Bhleg

Fäghring

Nordvis Produktion (2022)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 31/03/2022
Η άνοιξη φέρνει μια παγανιστική άνθιση, και οι Σουηδοί ολοκληρώνουν την τετραλογία τους αναγεννημένοι
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Bhleg ένα χρόνο μετά το "Ödhin" επιστρέφουν με το νέο τους άλμπουμ. Το "Fäghring", όπως ονομάζεται ο τέταρτος δίσκος των Σουηδών folk/black metallers, είναι το κλείσιμο της τετραλογίας "Ár", όπου κάθε δίσκος του σχήματος ήταν αφοσιωμένος αισθητικά σε μια εποχή. Τον χειμώνα λοιπόν διαδέχεται η άνοιξη, και το πιο ψυχρό και μελαγχολικό τους άλμπουμ, ακολουθεί η πιο πληθωρική και παγανιστική τους στιγμή.

Το νέο βήμα της διαρκώς εξελισσόμενης μπάντας ενσωματώνει πληρέστερα από ποτέ τα folk στοιχεία του ήχου της. Για την ακρίβεια, ο δίσκος βρίσκει τους Bhleg να εξερευνούν τις παγανιστικές τους προεκτάσεις, με το αποτέλεσμα να ηχεί επικά υμνητικό και τελετουργικά προσιτό. Επί 55 λεπτά, η γνώριμη μελαγοχλία του σχήματος επιστρέφει, αλλά αυτή τη φορά το παρόν της κατακλύζεται από μια υποβόσκουσα ελπίδα. Η φωτεινότητα του πρώτου ήλιου, που σπάει την μεγάλη νύκτα, εδώ αποτυπώνεται σε μουσικά χωρία που προσκαλούν σε έναν εορτασμό υπό τη μορφή της αναγέννησης.

Η κατάσταση αυτή διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο "Fäghring". Θεματικά ο δίσκος, αν και ερχόμενος στο φινάλε, τοποθετείται στην αρχή της προαναφερθείσας τετραλογίας, ενώ η «λάμψη» που φέρνουν τα παραδοσιακά μουσικά όργανα και φωνητικά στα αντίστοιχα χωρία στα οποία εμπλέκονται, προσφέρει μια ψυχική ανάταση, η οποία αναζητούνταν στο δισκογραφικό σύμπαν των Σουηδών. Τα τρεισήμισι λεπτά που διαρκεί το "Solvigd" είναι αρκετά ώστε η ψυχή να μείνει στο δάσος και τα πόδια στο έδαφος. Ο Nordic folk αέρας του έργου επιτρέπει στα Bathory-ικής κοπής κιθαριστικά τερτίπια να αιχμαλωτίζουν την αρχέγονη σύνδεση πνεύματος και ύλης.

Ενώ τα δώδεκα λεπτά του "Frö" ξεδιπλώνονται υποβλητικά, κινούμενα προς ένα βαθύ σκοτάδι, το "Fäghring" αφήνει ένα ιδιαίτερο στίγμα. Σε μια εποχή όπου το παγανιστικό folk/black metal, αν δεν μιμείται ανέμπνευστα, τηρουμένων των απαραίτητων εξαιρέσεων, τους ένδοξους πρωτεργάτες, ανακυκλώνεται σε μια συγκεχυμένη σύνθεση αταίριαστων επιμέρους τεχνοτροπιών, η ρευστότητα του νέου δίσκου των Bhleg τον καθιστά ως ένα απαραίτητο άκουσμα για τους λάτρεις του ιδιώματος. Στην κορυφαία του στιγμή, το σχήμα διατηρεί μια ισορροπία ανάμεσα στα συστατικά του επιμέρους, παρέχοντας τους το εύφορο έδαφος ώστε να ανθίσουν. Το "Grönskande Gryning" αναλαμβάνει να παρασύρει τους επίδοξους ακροατές σε ένα μονοπάτι. Η ορμή του, θα ανασάνει στις παύσεις των απαγγελιών και των ακουστικών οργάνων, μόνο για να προσφέρει ένα λυτρωτικό ξέσπασμα.

Οι μακροσκελείς συνθέσεις, παρά το γεγονός πως ανά σημεία υπερβαίνουν εαυτόν με διφορούμενα αποτελέσματα, είναι και το πειστήριο της δυναμικής του σχήματος. Το black metal ξέσπασμα του "Befruktad Jord" διακατέχεται από μια μανία ενός κατειλημμένου από τα πνεύματα σαμάνου, ο οποίος επικαλείται τις ευεργετικές ιδιότητες του riffing circa 1994 στην ατμόσφαιρα. Σε κάθε τους στιγμή, οι Bhleg ηχούν ταγμένοι στο στόχο τους, την δημιουργία ενός άλμπουμ που προσεγγίζει την ζωή όχι ως πολέμιο αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης, όχι ως αρχή, αλλά ως μετάβαση.

Η φυσιολατρία των Σουηδών είναι θεμιτό να αφήνει μια αίσθηση περιορισμού. Πράγματι, οι Bhleg ακόμη και όταν ξεχύνονται και παραδίδονται στη μέθη της τελετουργίας, δεν υπερβαίνουν εσκαμμένα του χώρου. Η επιλογή τους όμως, να αντιμετωπίσουν θεματικά τη σκανδιναβική παράδοση δίνοντας έμφαση και στη σύνθεση πέραν της μορφής και της εξωτικής προσέγγισης, όπως αποδεικνύεται και από το, αναδυόμενο έπος του ένατου λεπτού του "Alyr I Blom", ανάγει την κορύφωση του δισκογραφικού τους κύκλου ως ένα σημείο αναφοράς του folk metal εν γένει το τελευταίο διάστημα. Είναι ενθουσιώδης ο τρόπος που το κελάηδισμα πτηνών χάνεται στον ορίζοντα επειδή η κιθάρα επικαλείται την άβυσσο. Αντικατοπτρίζει τις απρόσμενες τροπές ενός περιπάτου σε ένα πυκνό δάσος.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET