Magnet Animals

Fake Dudes

RareNoise Records (2021)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 07/04/2021
Ένα εξόχως πολιτικό rock άλμπουμ, κρυμμένο κάτω από ώριμες παραξενιές και funky ψυχεδέλειες
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Magnet Animals με έδρα το Mexico City είναι το γκρουπ του (γεννημένου στη Minneapolis) κιθαρίστα-τραγουδιστή-ποιητή Todd Clouser. Το "Fake Dudes" είναι το δεύτερο άλμπουμ τους κι είναι μία από αυτές τις δουλειές που άνετα θα προσπερνούσε κανείς, αν κάτι τυχαίο δεν συνέβαινε - στην προκειμένη, η εγγύηση ποιότητας που εξασφαλίζει το λογότυπο της RareNoise Records. Αυτό το label έχει μακρά παράδοση σε «εξωφρενικά» καλλιτεχνικά projects και περίμενα κάτι ιδιαίτερα πειραματικό.

Προς μεγάλη μου έκπληξη όμως, η ηχητική φυσιογνωμία των Magnet Animals είναι φιλική και προσβάσιμη. Το πολύ ενδιαφέρον και αρκετά προσωπικό τους στυλ χαρακτηρίζεται από τις rock, ψυχεδελικές και funky του πινελιές και θα το χαρακτήριζα έως και σχετικά ευκολοάκουστο, αν δεν υπήρχε η ιδιαίτερη περσόνα του Clouser στα φωνητικά: τα φλογερά, κοινωνικής φύσης ποιήματα του, απαγγέλλονται μέσα από ένα εφφέ μεγαφώνου καθολη τη διάρκεια του "Fake Dudes", μετατρέποντας την εμπειρία του δίσκου σε ένα παράξενο spoken word/psych rock άλμπουμ που ισορροπεί ανάμεσα στη μουσικότητα και την πολιτική του υπόσταση.

Το spoken word κομμάτι θα κράταγε χαμηλά το μουσικό ενδιαφέρον, αν η μπάντα που συνοδεύει τον Clouser δεν ήταν πραγματικά έξοχη. Με το που ξεκινάει το εναρκτήριο "Believe", η προσοχή δεν επικεντρώνεται μόνο στα ήπια λεκτικά κηρύγματα αλλά και στις μελωδίες και τους ρυθμούς που χτίζει το κουαρτέτο, πίσω από μια καθαρή και ιδιαίτερα ζωντανή παραγωγή. Απόλυτα συγκρατημένοι σε αυτά που παίζουν αλλά και με άριστη έκφραση και δυναμικές, η μπάντα κερδίζει το χειροκρότημα με την ανεπιτήδευτη ελευθερία που διαχειρίζεται το υλικό της.

Φυσικά, δεν θα κρύψω ότι με κερδίζουν 100% όταν τα πράγματα γίνονται πιο funky. Η μικρή ενότητα που συγκροτεί το ομώνυμο και το "Forecast In Rome" είναι απολαυστική. Είναι το σημείο του άλμπουμ που έρχεται η συνειδητοποίηση ότι οι Magnet Animals αφορούν «ενήλικους» ακροατές, εκείνους που μπορούν να εκτιμήσουν ισότιμα ένα βρώμικο bass line, έναν swing ρυθμό, ένα ευθύ rock riff, τον χορευτικό ρυθμό του "The Kids Are Gonna Win" ή την, ω, τόσο americana ψυχεδέλεια του "Freaks" ή του "I'm The One".

Δεν λείπουν όμως και οι προσεκτικοί πειραματισμοί. Από τα, κάτω του δίλεπτου, θορυβώδη δυναμιτάκια των "Burn The Whole Thing Down" και "The Call For The Cure", έως τους σχετικά αφηρημένους αυτοσχεδιασμούς του οκτάλεπτου "Hell Is An Empty Place", οι Magnet Animals δεν κάθονται σε ησυχία, ούτε αποδέχονται να χαρακτηριστούν προβλέψιμοι. Σε λιγότερο από τρία τέταρτα της ώρας, έχουν κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό τους και από τις μουσικές που προφανώς τους αρέσουν.

Το "Fake Dudes" είναι πρωτίστως ένα άλμπουμ με άποψη σε ήχο και λόγο. Δεν απευθύνεται σε απολιτίκ τύπους αλλά σε ακροατές που ψάχνουν τον παλμό της εποχής μας μέσα από την οργή, την ποίηση, την παρατήρηση, την ανάγκη για ελπίδα. Η μουσική όχι μόνο υποστηρίζει αυτό το ιδεολογικό πλαίσιο αλλά χαράζει τις δικές της ωραίες διαδρομές, με έναν ώριμο, εκλεκτικό και ιδιαίτερα εναλλακτικό τρόπο. Μεγαλώνοντας μέσα σου σε κάθε ακρόαση, οι Magnet Animals παραδίδουν τελικά ένα άλμπουμ που είναι ταυτόχρονα διασκεδαστικό, επίκαιρο και σχεδόν αφόρητα έξυπνο. Είμαι σίγουρος ότι στην παραπάνω περιγραφή, πολλοί βλέπουν γραμμένο τ' όνομα τους, με τον ταπεινό σας γραφιά να είναι ένας εξ αυτών.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET