Coltre

Under The Influence

Independent (2020)
Από τον Γιάννη Δούκα, 05/05/2020
Οι Coltre μας έστειλαν για αγγλικό τσάι
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Εδώ έχουμε κάτι φρέσκο. Βασικά σπαρταράει! Οι Coltre έχουν τη βάση τους στο Λονδίνο και δημιουργήθηκαν τον Μάιο του 2019. Πως; Σε μια συναυλία των Midnight! Εκεί βρέθηκαν οι κιθαρίστες Daniel Sweed και Marco Stamigna και εν μέσω της διάχυτης αδρεναλίνης του live αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους μπάντα. Για τον πρώτο δε γνωρίζουμε κάτι από το μουσικό παρελθόν του αλλά ο Stamigna (Ιταλός στην καταγωγή) έπαιζε με τους HI-GH, ένα speed/punk group της Ρώμης.

Ο δρόμος όμως που ακολουθούν οι Coltre είναι εντελώς διαφορετικός. Το συγκρότημα είναι τόσο χωμένο στον ήχο του N.W.O.B.H.M. που νιώθεις ότι είσαι στο 1980. Το "Under The Influence" είναι ένα MLP το οποίο περιέχει τέσσερα τραγούδια, όλα βαπτισμένα στα ύδατα των Angel Witch, Diamond Head, Iron Maiden του πρώτου Praying Mantis και της κιθάρας του Robb Weir. Η συγκεκριμένη δουλειά κυκλοφόρησε ανεξάρτητα, για να έχει κάτι να δείξει το σχήμα στις συναυλίες του και έγινε ανάρπαστο. Από τις αρχές του Φεβρουαρίου που πρωτοβγήκε το τύπωσαν κάμποσες φορές και μέχρι στιγμής έχουν όλες εξαντληθεί. Γιατί άραγε, πιθανώς θα αναρωτιέστε;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί γ@μεί! Το shock έρχεται από το πρώτο μελωδικό riff στο "Lambs To The Slaughter". Νιώθεις όλο το N.W.O.B.H.M. να σε κατακλύζει και νομίζεις ότι ακούς ένα χαμένο άσμα των AngelWitch. Αριστουργηματικό, με καλές κιθάρες και μια φανταστική φωνή. Ο Stamigna το χει, ειδικά για το συγκεκριμένο στυλ. Βγάζει μια ανεμελιά αλλά και μια αλητεία. Ακούστε το "Crimson Killer", με χαρακτηριστικό στιχουργικό θέμα κάποιον δολοφόνο και θα καταλάβετε. Τα τραγούδια μοιάζουν να χουν νοτίσει από την αγγλική υγρασία σε τέτοιο βαθμό λες και κρατιόντουσαν κάπου επί δεκαετίες. Σε κάποια pub, σαν να βραχυκυκλώθηκαν σε μια χρονική λούπα και δεν μπόρεσαν να διαφύγουν μέχρι να τα απλώσουν οι Μούσες στη φαντασία αυτών των δύο κιθαριστών.

Μεγάλο σοκ φέρνει και το "Plague Doctor". Ακούγεται αρχικά σαν μια κόπια του "Am I Evil?", ειδικά η φωνή είναι κάτι κοντά σε φόρο τιμής στον Sean Harris. Αλλά εκτός αυτής της λεπτομέρειας το κομμάτι σ ’όλη την εννιά plus διάρκειά του σε ταξιδεύει. Σαν φινάλε το instrumental "On The Edge Of The Abyss" με τη γνήσια Maiden - ιά του κλείνει ιδανικά αυτό το φανταστικό MLP.

Αν βγάλουμε τη σχεδόν ανεξέλεγκτη ταύτιση των Coltre με τα συγκροτήματα που αναφέραμε και το δούμε μόνο από πλευράς προοπτικής εδώ έχουμε με κάτι μεγάλο. Δείχνει ότι κάτι σοβαρό γεννιέται. Είναι σίγουρο ότι αρκετοί θα βρουν τις επιρροές υπερβολικά προφανείς αλλά αυτό δεν είναι τόσο άσχημο, ιδιαίτερα για ένα debut. Ουσιαστικά για ένα demo μιλάμε. Αλλά έχει τόση καλή αίσθηση του συγκεκριμένου ήχου που είναι δύσκολο να το αγνοήσεις. Δηλώνουμε ενθουσιασμό, είμαστε υπό την επιρροή τους και στεκόμαστε ακόμα και στις άκρες του γκρεμού του εξωφύλλου για να δούμε πως θα εξελιχτεί αυτό το group.

  • SHARE
  • TWEET