Mazzy Star

Seasons Of Your Day

Rhymes Of An Hour (2013)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 25/10/2013
Οι Mazzy Star επέστρεψαν με έναν από τους καλύτερους δίσκους της φετινής χρονιάς
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Για τους περισσότερους θα είναι πάντα η μπάντα της μιας, απρόσμενης επιτυχίας. Για τους υπόλοιπους, ένα πρωτοποριακό συγκρότημα που κατάφερε να κυκλοφορήσει τρεις καταπληκτικούς δίσκους. Η πίεση που άσκησαν οι δισκογραφικές εταιρείες προκάλεσαν την ξαφνική και άδικη διάλυση του συγκροτήματος αφήνοντας την Hope Sandoval μόνη μέχρι την έναρξη της συνεργασίας της με τον Colm Ó Cíosóig των My Bloody Valentine. Για χρόνια, οι Warm Inventions έσβηναν την δίψα μας ενώ παράλληλα η αντίπερα όχθη ικανοποιούσε ευκολότερα τις ορέξεις της ακούγοντας ξανά και ξανά το "Fade Into You". Ενώ στις πλάτες της Hope «έχτιζαν» καριέρα όλο και περισσότερες νέες και φιλόδοξες διάδοχοί της, οι Mazzy Star χάνονταν αργά και σταθερά στην λήθη του χρόνου.

Η επανασύνδεση δεν άργησε να έρθει και σποραδικές εμφανίσεις του συγκροτήματος καθώς και ορισμένες νέες συνθέσεις αύξαιναν την ανυπομονησία για τον νέο, τέταρτο δίσκο. Χρειάστηκαν όμως συνολικά δεκαεπτά χρόνια για να φτάσουμε στο φετινό "Seasons Of Your Day", το "Chinese Democracy" των Mazzy Star.

Η εισαγωγή του εναρκτήριου "In The Kingdom" μοιάζει με κομμάτι των Beatles που χρησιμοποιήθηκε για γαμήλια τελετή αλλά με την πρώτη νότα του χαρακτηριστικού κιθαριστικού ήχου του David Roback και λίγο αργότερα με την είσοδο των ζεστών φωνητικών της Hope Sandoval όλες οι αμφιβολίες λύνονται ως δια μαγείας. Οι Mazzy Star επέστρεψαν διατηρώντας την νικηφόρο πορεία τους, επέστρεψαν με έναν από τους καλύτερους δίσκους της φετινής χρονιάς. Για να ακριβολογήσουμε, χρειάστηκαν αρκετές ακροάσεις ώστε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα αυτό. Οι θετικές πρώτες εντυπώσεις όμως μετατρέπονταν σε ενθουσιασμό μέρα με την μέρα.

Το "Seasons Of Your Day" μοιάζει σαν να κυκλοφόρησε μέρες μετά το "Among My Swan" και ας έχουν περάσει δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια. Σε αυτό ίσως και να βοηθά το γεγονός ότι τα κομμάτια γράφτηκαν σταδιακά μέσα στην χρονική περίοδο που μεσολάβησε ανάμεσα στους δυο δίσκους. Όλα τα μέλη του αυθεντικού line-up προσφέρουν μικρά ή μεγάλα μέρη στις συνθέσεις, ενώ συμμετοχή με πολλούς και διάφορους τρόπους έχει και ο πολυοργανίστας Colm Σ Cνosσig ο οποίος με αυτό τον τρόπο βάζει την σφραγίδα τους σε δυο από τις σημαντικότερες φετινές επιστροφές, των Mazzy Star και των My Bloody Valentine. Συγκίνηση προκαλεί η συμμετοχή του Bert Jansch (ιδρυτικό μέλος των folk rockers Pentagle) στο "Spoon" και του βιολιστή Will Glenn στο ομώνυμο "Seasons Of Your Day". Αμφότεροι έχασαν την μάχη με την επάρατη νόσο το 2011 και 2001 αντίστοιχα.

Οι Mazzy Star του 2013 δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους Mazzy Star του παρελθόντος. Καμία εξελίξη διότι, πολύ απλά, δεν θεωρήθηκε απαραίτητο αλλά και κανένα δείγμα φθοράς παρά το πέρασμα τόσων ετών. Ο David Roback κινείται μέσω της κιθάρας του από το folk rock στην ψυχεδέλεια και από το dream pop στα blues. Άψογο blues δείγμα αποτελεί το επτάλεπτο “Lay Myself Down" που κλείνει αργά, βασανιστικά αλλά και εντυπωσιακά σαγηνευτικά τον δίσκο. Οποιαδήποτε αναφορά στην μαγευτική φωνή της Hope Sandoval θα ήταν περιττή. Χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη από τον πρώτο στίχο, αναλλοίωτη στον χρόνο, έμπειρη, ώριμη, απολαυστική σαν το παλιό καλό κρασί. Δεν θα ήταν υπερβολή αν την χαρακτηρίζαμε ίσως και την καλύτερη φωνή του εναλλακτικού ήχου.

Μετά τις δυναμικές επιστροφές των My Bloody Valentine και Mazzy Star αποκτούμε πλέον το δικαίωμα να ονειρευόμαστε την επανασύνδεση των Cocteau Twins ή και των Slowdive. Αν όμως επιθυμείτε να τοποθετήσετε τις φετινές κυκλοφορίες στην σειρά το "Seasons Of Your Day" μαζί με το "A Long Walk" των Tango With Lions και το "Wilderness" των Midas Fall δημιουργούν μια σφιχτοδεμένη τριλογία με κοινό χαρακτηριστικό τον εναλλακτικό ήχο και τα καταπληκτικά γυναικεία φωνητικά.
  • SHARE
  • TWEET