Cadaver

Edder & Bile

Nuclear Blast (2020)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 04/12/2020
Οι Cadaver επιστρέφουν με νέο δίσκο έπειτα από δεκαέξι χρόνια και δικαιωματικά κερδίζουν κάθε ακρόαση
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου όταν σκέφτεται έννοιες όπως, '90s, extreme metal, Νορβηγία, φαντάζεται τη θρυλική black metal σκηνή. Πράγματι, ειδικά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας, το death metal ήταν εμφανώς περιορισμένο. Οι Darkthrone μετά το αλάνθαστο ντεμπούτο τους, και τα απομεινάρια που κατέληξαν στο "Goatlord", το παράτησαν, όπως και οι Mortem, ενώ τα μέλη των Old Funeral και Amputation έμειναν στην ιστορία με τα μετέπειτα projects τους. Οι Cadaver συνεπώς, ίσως είναι η μόνη μπάντα της σκηνής που τίμησε σταθερά το ιδίωμα.

Το ντεμπούτο τους, "Hallucinating Anxiety", είναι εν πολλοίς ένα underground classic ακόμη και για τα δεδομένα του ιδιώματος εκείνη την εποχή. Εξαιρώντας την, μία και έξω, εμφάνισή τους στη δισκογραφία ως Cadaver Inc., με επίλεκτη σύνθεση και το βιομηχανικό αριστούργημα που ήταν το "Discipline" του 2001, η τελευταία τους κυκλοφορία ήταν το "Necrosis" του 2004. Ο ιθύνων νους, Anders Odden, έκτοτε συμμετείχε στις ζωντανές εμφανίσεις της μυθικής αναβίωσης των Celtic Frost, ενώ, εδώ και πολλά χρόνια, είναι live μέλος των Satyricon. To 2019 όμως, αποφάσισε να επαναφέρει στη ζωή τους Cadaver, με τον, ντράμερ των Megadeth (μεταξύ άπειρων συγκροτημάτων επί της παρούσης), Dirk Verbeuren, να αναλαμβάνει τα τύμπανα αλλά και να είναι καθοριστικός στην επαναφορά της μπάντας στο προσκήνιο.

Το αποτέλεσμα, είναι η υλοποίηση των δέκα συνθέσεων που αποτελούν το "Edder & Bile". Η ορμή των Cadaver, ευτυχώς αποτυπώνεται και στις συνθέσεις. Στα 31 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος, αναδύεται στον μέγιστο βαθμό η δυσωδία και παρακμή που επιθυμεί κανείς να βρει σε old school death metal. O Odden παραδίδει δέκα τραγούδια βαθιά βουτηγμένα στη μούχλα των Massacre, Autopsy, και πρώιμων Carcass, τα οποία δεν παραμελούν τις '80s καταβολές τους. Σε συνδυασμό με την ιδανική παραγωγή για την περίσταση, αλλά και το εξαιρετικό drumming του Verbeuren, το "Edder & Bile" είναι ένας από τους πιο άμεσους δίσκους που μπορεί κάποιος να αναζητήσει φέτος, με τις ακροάσεις να κυλούν, ομολογουμένως, αρκετά άνετα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι death/thrash καταβολές δεν παραμελούνται, με τον δίσκο να δίνει βάση στην αμεσότητα έναντι της ατμόσφαιρας. Συνεπώς, οι ταχύτητες είναι σταθερά αυξημένες, με εξαίρεση το υπέροχο ομότιτλο κομμάτι, και αρκετά riff της σχολής των Aura Noir (άρα και των Destruction) κάνουν σποραδικά την εμφάνισή τους. Η έναρξη με το "Morgue Ritual" είναι, σε κάθε ακρόαση, εξίσου επιτυχημένη, με το υπέροχο ρεφραίν και σόλο, αν και αρκετά κοντά στους Carcass, ενώ τα "Circle Of Morbidity" και "Feed The Pigs" που ακολουθούν αποκαλύπτουν τις βαρυσήμαντες συμμετοχές των Jeff Becerra και Kam Lee αντίστοιχα.

Οι Cadaver είχαν πίστη στο υλικό αυτού του δίσκου. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το "Edder & Bile" είναι πρώτιστα ένας ποιοτικός death metal δίσκος. Ήμουν σίγουρος, κάτι που απέδειξε και το περσινό EP, πως ο ήχος του "Discipline" είναι απατηλό όνειρο θερινής νυκτός (δικαίως, για αυτό επέλεξαν διαφορετικό όνομα), οπότε σε μια εποχή που νέες μπάντες, ακόμη και της σκηνής τους (όπως οι Obliteration), ξεπετάγονται διαρκώς, η επιστροφή των Cadaver όφειλε να είναι πειστική. Η ισορροπία ανάμεσα στα επιμέρους στοιχεία, όπως η γέφυρα του "Final Fight", ή η ακατάσχετη μανία που είναι η δήλωση του "Reborn", καταδεικνύουν πως ο δίσκος είναι προμελετημένο έγκλημα. Η συμμετοχή του Verbeuren δεν ήταν κάποιο εμπορικό κόλπο, μιας και ο τύπος, πρώτιστα οπαδός, συνθέτει ένα δίπολο με τα σκουριασμένα ξυράφια που είναι τα riff του Odden.

Οφείλω να υπερθεματίσω το γεγονός πως μια επιστροφή έπειτα από κοντά δύο δεκαετίες, δεν ήταν φλύαρη. Η διάρκεια, ειδικά αναλογιζόμενος το ύφος της μπάντας, είναι καθοριστικός παράγων ώστε οποιοσδήποτε ενδώσει στις ακροάσεις, να επαναλάβει το εγχείρημα και έτσι να προσέξει το πώς χρωματίζονται, μετρημένα μεν, ουσιωδώς δε, τα τραγούδια. Το βασανιστικό, αλλά εύπεπτο, φινάλε του "Let Me Burn", στρατηγικά τοποθετημένο, φροντίζει να κλείσει τον δίσκο ιδανικά. Οι Cadaver, κατάφεραν να παραδώσουν ένα μεστό άλμπουμ, που βρίθει ατμόσφαιρας χωρίς αυτή να γίνεται αυτοσκοπός, που είναι εύπεπτο δίχως επιφανειακά τεχνάσματα, και που κυρίως, είναι, ουσιωδώς, death metal.

  • SHARE
  • TWEET