Jordfäst

Hädanefter

Nordvis (2021)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 17/05/2021
Ιδιαίτερο, καλαίσθητο και περιπετειώδες παγανιστικό σουηδικό black metal ντεμπούτο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πλέον έχω φτάσει σε ένα σημείο, όπου όταν βλέπω νέα black metal προσθήκη στο roster της Nordvis να προετοιμάζομαι ψυχολογικά, και κυρίως θετικά. Το ντουέτο των Jordfäst, κυκλοφορεί μέσω της δισκογραφικής το ντεμπούτο του, ονόματι "Hädanefter", και βάζει υποψηφιότητα για μια από τις εκπλήξεις της χρονιάς στον χώρο του παραδοσιακού, σκανδιναβικού black metal. Οι δύο συνθέσεις του, συνολικής διάρκειας 33 λεπτών, αποτυπώνουν ένα ιδιαίτερα φιλτραρισμένο αποτέλεσμα, το οποίο, διακατέχεται από μια μελαγχολική, δυσοίωνη και ατμοσφαιρική χροιά.

Στις αρχές του έτους, οι εξαιρετικοί Bhleg απευθύνθηκαν στην σουηδική ύπαιθρο με το νέο τους άλμπουμ, "Ödhin". Το σχήμα, είχε αξιοποιήσει διακριτικά τις, γνώριμες για τους ακολούθους του, folk επιρροές κατευθύνοντας την αισθητική εμπειρία. Οι Jordfäst, στην πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική απόπειρα, συντάσσονται με την φυσιολατρική προσέγγιση και κυρίως με την ενθύμηση των «παλαιών τρόπων», αλλά εμμένοντας πεισματικά στο εξαγνισμένο black metal, επιχειρούν να δημιουργήσουν ηχοτοπία έχοντας ως σύμμαχο τις προσεγμένες τους ενορχηστρώσεις. Η πρώτη σύνθεση εκ των δύο, "Buren Av Loppor", κινείται στις mid tempo παραδόσεις των Watain και Armagedda, μόνο που το τελικό αποτέλεσμα, να μην εμποτίζεται από μια μοχθηρή, εωσφορική αύρα. Όπως και η μπλε απόχρωση του φοβερού εξωφύλλου, μια ομίχλη απλώνεται, μυστηριώδης, καλώντας προς μια καταβύθιση.

Έχοντας ως βασικό άξονα, γνώριμα γλυκόπικρα riffs, οι συνθετικές πινελιές που προσθέτει το ντουέτο μετατρέπουν το αποτέλεσμα σε μια εμπειρία με διαστρωματώσεις. Τα σποραδικά, καθαρά φωνητικά, μαζί με ελάχιστα αιθέρια πλήκτρα στο βάθος του κάδρου, είναι οι μοναδικές εξωτικές πινελιές, οι οποίες όμως λειτουργούν άψογα. Αντιθέτως, ο τρόπος που το συγκρότημα, κατά μήκος των δύο συνθέσεων, προσθέτει τα ποιοτικά και σε σημεία μεθυστικά solos, δίνει μια ιδιαίτερη συναισθηματική διάσταση. Το σημείο στο 11ο λεπτό, όπου η παρατεταμένη μελωδία, συγκρούεται με κιθαριστικά τσιτώματα στο βάθος και καταλήγει σε ένα αδυσώπητο χωρίο είναι χαρακτηριστικό. Η συγκλονιστική εναλλαγή στο 13ο λεπτό δε, αντηχεί Funeral Mist από χιλιόμετρα.

Η λεπτεπίλεπτη προσοχή στις εναλλαγές των μέτρων, των ταχυτήτων και των μικρών υφολογικών black metal παρεκκλίσεων, καθιστά τους Jordfäst περιπετειώδεις. Σε πλήρη αντιστοιχία με τις στιχουργικές τους θεματικές, όπου καταπιάνονται με παγανιστικές δοξασίες και τις σταθερές «ιδέες» του ιδιώματος, με έναν πιο διαλεκτικό και ενδοσκοπικό τρόπο, έτσι και ηχητικά, δίχως να καινοτομούν, αποπνέουν μια ουσιώδη και σύγχρονη ματιά. Οι ατμόσφαιρες των Jordfäst δεν μπλέκουν σε post χωράφια, αλλά, αν και λιτές, πλουτίζουν εξαιτίας των ρυθμικών εναλλαγών. Το "Hädanefter", συνολικά διατηρεί μια ιδιαίτερη συνοχή. Είναι από τις λίγες φορές που μακροσκελείς συνθέσεις, δίχως πειραματικό χαρακτήρα, σε αυτό το ιδίωμα, αν και η τεχνοτροπία των riffs θα επέτρεπε την αποδόμησή τους σε μικρότερης διάρκειας κομμάτια, απηχούν μια φυσικότητα και αυθορμητισμό.

Το "Hädanförd" διατηρεί έναν πιο επικό, σχεδόν doom τόνο. Βρίσκει τους Jordfäst να αγκαλιάζουν την κλασικομεταλλική τους «παιδεία», χωρίς να χάνουν το στίγμα τους. Το ντεμπούτο αυτό, συστήνει ένα σχήμα που ακροβατώντας μεταξύ του πνεύματος των ύστερων Darkthrone, και το ψύχος των Craft, διεκδικεί τη θέση του ως ένα από τα πλέον αξιοπρόσεκτα της σουηδικής σκηνής. Λειτουργεί ως μια ατμοσφαιρική, τελετουργική διαιώνιση κακουχιών, πειρασμών, ένα σκιάχτρο καταμεσής ενός εχθρικού δάσους. Οι Jordfäst προτάσσουν την συνθετική και αισθητική τους αντίληψη περί καίριου black metal τρόμου. Με το επόμενο βήμα να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, το ντεμπούτο τους ηχεί ικανό να συντροφεύσει νυκτόβιες περιπλανήσεις. Σωματικές και νοητές. Θα φροντίσει για αυτό ο βαρκάρης. Αυτός που σε προσεγγίζει όπως εκείνο το solo τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε του δίσκου.

Bandcamp
YouTube

  • SHARE
  • TWEET