Die Krupps

Vision 2020 Vision

Oblivion (2019)
Από τον Αντώνη Αντωνιάδη, 21/11/2019
Μια αξιοπρεπέστατη κυκλοφορία από τους βετεράνους της industrial σκηνής
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Die Krupps είναι από αυτά τα συγκροτήματα που δεν πήραν ποτέ την αναγνώριση που τους άξιζε. Φυσικά, αποκτήσαν ευρεία αναγνώριση όμως ποτέ δεν άγγιξαν τα επίπεδα των «μεγάλων» ονομάτων της σκηνής. Όμως, η αδιαμφισβήτητη επιρροή τους στην εξέλιξη αυτού που αποκαλούμε industrial ήταν καθοριστικής σημασίας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που τόσα πολλά συγκροτήματα τους αναφέρουν ως πρωτοπόρους του ήχου.

Η στροφή τους προς το metal στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μπορεί να μην αποτέλεσε κάποια τρομερή καινοτομία για τα δεδομένα της εποχής όμως, παράλληλα, ενέπνευσε νέες μπάντες να πειραματιστούν και να διερευνήσουν τα όρια της συνύπαρξης του «σκληρού» ήχου με την ηλεκτρονική μουσική.

Οι Die Krupps την τρέχουσα δεκαετία επανήλθαν στην ενεργό δράση κυκλοφορώντας μερικές αξιόλογες δουλειές που άλλοτε κινούνταν στον ήχο που τους καθόρισε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι τη διάλυση τους, και άλλοτε επιστρέφοντας στις ρίζες τους και δημιουργώντας πρωτόγονα industrial αριστουργήματα. Μια τέτοια περίπτωση ήταν το Stahlwerkrequiem του 2016 το οποίο λειτούργησε ως sequel του ντεμπούτου τους, το οποίο είχε κυκλοφορήσει 35 χρόνια νωρίτερα.

Λίγο πριν το τέλος του 2019 λοιπόν, το συγκρότημα από το Ντίσελντορφ κυκλοφόρησε το ενδέκατο μουσικό του πόνημα με τίτλο "Vision 2020 Vision". Ο δίσκος με έναν τρόπο συνοψίζει όλες τις αλλαγές που έχει περάσει το συγκρότημα και φανερώνει τα πολλαπλά του πρόσωπα. Μπορεί λοιπόν το ομώνυμο τραγούδι που ανοίγει τον δίσκο, αλλά και η πλειοψηφία των κομματιών, να κινούνται σε προβλεπόμενα επίπεδα συνδυάζοντας metal κιθάρες, ηλεκτρονικές μελωδίες και τα μπάσα φωνητικά του Jurgen Engler, όμως, συγχρόνως, οι Die Krupps φλερτάρουν με τον Bowie, νοσταλγούν την pop αισθητική των '80s, και ενορχηστρώνουν με μαεστρία κομμάτια ικανά να σου κολλήσουν στο μυαλό για μέρες.

Οι Γερμανοί βουτάνε στην ιστορία τους και ξεθάβουν όλα αυτά τα στοιχεία που τους ανέδειξαν σε ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του industrial ήχου. Συγχρόνως όμως, εμπνέονται από άλλα μεγάλα ονόματα της σκηνής. Έτσι, στον δίσκο υπάρχουν σημεία που παραπέμπουν στους Ministry, στον Marilyn Manson στους Rammstein και σε αρκετούς άλλους. Και αυτό δείχνει και το μεγαλείο τους καθώς, έχοντας πυροδοτήσει μια ολόκληρη γενιά μουσικών, σήμερα έρχονται και αγκαλιάζουν όλα αυτά που οι ίδιοι βοήθησαν να δημιουργηθούν.

Μπορεί λοιπόν το "Vision 2020 Vision" να μην εντυπωσιάζει με τις καινοτομίες του όμως είναι ένας αξιόλογος και άρτιος, απ’ όλες τις απόψεις, δίσκος που αποδεικνύει πως ο ρετροφουτουρισμός των Die Krupps παραμένει γοητευτικός 40 σχεδόν χρόνια μετά τη δημιουργία τους. Δεν θα σας αλλάξει τη ζωή, δεν θα σας κάνει να αναθεωρήσετε τον τρόπο που ακούτε μουσική, όμως θα περάσετε καλά και δυο-τρία τραγούδια μπορεί τελικά να μείνουν στη λίστα σας για αρκετό καιρό.

  • SHARE
  • TWEET