Memorain

Reduced To Ashes

EMI (2006)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 11/10/2006
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Είναι σίγουρο ότι καθένας από εμάς, έστω και μία φορά, θα έχει παρακολουθήσει τη γνωστή metal εκπομπή γνωστού καναλιού κάθε Τετάρτη. Όταν την πρωτοείδα μου έκανε μεγάλη εντύπωση το αρχικό ηχητικό σήμα της εκπομπής το οποίο δεν είχα ξανακούσει ποτέ. Το απόσπασμα του instrumental κομματιού είχε βαριά riffs με σαφείς αναφορές σε Metallica εποχής "Enter Sandman" ή ακόμα και Iced Earth, τα οποία όντας ότι πρέπει για σήμα εκπομπής με έκαναν να αναρωτηθώ στο album ποιας ευρωπαϊκής μπάντας βρίσκονταν. Έκανα όμως ένα μεγάλο λάθος: το κομμάτι ήταν από ελληνική μπάντα και όχι από ξένη και το όνομα της είναι Memorain.

Οι Memorain σχηματίστηκαν στις αρχές του 1999 από τον Ηλία Παπαδάκη. Μετά από κάποιες αλλαγές στη σύνθεση τους, το 2001 ηχογράφησαν το πρώτο demo cd τους "Until You Die". Έχοντας σαφείς επιρροές από την αμερικανική heavy / thrash σκηνή, η μπάντα έδωσε ένα κομμάτι για τη συλλογή "Voices Of Death Vol. 5" και μερικούς μήνες αργότερα ηχογράφησε το "Disconnect", κομμάτι των Megadeth (μια από τις αγαπημένες μπάντες του group), για τη συλλογή "Droogie - A Megageth Tribute". Τον Αύγουστο του 2002 η μπάντα υπέγραψε συμβόλαιο για δύο δίσκους με την τοπική εταιρία NMC Music και έτσι το πρώτο full length album της "Digital Crimes" είδε το φως της δημοσιότητας. Το 2003 οι Memorain κυκλοφόρησαν το δεύτερο album τους "White Line", έχοντας στο line up τους τον διάσημο κιθαρίστα James Murphy (Ex-Testament, Obituary, Death), κάτι που σίγουρα έδωσε πολλούς πόντους στη μπάντα. Τη χρονιά εκείνη έγραψαν και το ομότιτλο κομμάτι για τη metal εκπομπή. Το Σεπτέμβριο του 2005 υπέγραψαν αποκλειστικό συμβόλαιο με την ΕΜΙ Ελλάδας και περίπου δυο μήνες μετά ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις για την επερχόμενη τρίτη δουλειά τους "Reduced To Ashes", η οποία κυκλοφόρησε φέτος, έχοντας για ακόμα μια φορά την υποστήριξη αστέρων.

Σε αυτό το album δεν ήταν ένας αλλά δύο: Σε όλο το δίσκο παίζει drums ο Nick Menza (ex-Megadeth) και ως guest εμφανίζεται ο Jeff Waters (Annihilator). Σίγουρα με τις κινήσεις τους αυτές έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη του group.

Στο βασικό θέμα τώρα που μας απασχολεί. Ναι μεν έχουν ηχηρά ονόματα στο line up τους, αξίζουν όμως; Λοιπόν, μετά από πολλά ακούσματα του album το συμπέρασμα είναι ότι η μπάντα είναι πολύ καλή! Ο Ηλίας Παπαδάκης, mainman και κύριος υπεύθυνος των κομματιών του album, μια και η μουσική και οι στίχοι είναι δικά του, έχει μεγαλώσει με τη φωτογραφία του Dave Mustaine κάτω από το μαξιλάρι του. Όλος ο δίσκος είναι διανθισμένος με μελωδίες που παραπέμπουν ηχητικά και συνθετικά στη μεγάλη αυτή μπάντα. Οι συνθέσεις που ηχούν πολύ φρέσκιες αλλά και συνάμα παλιομοδίτικες δε δίνουν στον ακροατή την αίσθηση της φτηνής απομίμησης ενός group αλλά μιας μεγάλης επιρροής.

Η παρουσία του Menza πίσω από τα drums έχει δώσει στους υπόλοιπους την ώθηση και τον αέρα που χρειάζονται έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα δίσκο ευρωπαϊκού επιπέδου. Η μπάντα, που είναι σε μεγάλα κέφια, κοιτάει στα μάτια τον μεγάλο μουσικό και τον ακολουθεί κατά πόδας, δημιουργώντας ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το νέο συμβόλαιο, ίσως το υψηλό budget και τα studios ηχογράφησης σε Ελλάδα και Αμερική έχουν βοηθήσει τα μέλη να έχουν μια παρά πολύ καλή παραγωγή στη νέα τους δουλειά. Εκτός αυτού και το όλο artwork είναι προσεγμένο. Όσοι το αποκτήσουν ας προσέξουν το χαρτί του booklet και θα καταλάβουν τι εννοώ. Ο δίσκος τα έχει όλα: Γρήγορα κομμάτια, αργά κομμάτια αλλά και instrumental, συμπεριλαμβανομένου και του ηχητικού σήματος της εκπομπής.

Όσοι είναι φίλα προσκείμενοι στους Megadeth επιβάλλεται να ακούσουν ή και να αγοράσουν ακόμα το album. Οι υπόλοιποι όπου το βρουν ας το ακούσουν. Η μπάντα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και της αξίζει η όποια προσοχή. Μακάρι να πάνε καλά και να είναι κι αυτοί άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.

  • SHARE
  • TWEET