Helfró

Helfró

Season Of Mist (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 29/04/2020
Η ισλανδική black metal σκηνή συνεχίζει να δίνει λόγους για να ασχοληθείς μαζί της
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Είναι πιθανώς η σημαντικότερη black metal σκηνή της δεκαετίας. Από τις ηλεκτρονικές σελίδες του site μας, έχουμε αναφερθεί πολλάκις στα ανδραγαθήματα των ισλανδικών συγκροτημάτων. Σε αυτό το σημείο, εισέρχονται οι Helfró. Έχοντας κυκλοφορήσει ψηφιακά το 2018 το ντεμπούτο τους, ήταν από τις μπάντες που δυστυχώς δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την έξαρση της σκηνής. Η Season Of Mist, προσθέτοντας τους στο δυναμικό της, επανεκδίδει το ντεμπούτο πρώτη φορά σε όλες τις σύγχρονες μορφές (ψηφιακά, δίσκος βινυλίου, CD) και έτσι η μπάντα καταφέρνει να φτάσει στα αυτιά περισσότερων ενδιαφερόμενων με τον εν λόγω ήχο.

Δεν γνωρίζω κατά πόσον αυτή η κίνηση είναι μια προσπάθεια της εταιρείας να εκμεταλλευτεί την απήχηση που έχει η ισλανδική σκηνή στο underground. Κάποιος, θα μπορούσε να κοιτάξει αυτήν την κυκλοφορία με καχυποψία, υπάρχει όμως ένας ελέφαντας στο δωμάτιο. Αυτός είναι φυσικά το ίδιο το ντεμπούτο της μπάντας. Οι Ragnar Sverrison και Simon Thorolfsson, συνέθεσαν έναν πραγματικά αποπνικτικό black metal δίσκο. Όπως σχεδόν με κάθε σημαντική ισλανδική κυκλοφορία, η παραγωγή, η μείξη και το mastering έγιναν στα Studio Emissary του Lockhart, οπότε ο ήχος των συνθέσεων του Helfró είναι ο γνώριμος για έναν μυημένο.

Η μπάντα, επιδίδεται σε ένα πυκνό black metal, το οποίο όμως διαθέτει πολλά death metal στοιχεία. Παρατηρώντας κανείς την προϋπηρεσία των μελών, θα αντιληφθεί τις έντονες death metal επιρροές, ενώ, καθαρά σε black metal όρους, η κύρια επιρροή φαντάζουν οι δαιδαλώδεις ατμοσφαιρικές συνθέσεις των Svartidauði. Στα 35 λεπτά που διαρκεί το ομώνυμο ντεμπούτο τους, οι Helfró λοιπόν, παρουσιάζουν τις ριψοκίνδυνες και δύσβατες συνθέσεις τους. Όντας όλες σχετικά σύντομες σε διάρκεια, αποκαλύπτουν την ικανότητα της μπάντας να δαμάζει τις επιρροές της. Το riffing, πέραν των Ισλανδών προπατόρων, θα θυμίσει αρκετά τους Morbid Angel ή blackened death metal μπάντες του στυλ των Belphegor. Βέβαια, αν κάποιος παρακολουθεί τη σκηνή, τότε, θα θυμηθεί τους ξεχασμένους αλλά σπουδαίους Draugsól και το "Volaða Land". Η συνέχεια τους πέρυσι ως Kaleikr, πιθανώς να αποτελεί την κοντινότερη ηχητική πρόταση στη μουσική των Helfró.

Πέραν όμως της διεξοδικής ανάλυσης του ήχου της μπάντας, είναι οι συνθέσεις καθαυτές που ωθούν κάποιον να ασχοληθεί μαζί τους. Από την έναρξη του δίσκου με το "Afeitrun", καθίσταται σαφής η ηχητική τους αυτότητα και η διάθεση τους να μην ρίξουν στιγμή τις ταχύτητες. Βέβαια, ο δίσκος διαθέτει και κάποιες ιδιαίτερες εκπλήξεις. Σε τραγούδια όπως το "Ávöxtur Αf Rotnu Tré", συνδυάζουν την ευθεία ηχητική επίθεση της σουηδικής σχολής, τις δυσαρμονίες των Svartidaudi αλλά και, ιδιαίτερα στα φωνητικά, μια αίσθηση παλαιών Enslaved. Με αυτόν τον τρόπο, οι Ισλανδοί δημιουργούν διαφορετικά στρώματα, και επιτυγχάνουν τις αποπνικτικές τους ατμόσφαιρες, κερδίζοντας πολλούς βαθμούς ενδιαφέροντος με το να επιχειρούν περίπλοκες προσεγγίσεις και στα φωνητικά.

Εν τέλει, το δίπολο των δυο δημιουργών του δίσκου, αναπτύσσει μια δυναμική η οποία, μεταφέρεται και στις συνθέσεις οι οποίες αγχωτικά συναγωνίζονται αναμεταξύ τους σχετικά με την πρωτοκαθεδρία. Κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει την κλιμακωτή εξέλιξη του "Þegn Hinna Stundlegu Harma" ως την καλύτερη στιγμή του δίσκου, ενώ άλλος μπορεί να αναζητήσει την ισορροπία στην Celtic Frost meets Enslaved βαναυσότητα του "Hin Forbodna Alsaela". Σε κάθε περίπτωση, αυτή η επική προδιάθεση των Helfro που δαμάζεται από τις καλογραμμένες αυτές συνθέσεις, είναι αρκούντως ενδιαφέρουσα.

Επιστρέφοντας στην αρχική μου καχυποψία, θαρρώ πως η κυκλοφορία του ντεμπούτου της μπάντας από τη Season Of Mist, πέραν του ότι θα τραβήξει περισσότερα βλέμματα, είναι μια κίνηση που πρέπει να κριθεί λόγω ποιότητας. Οι Helfró έχουν συνθέσει ένα πολύ δυνατό ντεμπούτο, ενώ μπορούν να αποτελέσουν και άλλη μια διέξοδο κάποιου ακροατή στα πεπραγμένα μιας κρίσιμης και ποικιλόμορφης (περισσότερο από όσο της καταλογίζεται) σκηνής. Η ισλανδική black metal σκηνή συνεχίζει να ανθίζει, και δύσκολα θα βαρεθεί κανείς την αναζήτηση αποπνικτικού και παγωμένου black metal, που κρύβει μέσα του γερές παγανιστικές επιρροές, όπως στο ντεμπούτο των Helfró.

Youtube

  • SHARE
  • TWEET