Manilla Road

Live At Up The Hammers 2018

Golden Core (2020)
Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 07/12/2020
Ελάχιστη υπενθύμιση όσων μας έχει προσφέρει η παρέα του Mark Shelton και βεβαίως το απόλυτα επιτυχημένο φεστιβάλ που φέρει περήφανα το όνομα Up The Hammers
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Σημειολογικά, η συγκεκριμένη κυκλοφορία χαρακτηρίζεται από αρκετές ιδιαιτερότητες. Καταρχάς, πρόκειται για μία ακόμη μεν, ειδικά τα τελευταία χρόνια, από τις μετρημένες δε, επίσημες κυκλοφορίες με περιεχόμενο ζωντανές εμφανίσεις ξένων rock ή metal καλλιτεχνών στη χώρα μας.

Δεύτερον, περιεχόμενο είναι η τελευταία δυστυχώς συναυλία που έδωσαν οι Manilla Road στη χώρα μας. Το 2018, δύο μήνες πριν τον απροσδόκητο χαμό του σεβάσμιου ηγέτη Mark Shelton, το συγκρότημα ήταν επικεφαλής την πρώτη ημέρα του γεμάτου όμορφες αναμνήσεις και συγκινήσεις Up The Hammers ΧΙΙΙ.

Τρίτον, μετά τον απίθανο βασανιστή των τυμπάνων Randy "Thrasher" Foxe που ζήσαμε να δούμε ζωντανά στο Κύτταρο το 2015, στο δέκατο, επετειακό Up The Hammers, είχαμε την τύχη να δούμε ζωντανά και τον αυθεντικό ντράμερ σε επίπεδο δισκογραφίας Rick "Ziggy" Fisher, σε μία ακόμη ιδιαίτερη συγκυρία.

Τέταρτον, ο ειδικός χαρακτήρας της κυκλοφορίας και ο περιορισμός των 500 αντιτύπων σε βινύλιο καθιστούν την περίπτωση ακόμη πιο ιδιαίτερη. Μάθαμε τις λεπτομέρειες της κυκλοφορίας λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, οπότε η διάσπαση και μεταφορά της Record Store Day 2020 παρέτεινε απλώς την αγωνία μας.

Για να τα λέμε όλα, η επιλογή της κυκλοφορίας επτά τραγουδιών από τη δίωρη και πλέον εν Αθήναις εμφάνιση, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αποκλειστικά σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία δεν έβγαζε ιδιαίτερο νόημα. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα κυκλοφορήσει στην ολότητά της κανονικότατα και θα είναι βεβαίως διαθέσιμη στη χώρα μας.

Να 'ναι καλά οι GAS (Germany-Switzerland-Austria) φίλοι μας, να 'ναι καλά και ο σύνδεσμος μας στην Αθήνα, οι κόπιες έφτασαν και περίσσεψαν, οπότε προμηθευτήκαμε επιτέλους το αντίτυπο που μας αναλογούσε και έχουμε στα χέρια μας ένα εξαιρετικό αναμνηστικό που κουβαλάει τη δική του ιστορία.

Με δεδομένη για τέτοιου βεληνεκούς παραγωγές την απουσία δυστυχώς ήχου από το κοινό, αναβιώνουν καταρχάς σε σημαντικό βαθμό οι μεγαλειώδεις στιγμές που ζήσαμε νωρίς νωρίς στο περίφημο "Quadrilogy: Masque Οf Τhe Red Death Βy Τhe Hammer Οf Τhe Witches Brew" (αλλιώς ολόκληρα τα "Masque Οf Τhe Red Death", "Death Βy Τhe Hammer", "Hammer Οf Τhe Witches" και "Witches Brew" χωρίς ενδιάμεσες παύσεις).

Ανάμεσα στις ορυμαγδούς του Andreas "Neudi" Neuderth στα τύμπανα και τις ξεκάθαρες μπασογραμμές του Phil Ross, ξεχωρίζει φυσικά ο Shark με ήχο καμπάνα και αστείρευτα κιθαριστικά παραληρήματα. Πιο στρωτά είναι φυσικά τα πράγματα στη δεύτερη πλευρά με τα "Defender", τους ύμνους "Metal" και "Crystal Logic", και βεβαίως τον σταθερότατο Rick Fisher πίσω από το drum kit.

Εν τέλει, το συνολικό αποτέλεσμα, με τις όποιες ερμηνευτικές ατέλειες μπορούν να παρατηρηθούν στην εξαιρετικής πιστότητας ηχογράφηση, λειτουργεί περισσότερο ως υπενθύμιση της μεγάλης αξίας του πρωτότυπου υλικού και πολύ περισσότερο, της διάθεσης και τοποθέτησης μουσικών και κοινού, που μετέτρεπαν κάθε συναυλία των Manilla Road σε μία μάχη με πολλούς νικητές και κανέναν χαμένο.

Με την ελπίδα λοιπόν ότι κάποια στιγμή η συναυλιακή επιστροφή των Manilla Road στον χώρο που πρωτοεμφανίστηκαν στην Αθήνα θα είναι ευρύτερα διαθέσιμη, κρατάμε το "Live At Up The Hammers 2018" ως ελάχιστη υπενθύμιση όσων σπουδαίων στιγμών έχει προσφέρει στους φίλους του underground παραδοσιακού metal η παρέα του γίγαντα Mark Shelton και βεβαίως το απόλυτα επιτυχημένο φεστιβάλ που φέρει περήφανα το όνομα Up The Hammers.

Προσωπικά θα φέρω ένα μικρό βάρος, καθώς μέσα στην τούρλα του τριημέρου δεν κατέστη δυνατόν να ανταλλάξω μερικές κουβέντες με τα μέλη του συγκροτήματος, όπως είχα την τύχη να κάνω τις προηγούμενες φορές, δεν θα ξεχάσω ποτέ όμως ότι βγαίνοντας από το Crow το βράδυ της Κυριακής όπου έλαβε χώρα το after party, βοήθησα τον Rick Fisher να πάρει ταξί, ένα σκηνικό που θα μπορούσε κάλλιστα να το είχα δει κάποτε στον ύπνο μου.

  • SHARE
  • TWEET