφορα μουσικά πεδία. Εκτός από αυτά που ανέφερα στην εισαγωγή, υπάρχουν ακόμα και αρκετά ακουστικά περάσματα, industrial ρυθμοί, μέχρι και power metal φόρμες που καθιστούν το "Singularity" την επιτομή του σύγχρονου metal. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην φωνή του Jon, που, άλλοτε τσιριχτή, άλλοτε brutal και άλλοτε black, θυμίζει την πολυεπίπεδη φωνή του Chris "The Heathen" Valagao των, επίσης σχιζοφρενών, Zimmers Hole. Η κιθαριστική δουλειά που έχει γίνει είναι επίσης εξαιρετική, με τα προστιθέμενα leads του Ian να ενισχύουν το τελικό αποτέλεσμα, κάνοντάς το πιο πομπώδες, επιβλητικό, χαοτικό και ακραίο.

Γενικά, τα παραπάνω καθιστούν τους Monsterworks ως μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, ειδικότερα αν είστε fans των Strapping Young Lad, Zimmers Hole, και του ακραίου ήχου που δεν κολλάει σε ένα και μόνο είδος, και που πειραματίζεται, ενώ τα χώνει συγχρόνως. Το "Singularity" είναι ένας, υπέρ του δέοντος, ολοκληρωμένος δίσκος, γεμάτος μελωδία, ταχύτητα, ακρότητα και πάρα πολλές έξυπνες ιδέες. Ίσως αυτό που φρενάρει τους Monsterworks από την αναγνωρισιμότητα να είναι αυτή η δυσκολία του ήχου τους, αφού η αλήθεια είναι ότι κουράζει ελαφρώς, τουλάχιστον μέχρι να μπεις στο trip τους.

Τέλος, αυτή η πλήρης κυκλοφορία, γίνεται υπερπλήρης, όταν συνυπολογίσετε και το πρώτο μέρος της διλογίας, "Spacial Operations", που περιέχεται στο CD σε μορφή mp3. Μαζί, περιλαμβάνεται και η αναλυτική ιστορία του διαστημικού concept τους, καθώς και ένα βίντεο για το κομμάτι "Who Am I?" από το "The Precautionary Principle" album τους. Πάντως, ρίξτε πρώτα μια ματιά στο myspace.com/monsterworks για να πάρετε ένα ηχητικό δείγμα (τα κομμάτια που επέλεξαν να βάλουν εκεί, είναι πέρα για πέρα αντιπροσωπευτικά). Και όπως λένε και οι ίδιοι οι Monsterworks: "Image is nothing, Metal is everything!"
  • SHARE
  • TWEET