Ecclesia

De Ecclesiæ Universalis

Aural Music (2020)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 05/11/2020
Ιερά Εξέταση συν Vincent Price, ίσον ριφ και doom
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Τί έχουμε εδώ; Witchfinding Metal Of Doom το αποκαλούν οι ίδιοι, μια περιγραφή που λέει τη μισή αλήθεια. Ή και το 1/3 αυτής. Οι Γάλλοι με το ελληνικό όνομα, φορούν τα πορφυρά άμφια της Ιεράς Εξέτασης, μάσκες, υιοθετούν ανάλογα ψευδώνυμα και καταπιάνονται με αυτή τη σκοτεινή περίοδο του Μεσαίωνα, συγκεκριμένα του 12ου αιώνα. Ενδιαφέροντα υλικά για τον μουσικό τους καμβά, με αναπάντεχα συναρπαστικό αποτέλεσμα.

Η εξέλιξη από το ντέμο του '17 είναι εντυπωσιακή, ειδικά στον τομέα της παραγωγής. Και οι τρεις συνθέσεις του αναβαθμίζονται στον δίσκο - δεν υπολογίζονται τα intro/outro - ενώ οι νεόκοπες, συνδράμουν για το τελικό, εντυπωσιακό μουσικό αποτύπωμα. Ναι, το doom στοιχείο υπάρχει και ελάχιστοι έχουν ξεφύγει από τη σκιά των γιγάντων που το σμίλεψαν. Τούτοι εδώ όμως το χρησιμοποιούν πανέξυπνα. Είναι το φυτίλι που θα προκαλέσει πολλαπλές εκρήξεις, όσο κι αν αυτό σιγοκαίει. Είναι η αρχή και η βάση των συνθέσεων, καθόλου όμως η μέση ή το τέλος αυτών. Στο ενδιάμεσο παρελαύνει ένας κατακλυσμός από riff, στοχευμένα σόλο ατόφιας heavy metal αισθητικής και αδιαπραγμάτευτου groove, τέτοιου, που μπαίνει στα χωράφια του mainstream rock και της pop. Με τα ρεφρέν να διεισδύουν στον εγκέφαλο και να κολλάνε εκεί, σαν βδέλλες στο σώμα φθισικού: "Gloria, Gloria hosanna!"

Η μπάντα φροντίζει για τη διασκέδασή μας, παράδοξο με τέτοια θεματική, και εμπλουτίζει την ακρόαση χάριν ατμόσφαιρας, με την προσθήκη απαραίτητων συστατικών: χρήση εκκλησιαστικού οργάνου, λατινικών ψαλμωδιών, χορωδιακών φωνητικών και τη γνώριμη χροιά του Witchfinder General. Μιλώντας για φωνές, ο Frater Arnhwald από πρώην session vocals στο EP, μονιμοποιείται εδώ, επάξια και δικαιωματικά. Χτίζει ποικίλες φωνητικές γραμμές με κατά βάση power metal απόδοση. Δε διστάζει στιγμή να γίνει κάφρος, έχει την εμπειρία, ξύνοντας την επιφάνεια των blackened φωνητικών με άνεση και όπου αυτό προστάζουν οι θεματικές στιγμές.

Το De Ecclesiæ Universalis είναι προσεγμένο έως την άκρα λεπτομέρειά του, από το εξώφυλλο έως την τελευταία νότα και στίχο. Αγγίζει τα όρια του μεγαλεπήβολου έργου, η παραγωγή φροντίζει για αυτό. Ποτέ άλλοτε η Ιερά Εξέταση δεν ήχησε τόσο διασκεδαστική, (οπτικά είναι άλλο θέμα) τούτη τη φορά η ιστορία είναι ειπωμένη από την ίδια. Κι εδώ θαρρώ ότι οι Ghost έχουν βάλει το χεράκι τους, σχετικά με την ηχητική απόδοση ανάλογων θρησκευτικών ζητημάτων. Εν προκειμένω και τακτικών, βασισμένων σε βασανιστήρια (γκαρούτσα, πότρο, σαρκοφάγος, ρόδα). Εντυπωσιακό ντεμπούτο από μία πλήρως συνειδητοποιημένη και ιδιαίτερη μπάντα, ακόμα και στη διασκευή που επιχειρεί: if you don't burn her, we will.

  • SHARE
  • TWEET