Khruangbin

Mordechai

Dead Oceans / Night Time Stories (2020)
Από τον Σπύρο Τσούτσο, 03/07/2020
Ήταν και παραμένουν γκρουβάτοι και μοναδικοί στο multi culti είδος τους, μόνο που αυτήν τη φορά ενσωματώνουν περισσότερα φωνητικά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

H μπάντα με το ταϊλανδέζικο όνομα, το οποίο λίγοι έχουν καταφέρει να προφέρουν σωστά, επέστρεψε με το τρίτο της άλμπουμ. Η Laura Lee (μπάσο), ο Mark Speer (κιθάρα) και ο Donald Ray Johnson (τύμπανα) καταφέρνουν να ενώσουν ξανά τις πολυπολιτισμικές τους επιρροές, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά έναν πιο εμπορικό δίσκο. Το funk groove συνδυάζεται άψογα με τα ανατολίτικα riff της κιθάρας, ενώ οι μπασογραμμές, οι οποίες τους εδραίωσαν στον μουσικό χάρτη, για ακόμα μία φορά είναι άψογες. Το νέο στοιχείο που εισήγαγαν στο "Mordechai" είναι η χρήση περισσότερων φωνητικών, πράγμα που δεν συνήθιζαν στις προηγούμενες δουλειές τους. Με αυτόν τον τρόπο η μουσική τους γίνεται πιο πιασάρικη και απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό. Το κομμάτι "Time (You and I)" έχει κυκλοφορήσει ως single ήδη από τον Απρίλιο, κατακλύζοντας τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και τα views στο youtube, με δύο εκατομμύρια προβολές μέχρι αυτή τη στιγμή. Είναι ένα άκρως "feel good" τραγούδι που ανεβάζει στα ύψη τα θετικά vibes, με εύκολους στίχους, οι οποίοι ταιριάζουν απόλυτα στο groove.

Επίσης σπουδαία σύνθεση για πιο μοναχικές στιγμές είναι το ορχηστρικό "Father Bird, Mother Bird" με την κιθάρα να πρωταγωνιστεί αυτή τη φορά πάνω σε έναν πολύ απλό ρυθμικό μοτίβο. Από την άλλη μέσω του "Connaissais De Face", το Τεξανό συγκρότημα καθιστά σαφές ότι η world μουσική του δεν οριοθετείται από κάποιο συγκεκριμένο είδος ή από μία γλώσσα. Χρησιμοποιεί γαλλικούς στίχους σε στυλ Serge Gainsbourg, πλαισιώνοντας με τον τρόπο αυτό μία μελωδία που θυμίζει έντονα Bollywood. Eπίσης το "Pelota" αποτελεί ένα latin κομμάτι, γραμμένο στα ισπανικά, ιδανικό για περίτεχνα χορευτικά σε κάποιο καλοκαιρινό μπαρ του Μεξικού, ενώ οδεύοντας προς το τέλος του δίσκου συναντάμε το νοσταλγικό "So We Won’t Forget". Οι αναμνήσεις πρέπει να γραφτούν σε χαρτί που ποτέ δεν είναι αρκετό, ώστε να μην ξεθωριάσουν, μας προειδοποιεί το συγκρότημα.

Οι Khruangbin προσπαθούν σε αυτή την τρίτη τους δουλειά να βρουν τη χρυσή συνταγή, ώστε να διατηρήσουν το ιδιαίτερο στυλ τους και ταυτόχρονα να ανοιχτούν στο ευρύ κοινό μέσω των pop φωνητικών. Η αγωνία είναι μεγάλη από τώρα για τον επόμενο δίσκο αφού είναι ένα πολλά υποσχόμενο συγκρότημα, που ανεβάζει συνεχώς τις «μετοχές» του, αποκτώντας νέους fans ανά την υφήλιο. Είχαμε την ευκαιρία να τους δούμε πέρσι στο Eject Festival, όταν ακόμα οι ζωντανές συναυλίες δεν ήταν ουτοπία. Οι δυσμενής συνθήκες βέβαια λόγω της ζέστης που επικρατούσε την ώρα που εμφανίστηκαν, δεν μας επέτρεψαν να τους απολαύσουμε στο εκατό τοις εκατό, οπότε αναμένουμε την επόμενη εμφάνισή τους, ιδανικά ως headliners σε κάποιο μικρότερο καλοκαιρινό gig.

  • SHARE
  • TWEET