City Of Caterpillar

Mystic Sisters

Relapse (2022)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 17/10/2022
Η μαγεία του παλιού μεταφερόμενη σε συναρπαστικά νέα εδάφη
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Είχα, προφανώς και δικαίως, συμπεριλάβει αυτήν την μπάντα μύθο, στον οδηγό screamo. Ένας μόνο δίσκος, αλλά τόσο ένταση, τόσο ψυχή, τόσα είδη, τόση ομορφιά στο ντεμπούτο τους. Εμείς του soulseek, των blog, του napster, του lastfm, του allmusic και του rym, τους μυθοποιήσαμε. Ήρθε η ώρα να μας το ανταποδώσουν, τώρα που άσπρισαν τα μαλλιά μας και τα γένια μας.

Είκοσι χρόνια μετά, έρχονται με τη δεύτερη δουλειά τους, αν εξαιρέσεις μια μικρή παρένθεση του 2017. Μετά από χρόνια (χωριστής) ζωής σε άλλα μέρη της χώρας και παίζοντας σε άλλα συγκροτήματα (Darkest Hour, Gregor Samsa, Malady, Ghastly City Sleep, Pg. 99, Verse En Coma, Terminal Bliss, Iron Reagan) η πολυαναμενόμενη επανένωση έφερε το "Mystic Sisters". Ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικό ήταν το ντεμπούτο τους, εδώ καθιερώνουν με μεγάλη αυτοπεποίθηση τον δικό τους ήχο. Εκεί κρύβεται και το μεγαλύτερο κέρδος. Μια επιστροφή μετά από τόσα χρόνια, έχει κίνδυνο να καταστρέψει τα πάντα, να χαλάσει τη φήμη και το παρελθόν. Αν όμως έχει αξία και σεβασμό κερδίζει. Αν και τώρα είναι λιγότερο πιθανό να προσελκύσουν screamo οπαδούς αφού επικεντρώνονται περισσότερο στα κρεσέντο και την ατμόσφαιρα, κάνουν τους οπαδούς τους να αισθάνονται ασφαλείς. Μοντέρνο hardcore, με θορύβους, εντάσεις, post-rock και ατμόσφαιρα λοιπόν. Οκτώ συνθέσεις που χωρίς πλάκα είναι εξαιρετικές και οι οκτώ. Δεν βρίσκω τίποτα άσχημο σε καμία. Διαφέρουν μεταξύ τους. Παίζουν έξυπνα ένα παιχνίδι γοητείας και ωριμότητας. Εμφανίζουν την παλιά τους εικόνα μέσα από πολύ συναρπαστικά νέα στοιχεία.

Δεν θα μπω σε διαδικασία ανάλυσης κομματιών, δεν μου βγαίνει καθώς ακούω τον δίσκο συνεχόμενα και απολαμβάνω κάθε φορά νέα σημεία. Δεν είναι χιτάκια. Είναι σελίδες ενός όμορφου βιβλίου. Το επίπεδο δημιουργικότητας που εμφανίζεται σε αυτά τα οκτώ κομμάτια είναι ένα θαύμα. Είναι μια ξεκάθαρη, γυμνή και έντονη πειραματική rock μουσική στην πιο εκφραστική της μορφή. Υπάρχουν συνεχώς σύνθετες τονικές εναλλαγές και ένα δυναμικό αντίστοιχα πάθος. Ουσιαστικά εδώ φτιάχνουν μουσική που αντικατοπτρίζει τα περίπλοκα και ας πούμε αντιφατικά συναισθήματα που μπορούν να βιώσουν τα ανθρώπινα όντα ταυτόχρονα. Είπα δεν θα γράψω για κομμάτια, αλλά θέλω να αναφέρω ότι έχω μια προτίμηση στα "Voiceless Prophets" και "Ascension Theft…" καθώς με ταξίδεψαν και με έπεισαν πάρα πολύ. Γιατί θα μου πεις το "Thought Drunk" δεν σε «άγγιξε»; Άστο, δεν έχει νόημα, θα τα γράψω όλα τελικά, ένα προς ένα, αν συνεχίσω έτσι. Το κάθε ένα με «κέρδισε» και για άλλο λόγο. Αυτό είναι το μαγικό!

Η μουσική τους είναι έξυπνη, θορυβώδης, συνεχώς εκπλήσσει και πρωτοτυπεί και μέχρι σήμερα δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στον κόσμο του screamo. Το συγκρότημα δεν έχει χάσει τη σπίθα που τους έκανε ξεχωριστούς, αλλά εδώ, γράφτηκαν πάνω από σαράντα πέντε λεπτά ολοκαίνουργιας μουσικής και νομίζω έχουμε όλοι την ευκαιρία να καταλάβουμε πόσο μπροστά ήταν πάντα (και παραμένει ακόμα) αυτή η μπάντα. Αυτή η μετά από είκοσι χρόνια συνέχεια, είναι σαν να γράφτηκε τότε για να ακουστεί τώρα.

Spotify
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET