Lamb Of God

Wrath

Epic / Roadrunner (2009)
Από τον Πάνο Παπάζογλου, 12/03/2009
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Lamb Of God πλέον, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία του "Ashes Of The Wake", θεωρούνται μεγάλο συγκρότημα και κάθε νέα τους κυκλοφορία αναμένεται με ανυπομονεσία από μεγάλη μερίδα του metal κοινού. Και λέμε metal και όχι κάτι άλλο, πιο εξειδικευμένο, γιατί οι Lamb Of God είναι καθαρό metal συγκρότημα πια και βαδίζει στα χνάρια των Pantera, όπως θα έχετε διαπιστώσει ήδη από την προηγούμενη κυκλοφορία τους ("Sacrament"). Το τι είναι metal και το τι όχι βέβαια είναι μια άλλη συζήτηση, καθώς ο καθένας το εκλαμβάνει διαφορετικά πλέον.

Στα δια ταύτα τώρα, το νέο άλμπουμ των Lamb Of God, "Wrath", από την πρώτη κιόλας ακρόαση σε βάζει στο κλίμα και τις ορέξεις του, μιας και φαίνεται να συνεχίζει από εκεί ακριβώς που σταμάτησε το "Sacrament". Παρά τις μεγαλεπίβολες δηλώσεις του Chris Adler περί εκπλήξεων και διαφόρων άλλων, οι Lamb Of God -χωρίς φυσικά να φαίνονται εγκλωβισμένοι σε ένα μοτίβο και χωρίς να επαναλαμβάνονται- βαδίζουν στα ίδια χνάρια με τους προκατόχους του "Wrath", άλλοτε πιο ακραία και άλλοτε με λιγότερη ασφάλεια, χαμηλώνοντας τις ταχύτητες, βάζοντας σόλο και μελωδικά φωνητικά.

Η μπάντα χρησιμοποιεί την εμπειρία των προηγούμενων δίσκων σοφά, διατηρώντας όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τους Lamb Of God αναγνωρίσιμους, ενώ από την άλλη δείχνουν σαφή βελτίωση και προσανατολισμό στο θέμα των ενορχηστρώσεων και της τεχνικής αρτιότητας. Το "Set To Fail", για παράδειγμα, είναι ένα παραδοσιακό κομμάτι με thrash προσανατολισμό και groovy αισθητική, το οποίο συσσωρεύει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ενώ το απλό και πιασάρικο σόλο αποδίδει και το συναίσθημα με τον καλύτερο τρόπο. Καθώς η ακρόαση προχωράει, τα απανωτά riffs, οι λίγες αλλά χρηστικές ήρεμες στιγμές και τα γνωστά φωνητικά του Randy Blythe αποδίδουν με ειλικρίνεια τη μίξη της γνήσιας Lamb Of God καφρίλας με το mainstream.

Και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που αναμένεται να διευρύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα με τους παλαιότερους υποστηρικτές της μπάντας, οι οποίοι ήδη από το "Sacrament" εκφράζουν παράπονα για την ηχητική κατεύθυνση της μπάντας. Μια ηχητική κατεύθυνση, η οποία χωρίς να 'χει παρεκκλίνει και τόσο πολύ από την εποχή του "As The Palaces Burn", για παράδειγμα, έχει μετατρέψει τους Lamb Of God σε μεγαθήριο. Και το "Wrath" είναι ακριβώς αυτό. Ένας δίσκος αντάξιος του μεγαθηρίου που δεσπόζει στο metal χάρτη του σήμερα. Ακραίο, ώριμο, groove-άτο, τεχνικά άρτιο και με ένα σωστό promotion στο χώρο του, αναμένεται να αποτελέσει μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Οι στίχοι από την άλλη, σε αντίθεση με τους πιο εσωστρεφείς στίχους του "Sacrament", κατά κάποιο τρόπο είναι «επιστροφή στα βασικά» και εκφράζουν παραδοσιακά metal στερεότυπα και γενικώς θέματα που οι Lamb Of God είχαν ξαναπιάσει και σε παλαιότερες εποχές.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο δίδυμο των Morton και Adler, οι οποίοι έχουν για μια ακόμα φορά χτίσει ένα τεράστιο τείχος από riffs, τα οποία είτε εκφράζουν την ωμότητα και την επιθετικότητα της μουσικής των Lamb Of God, είτε τις πιο μελωδικές στιγμές, είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά και του "Wrath". Τα σόλο που περιέχονται στο άλμπουμ απλά δίνουν μια καθαρότερη metal προσέγγιση και αποτελούν τη βάση της ηχητικής επίθεσης σε στιγμές.

Πολλοί ίσως δε θα 'χουν την ίδια αντίληψη περί της αξίας τους δίσκου, ιδιαίτερα στις πρώτες ακροάσεις. Το "Wrath", όμως, είναι ένα άλμπουμ το οποίο ανταμείβει και με το παραπάνω και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις από το συγκρότημα.

Αν ενστερνίζεστε την άποψη ότι οι Lamb Of God είναι το «pure american metal», όπως και οι ίδιοι διαφημίζουν και περηφανεύονται, τότε αυτό το άλμπουμ πρέπει να το ακούσετε γιατί είναι ειλικρινές και αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που πρεσβεύει η μπάντα. Δείτε το βίντεο του "Set To Fail", απολαύστε τους στο τελευταίο τους dvd και απλά βάλτε δυνατά το κομμάτι που κλείνει το δίσκο, το "Reclamation" ή το "Contractor" μετά το "Fuckin' Hostile". Η αλήθεια είναι ότι το metal, με τη μορφή που άνθισε την περασμένη δεκαετία και με σημαντικότατους εκπροσώπους τους μεγάλους Pantera, έχει ανάγκη από τους νέους ήρωές του. Και οι Lamb Of God είναι έτοιμοι πια να αναλάβουν αυτό το ρόλο επάξια.

  • SHARE
  • TWEET