Firewind

Forged By Fire

Century Media (2005)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 15/05/2005
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Firewind δε θέλουν ιδιαίτερες συστάσεις. Σίγουρα λίγο-πολύ όλο και κάτι θα έχει ακούσει κάποιος για αυτούς. Ίσως γιατί έπαιξαν στο περσινό Rockwave, ίσως γιατί ο "πατέρας" του group είναι Έλληνας. Σίγουρα ο καθένας θα τους ξέρει για το δικό του λόγο.

Οι Firewind είναι μία από τις μπάντες που πολύ γρήγορα ήρθε face to face με την επιτυχία. Ξεκίνησαν κάπου στο 2001 με αρχική ιδρυτική σύνθεση τους Stephen Frederick (ex-Kenziner) στα φωνητικά, Brian Harris (ex-Vainglory, Zanister, My Own Victim) στα drums και τον δικό μας Gus G. στην κιθάρα. Ο Gus G. έπαιζε παράλληλα στους Mystic Prophesy και Dream Evil. Μιας και οι δυο μπάντες ήταν αρκετά γνωστές στο metal χώρο τότε, ο Gus δεν άργησε να "αναδειχθεί" σε "guitar virtuoso", αφού είχε ένα κάπως ιδιόμορφο τρόπο παιξίματος στην κιθάρα. Η τύχη δεν τον προσπέρασε. Ο μεγάλος -για μένα- guitar master David Chastain διέκρινε ότι ο εν λόγω κύριος έχει μέλλον στην "ερωτική σχέση" που πρέπει να έχει ένας πολύ καλός κιθαρίστας με το όργανο του και τον πήρε υπό την σκεπή και προστασία του, χαρίζοντας του απλόχερα τις πολύτιμες γνώσεις του. Παράλληλα του προσέφερε χωρίς πολύ σκέψη συμβόλαιο με την εταιρία του, την Leviathan Records, η οποία έχει διανομή στην Ευρώπη μέσω της Massacre Records και στην Ιαπωνία μέσω της Toshiba-EMI.

Όπως είναι κατανοητό η εύκαιρα για τον Gus ήταν μοναδική. Έτσι δεν την κλώτσησε, κυκλοφορώντας το 2002 το πρώτο του δίσκο "Between Heaven And Hell" ο οποίος ήταν πραγματικά "γροθιά στο στομάχι". Την παραγωγή του album ανέλαβε ο David Chastain. Ατόφιο καλοπαιγμένο ευρωπαϊκό power metal χωρίς τις πολυσύχναστες Helloween-ικές "μπουρμπουλήθρες" που ακολουθούν πολλά ευρωπαϊκά σχήματα, συγκλόνισε τότε την μεταλλική κοινωνία. Το όνομα της μπάντας του ακουγόταν παντοό. Ίσως όχι τυχαία αφού η σύνθεση αλλά και η όλη δομή του group βοηθούσε σε αυτό. Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το album "Burning Earth" πάλι με βοηθό / καθοδηγητή / συμβουλάτορα τον David Chastain. Αν ο πρώτος του δίσκος ήταν τα θεμέλια του "σπιτιού", ο δεύτερος ήταν τα μπετά που δημιούργησαν μια σταθερή και στιβαρή πολυκατοικία παντός καιρού. Από τότε και μέχρι φέτος η καριέρα του πολυτάλαντου κιθαρίστα πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο: πολυπλατινένιοι δίσκοι σε μικρό χρονικό διάστημα, αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρία κατασκευής κιθάρων Gibson, παρά πολλές συναυλίες -ειδικά στην Ιαπωνία οι περισσότερες ήταν sold out-, πολλές συνεντεύξεις συνθέτουν το παζλ της καριέρας του.

Εν έτει 2004 ο μέχρι πρότινος τραγουδιστής Stephen Frederick αναγκάστηκε για προσωπικούς λόγους να αποχωρήσει από τη μπάντα. Τη θέση του πήρε ο πολλά υποσχόμενος τραγουδιστής από την Sri Lanka, Chity Somapala (ex-Avalon, In Faro, Moonlight Agony) και έτσι με τις προθήκες παράλληλα των Petros Christo (ex-Breaking Silence) στο μπάσο, Stian Kristoffersen (ex Pagan's Mind, Jorn Lande) στα drums και Bob Katsionis (ex-Septic Flesh) στα keyboards, περιόδευσαν αρχικά τον Ιανουάριο του 2004 στην Ιαπωνία σαν support του Bob Rock's Rage Of Creation και έπειτα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας στο Rockwave Festival.

Προς τα τέλη του 2004 ήταν ήδη έτοιμη η νέα τους δουλειά "Forged By Fire". Με νέο συμβόλαιο πια στην Century Media και νέα όνειρα, εξαπέλυσαν την καινούργια τους επίθεση προσδοκώντας να μην "εκθρονιστούν" τόσο γρήγορα από το metal χάρτη. Το νέο τους album δε διαφέρει και πολύ από τα 2 παλιότερα. Ατόφιο στακάτο ευρωπαϊκό power metal το οποίο σε κολλάει αμέσως στον τοίχο. Το album έχει τα πάντα: Από γρήγορα κομμάτια όπως τα "Beware The Beast", "The Forgotten Memory", "Escape From Tomorrow" κλπ, mid tempo κομμάτια όπως το "Hate World Hero", catchy τραγούδια όπως το πρώτο τους video clip "Tyranny" μέχρι και μπαλάντες όπως το "Land Of Eternity". Ο Gus ξεδιπλώνει το ταλέντο του δημιουργώντας μελωδίες και συνθέσεις που σου μένουν στο μυαλό. Η παραγωγή είναι πεντακάθαρη ίσως γιατί έγινε στα διάσημα Fredman studios στη Σουηδία, εκεί όπου μεγάλα ονόματα όπως οι In Flames, Opeth, Hammerfall, The Haunted κλπ έχουν ηχογραφήσει. Στο album υπάρχουν και 2 κιθαριστικοί κολοσσοί ως special guests: Στο "The Forgotten Memory" μας χαρίζει τις lead μελωδίες του ο James Murphy και στο "Feast Of The Savages" ερωτοτροπεί με την εξάχορδη ο Marty Friedman. Και οι δυο κύριοι είναι τρανή απόδειξη του πόσο διάσημος είναι ο Gus G. στους κιθαριστικούς κύκλους...

Το νέο album των Firewind σίγουρα δεν πρωτοτυπεί μουσικά. Είναι όμως καλοδουλεμένο και "καλογυαλισμένο" οπότε είναι "καταδικασμένο" να έχει μεγάλη επιτυχία. Σίγουρα θα ευχαριστήσει τους απανταχού οπαδούς του είδους. Ο Gus G., μιας και έχει δουλέψει πολύ, έχει καταφέρει τόσα μέχρι στιγμής στην καριέρα του, όσα άλλοι κυνηγάνε χρόνια. Η τύχη του χαμογέλασε από μικρό "παιδί" (είναι περίπου 24). Σίγουρα έχει άστρο λαμπερό πάνω από το κεφάλι του. Μέχρι στιγμής ότι έχει κάνει το έχει καταφέρει με τη δική του μαγκιά και προσπάθεια. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα έχει διάρκεια ο αγώνας του ή θα πέσει σύντομα από την πρώτη θέση που τώρα βρίσκεται... Ο χρόνος θα δείξει...

  • SHARE
  • TWEET