Johnny The Boy

You

Season of Mist (2023)
Από τον Στέλιο Μπαρμπουνάκη, 18/07/2023
O Johnny The Boy τα κατάφερε ξανά!
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η περσόνα του Johnny, που δημιούργησαν ο Justin Greaves, κιθαρίστας και ιθύνων νους των Crippled Black Phoenix και πρώην ντράμερ των Electric Wizard, η performer Belinda Kordic και ο Mat Crawford (Μπάσο), αναγεννιέται σαν μαύρος φοίνικας, μόνο και μόνο για να πεθάνει ξανά. Οι φονιάδες του Johnny The Boy έφτυσαν μισόλογα στο άψυχο κορμί του, όμως οι άθλιοι δεν γνώριζαν ότι έχουν συμπληρωματικό ρόλο στο έργο αυτό, πολύ πιο μικρό και φθηνό απ’ τον ήρωα μας.

Aς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Ήταν τέλη του Σεπτέμβρη του 2022 και το "Banefire" των προλιφικών CBP, προσγειώνεται στη μουσική κοινότητα με μικρές όμως προσδοκίες. Για τους μυημένους, ο δίσκος στην Deluxe μορφή του έκλεινε με το bonus track "No Regrets", ένα μαυρομεταλικό κολαστήριο εκτός μουσικού πλαισίου των CBP. Τότε «γεννήθηκε» ο Johnny The Boy. Eνα χρόνο αργότερα, πάνω στην καλλιτεχνική του μέθεξη και το κατάλληλο line-up ο Greaves αποφάσισε να τον «σκοτώσει» για χάρη της τέχνης. Ποτέ όμως μην λογαριάζεις δίχως τον έρωτα, γιατί πάνω στην κάψα του κινδύνου, η Kordic ερωτεύτηκε τον Johnny και κάπου εκεί τα πράγματα έγιναν… Πολύπλοκα. Ο θρήνος και η οργή θα διαφεντεύουν πλέον την ιστορία αυτή, όπου τα δάκρυα δεν λένε να στεγνώσουν.

Με το ηχητικό απόσπασμα (…) Johnny The Boy Has Done It Again (…) ξεκινάει η συναρπαστική περιπέτεια του "You". Το Black Metal παντρεύεται με rock 'n' roll. Τόσο ακραίο όσο και κλασικό, το "Die Already" έχει το παλαιϊκό εκείνο vibe στις κιθάρες, με τους boutique ενισχυτές να κρανκάρουν και το beat της μπότας σε 4/4 να οδηγεί τη σύνθεση στην αναπόφευκτη εκτόξευση. Η επίθεση της Kordic στο μικρόφωνο είναι λυσσαλέα και η ίδια παίρνει μορφή σκοτεινή σαν στοιχειό.

Στο "Grime" θα πέσουν οι ταχύτητες και θα βγεί στην επιφάνεια η ζεστή 70’s old school-ίλα που παντρεύεται επιδερμικά με τα πιo συντηρητικά παρακλάδια της post-rock. Για να έχεις μια εικόνα του ήχου των JTB, φαντάσου τους QOTSA να διασκευάζουν Darkthrone ή και το ανάποδο! Το λυρικό "He moves" διατυμπανίζει την αγάπη των JTB για τη βουκολική Αγγλική ύπαιθρο και τα παιδιά της, τους νομάδες, τους καταραμένους σε αιώνια περιπλάνηση. Για λίγο μόνο όταν νυχτώνει, το καραβάνι στήνει μια τεράστια φωτιά στην μέση του καταυλισμού. Άγρια άλογα σε σκοτεινα λειβάδια και ένα τοίχος από άμαξες να περιστοιχίζουν τους JTB. Θα μας αφηγηθούν τις ιστορίες του Johnny και η νύχτα θα περάσει χωρίς Σεληνόφως, με τις σκιές από τις φλόγες να καθρεφτίζουν ένα νέο παράξενο θέατρο σκιών. Η ιδανική μουσική συντροφιά για καλοκαιρινή κατασκήνωση στο δάσος.

Τα πρώτα singles των "Endlessly Senseless" και "Crossings", είναι τα ηχητικά trademarks των Johnny The Boy. Αν έπρεπε να διαλέξω δύο και μόνο κομμάτια, θα ήταν αυτά. Τα ακραία, σκισμένα φωνητικά συνδυάζονται με folklore και doom metal περάσματα, φέρνοντας στο νού τις παλιές καλές μέρες των πρώιμων Paradise Lost και My Dying Pride. Στο κλείσιμο του "Crossings" η παγανιστική ηδονή φτάνει σε νέες στρατόσφαιρες. Τα μικρά σε διάρκεια, black 'n' roll, γκαζιάρικα και αλήτικα "Wired" και "Druh" δίνουν μια back to back ανάσα στην οικονομία του δίσκου. Η αφομοίωση της γενικής ιδέας ελέω επανάληψης, λειτουργεί εξαιρετικά με μη ταυτοτικές κολλεκτίβες όπως παραδείγματος χάρη είναι οι JTB.

Αγαπητέ Johnny, η απουσία σου, οδήγησε τους πατρώνες σου σε ένα τρυφερό, πανέμορφο αλλά και ακραίο ντεμπούτο, που κλείνει με το συναισθηματικά φορτισμένο "Without You". Δύσκολα θα βρεις εκεί έξω, μια τόσο κομψή, καθόλα μαύρη μπαλάντα. Τα σπαρακτικά φωνητικά της Belinda θα σας οδηγήσουν σε Crescendo συναισθημάτων γύρω από την απώλεια, τον έρωτα και την ιδιοτέλεια της ύπαρξης. Με εκλεκτικό ήχο, σχεδόν νομοτελειακά η τελική αποπλάνηση του ακροατηρίου ήταν θέμα χρόνου. Ο Johnny The Boy, ο δικός μας Johnny, τα κατάφερε ξανά και η Season Of Mist τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση.

Bandcamp
Spotify

  • SHARE
  • TWEET