Hexvessel

Polar Veil

Svart Records (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 22/09/2023
Ένα χειμωνιάτικο black metal πέπλο που επιχειρεί να απαντήσει ένα δυσεπίλυτο γρίφο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το neo-folk σχήμα των Hexvessel έχει καταφέρει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του σύγχρονου underground κοινού με την δισκογραφική του πορεία. Το πιο συνεπές σχήμα του υπερ-ταλαντούχου Kvohst, με το μέχρι πρότινος τελευταίο του άλμπουμ, το "Kindred" του 2020, φαινόταν να περνά μια κρίση ταυτότητας που επιχείρησε να το επιστρέψει στις ρίζες του. Ο νέος τους δίσκος, το διαφοροποιημένο "Polar Veil", παρουσιάζει την αντίθετη οδό.

Συγκεκριμένα, οι Hexvessel με το έκτο τους άλμπουμ, βουτάνε στο black metal. Τα 42 λεπτά του "Polar Veil", μπορεί να μην βρίσκουν το σχήμα να πραγματοποιεί κάποια ριψοκίνδυνη κατάδυση, αλλά φαντάζουν αρκετά ώστε να συσσωρεύσουν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του ήχου, προσαρμοσμένα στα μέτρα του συγκροτήματος. Πράγματι, οι Hexvessel δεν ηχούν ξαφνικά ως ένα πατροπαράδοτο φινλανδικό black metal σχήμα, ούτε σαν μια φυσιολατρική folk black metal εκδοχή του εαυτού τους. Για την ακρίβεια, ισορροπούν ανάμεσα στο blackgaze, όπως οριοθετήθηκε από τους πρώτους δίσκους των Alcest και Agalloch, και τις γνώριμες, φωνητικές γραμμές και κλίμακες στις οποίες έχουν καθιερωθεί.

Όπως επιβεβαιώνει και το εναρκτήριο "The Tundra Is Awake", οι Hexvessel επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα ονειρικό, οριακά υπνωτικό, mid-tempo άλμπουμ. Αξιοποιούν «καθαρά» tremolo picking riffs για να συντονιστούν με αργό τυμπανιστικό βηματισμό, δημιουργώντας την αίσθηση που μεταδίδει το χάζεμα ενός ξάστερου νυχτερινού ουρανού από την ύπαθρο. Τα πέντε λεπτά του "Listen To The River" πνίγονται σε αρμονίες και μελωδίες, δίνοντας την αίσθηση μιας ατέρμονης χρονικά περιπλάνησης. Οι οκτώ συνθέσεις του άλμπουμ, ενώ παρουσιάζουν, σε επίπεδο λεπτομέρειας, διαφοροποιήσεις, με το επιβλητικό "A Cabin In Montana" να ξεχωρίζει, κατά βάση αφήνουν ένα αίσθημα παγίδευσης σε μια ειδυλλιακής κατάστασης.

Παρ’ όλα αυτά όμως, με τη νοσταλγία να κυριαρχεί, συνεπικουρούμενη από απλοϊκά black metal μουσικά στοιχεία, το "Polar Veil" δεν καταλήγει ποτέ περιπετειώδες. Το πέπλο που σκεπάζει τις περιπλανήσεις των Hexvessel στα δάση και τις χιονοπλαγές, ακόμη και όταν ο Kvohst ανεβάζει τις εντάσεις στο "Eternal Meadow", μπορεί αισθητικά να είναι πανέμορφο και ελκυστικό, δεν είναι όμως τόσο λειτουργικό. Κοινώς, το "Polar Veil" είναι ένα άλμπουμ που μπορεί να έχει συμπυκνωμένη και στοχευμένη ηχητική κατεύθυνση και άποψη, επιδρά όμως μπερδεμένα πάνω στο ακροατήριο. Μεμονωμένα, τα τραγούδια, όπως το, οριακά ψαρωτικό, "Older Than The Gods", ηχούν ως εξεζητημένα ενδιαφέρουσες επιλογές και καλλιτεχνικές προτάσεις.

Ως σύνολο όμως, ο δίσκος φαντάζει, παρά την έντονη ομοιογένειά του, άνισος. Παραδόξως βέβαια, θα ήθελα πολύ να δω τους Hexvessel να παρουσιάζουν ζωντανά το "Polar Veil", καθώς είναι ένα στοίχημα η ζωντανή μετάδοση αισθημάτων μοναξιάς, ερήμωσης, και γαλήνης, ειδικά στο black metal. Ο τρόπος που στο "Ring" τα σχεδόν doom metal riffs κόβουν την ατμόσφαιρα και οδηγούν σε ένα ατμοσφαιρικό ξέσπασμα, αφήνει υπόνοιες για ένα φωτεινό μονοπάτι. Προσωπικά, θα ήθελα οι Hexvessel να ακολουθήσουν αυτή την καλλιτεχνική κατεύθυνση, καθώς πιστεύω πως μέσα σε αυτό το ηχητικό πείραμα που είναι το "Polar Veil", διακρίνονται αμυδρά ιδέες που μπορούν να μεταλλαχθούν σε κάτι εντελώς μοναδικό. Το ταλέντο των μουσικών που απαρτίζουν τους Hexvessel είναι δεδομένο, όπως και η ικανότητά τους να φιλτράρουν άριστα το προσωπικό τους όραμα. Αρκεί να επιμείνουν σε αυτό.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET